Plus

Hoe moeten zorgprofessionals omgaan met roze ouderen?

Hoe moet de ouderenzorg omgaan met lhbt-senioren? Op de eerste conferentie over roze ouderen en de zorg, maandag op de UvA, stond die vraag centraal.

De eerste conferentie over roze ouderenBeeld Mats van Soolingen

Foto's van je overleden geliefde verstoppen voor de alfahulp, of zeggen dat het je broer of zus is. Gepest worden in het bejaardenhuis omdat je lesbisch bent. Vereenzamen omdat je geen kinderen hebt als ouder, kinderloos mannenkoppel. Gewassen worden door een verpleegkundige die nog nooit een transgender heeft gezien.

Het zijn slechts een paar problemen waar 'roze ouderen' - al dan niet in stilte - mee kunnen kampen.

Zo'n 150 zorgprofessionals uit binnen- en buitenland, betrokkenen en belangstellenden zijn op het Roeterseilandcomplex voor een middag over ouder worden als lhbt. Het is het eerste internationale EuroPride-evenement: naast feesten en optredens worden de komende weken tal van internationale bijeenkomsten gehouden over lhbt-onderwerpen.

Gedwongen 'genezing'
Bijzonder is de aanwezigheid van de Moldavische Alexei Marcicov, die een netwerk voor oudere homomannen opzette in het voormalige Sovjetland. "Tijdens het Sovjetregime was homo-zijn heel erg moeilijk; je kon worden vervolgd of gedwongen tot 'genezing'. Nu komen we bij elkaar om het daarover te hebben, en over hoe de situatie is verbeterd in Moldavië, al is het daar ook nog steeds niet makkelijk."

"Ik vertik het om terug de kast in te gaan," zegt Gon Teunissen uit Amersfoort, die als ambassadeur bij netwerk Roze 50+ voorlichting geeft aan verpleegkundigen en zorgmanagers.

"Al sinds 1971 ben ik actief binnen het roze circuit, net als veel mensen die nu boven de 65 zijn. Ik kan voor mezelf opkomen, maar ik wil ervoor zorgen dat andere lhbt's die zich kwetsbaarder voelen niet in de onzichtbaarheid verdwijnen als ze het bejaardenhuis ingaan."

Waardevol
"Zorginstellingen denken zo erg volgens de heteromaatschappijnorm: bij een intake in een tehuis wordt mannen gevraagd wanneer hun vrouw overleden is. Wie zegt dat hij een vrouw heeft gehad?"

Hoe moeten zorgprofessionals omgaan met roze ouderen? "Mensen moeten het gevoel hebben dat ze meetellen, dat hun leven net zo waardevol is als dat van hun heteroseksuele medebewoners," zegt inleidende spreker Antony Smith van de Britse zorginstelling Age UK, waar hij verantwoordelijk is voor mensenrechten en gelijkheid.

"Oudere transgenders die geen operatie hebben gehad, kunnen zich voor hun lichaam schamen. Daar moet je rekening mee houden als je ze gaat wassen." Maar ouderen zijn meer dan hun geaardheid. "Er speelt natuurlijk van alles in iemands verhaal. Sociaal-economische klasse bijvoorbeeld, en gender."

Training voor thuishulpen
In Nederland ontwikkelde Roze 50+ de 'Roze Loper': een certificaat voor verzorgingstehuizen die seksuele diversiteit erkennen. In Amsterdam zijn dat onder meer De Rietvinck in de Jordaan en De Schutse in Nieuw-West.

Diversiteitswethouder Simone Kukenheim: "Het college hecht veel waarde aan die Roze Lopers, maar er speelt ook iets anders: door de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning blijven ouderen zo lang mogelijk zelfstandig. Thuishulpen moeten om de zoveel tijd training krijgen over hoe ze met lhbt-ouderen moeten omgaan."

"Ook op juridisch gebied valt er nog veel te verbeteren: als twee mannen hun vrienden, die hen verzorgen, als familie zien, is het lastig hen te laten erven. Het Nederlandse recht is wat dat betreft heel traditioneel. Amsterdam wil dit soort dingen in Den Haag op de agenda krijgen."

De komende dagen staan de roze ouderen op verschillende manieren in de EuroPride-schijnwerpersBeeld anp

Roze bingomiddag

De komende dagen staan de roze ouderen op verschillende manieren in de EuroPride-schijnwerpers. Zo worden in verscheidene tehuizen in de stad roze bingomiddagen georganiseerd. Op 4 augustus wordt rond het Paleis van de Weemoed aan de Oudezijds Voorburgwal de SeniorPride gehouden. Ook vaart een 75+-boot mee in de Canal Parade op 6 augustus.

Gay Care

Thuiszorgorganisatie Gay Care voor en door lhbt's, dat in zwaar weer
verkeerde, maakt een doorstart.

Cliënten van Gay Care hoeven zelf niet per se homoseksueel te zijn, laat
Wilbert Wienema van de organisatie weten, net zomin als thuishulpen dat hoeven te zijn. Wienema: "Het gaat erom dat je een open geest hebt. Ook sommige hetero's hebben een kleurrijk leven gehad en willen graag zichzelf kunnen zijn bij een thuishulp."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden