Update

Hoe Nederland nog altijd zucht onder de extreme droogte

Al weken is het droog in ons land; volgens het KNMI is het zelfs nog nooit zó droog geweest. Het neerslagtekort is zo groot dat een paar buien verre van voldoende zijn om een einde aan de droogte te maken.

Simone Lautenbach
Door de aanhoudende droogte moeten boeren hun gewas kunstmatig beregenen. © ANP Beeld
Door de aanhoudende droogte moeten boeren hun gewas kunstmatig beregenen. © ANP

Het record van de zonnigste lente ooit wordt dan ook in de komende dagen verwacht. Ondertussen worden de gevolgen van al die zonneschijn, steeds beter zichtbaar. Een opsomming van berichten die ons alleen vanochtend al onder ogen kwamen.

Blauwalgen
Nauwelijks regen en veel zon zorgen ervoor dat in tal van plassen en watergangen al blauwalg is opgedoken. Gewoonlijk laat de giftige bacterie zich aan het begin van de zomervakantie voor het eerst zien, maar de overvloedige zonneschijn van dit voorjaar warmt vooral ondiep water zodanig op dat de blauwalg zich veel eerder ontwikkelt. Zwemmen in water met blauwalgen is zeer ongezond voor mensen en honden.

Auto's wassen
Autowasstraten hebben het druk. Volgens een woordvoerder van brancheorganisatie Bovag, waarbij enkele honderden wasstraten zijn aangesloten, hebben autobezitters vooral last van stof en kleverig spul uit bomen, en minder van opspattend vuil omdat de wegen erg droog zijn.

Grauwe klauwier te laat
De grauwe klauwier, die uit Afrika naar onder meer Nederland komt om daar te broeden, is dit jaar extreem laat. In de broedgebieden, die normaal gesproken al vanaf half mei goed bezet zijn, zijn er nog maar een paar te zien. Het lijkt erop dat de vogels afgelopen weekeinde Oost-Europa zijn binnengevlogen. Naar verwachting trekt de soort over twee of drie dagen Nederland in.

Hooikoorts

De droogte pakt voor sommige mensen ook positief uit. Zo kan het zijn dat hooikoortspatiënten dit jaar veel minder last hebben van rondzwevende graspollen dan andere jaren. Dat gebeurt als de grassen verdrogen, zodat ze niet gaan bloeien. Maar het kan ook zijn dat de grassen nog volop pollen krijgen zodra er wat regen valt.'Het is ook voor ons spannend. We hebben zo'n voorjaar nog niet eerder meegemaakt', aldus bioloog Letty de Weger van het Leids Universitair Medisch Centrum, die medeverantwoordelijk is voor de site allergieradar.nl.

Alles voor de tuin
Sproeimiddelen zijn deze dagen niet aan te slepen. Tuinbezitters doen er alles aan om in deze tijd van grote droogte hun gras, bloemen en planten nat te houden. Sommige fabrikanten voorzien binnenkort zelfs leveringsproblemen. Het gaat dan vooral om sproeiers, slangenwagens, tuinslangen en gieters.

Droogtescheuren
Het Hoogheemraadschap van Delfland heeft vandaag een veendijk die diverse droogtescheuren vertoonde, gerepareerd. De dijk bij de plaats Schipluiden had over een lengte van 350 meter kleine en grote scheuren als gevolg van de droogte. Veendijken zijn gevoelig voor uitdroging en kunnen daardoor krimpen, met als gevolg scheuren of verzakkingen. Delfland controleert wekelijks dijken die gevoelig zijn voor droogte.

Enkele buien
De paar regendruppels die afgelopen dagen zijn gevallen, hebben niet veel geholpen. Voor de tweede helft van deze week worden opnieuw enkele buien verwacht, maar desondanks neemt de landelijke droogte verder toe, zo laat het KNMI weten. 'Het overwegend zonnige en meestal vrij warme weer zorgt voor veel verdamping. De paar millimeters die vallen zijn een druppel op een gloeiende plaat', aldus een woordvoerder van het weerinstituut.

Droogtedebat
De Tweede Kamer heeft vandaag aangekondigd een debat te willen met staatssecretaris Joop Atsma van Milieu over de gevolgen van de droogte. Het merendeel van de fracties steunde een verzoek hiertoe van CDA'er Ad Koppejan.

Kamervoorzitter Gerdi Verbeet moet nog een gaatje in de vergaderagenda vinden, maar vooruitblikkend op de toekomstige discussie stelde Koppejan nu al wat vragen. Zo wil hij weten wat Atsma heeft gedaan om de gevolgen van de droogte, zoals het scheuren van dijken, te voorkomen. Ook wil hij weten welke crisismaatregelen kunnen worden genomen en waarmee burgers rekening mee moeten houden als de droogte nog langer aanhoudt. Andere Kamerleden vroegen alvast om inzicht in het budget van de CDA-bewindsman om droogteproblemen tegen te gaan.

Wasstraten hebben het druk. © ANP Beeld
Wasstraten hebben het druk. © ANP
Herstelwerkzaamheden van een veendijk in de Duifpolder in Midden-Delfland. © ANP Beeld
Herstelwerkzaamheden van een veendijk in de Duifpolder in Midden-Delfland. © ANP
Tuincentra beleven gouden tijden. © ANP Beeld
Tuincentra beleven gouden tijden. © ANP
Mensen met hooikoorts kunnen lekker het park in, want er zijn minder pollen. © ANP Beeld
Mensen met hooikoorts kunnen lekker het park in, want er zijn minder pollen. © ANP
In tal van plassen en wateren is de blauwalg al opgedoken. © ANP Beeld
In tal van plassen en wateren is de blauwalg al opgedoken. © ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden