Achtergrond

Hoe moet het verder met de Leeuwinnen na Wiegman?

Sarina Wiegman (50) verlaat de Oranjevrouwen om als bondscoach aan de slag te gaan voor het nationale team van Engeland. Maar eerst volgend jaar nog de Olympische Spelen in Tokio. Zorgt dat niet voor een andere dynamiek tussen de bondscoach en de speelsters?

Minne Groenstege
null Beeld Hollandse Hoogte / EPA
Beeld Hollandse Hoogte / EPA

Vanuit Friesland klinkt een tevreden commentaar. Foppe de Haan was de assistent van Sarina Wiegman tijdens het in eigen land gewonnen EK 2017 en ontdekte toen al haar grote kwaliteiten. “Ze is heel nauwkeurig, heeft een goed idee en denkt altijd in de toekomst,” zegt De Haan. Dat ze nu naar Engeland gaat is ‘hartstikkene mooi’ voor haar. “En volledig terecht. Maar ook wel weer zonde voor Nederland. Alhoewel het leven ook wel weer gewoon doorgaat natuurlijk.”

De Haan denkt dat een afsluiting op de uitgestelde Olympische Spelen van Tokio in 2021 een goed idee is. Ook al is dat nu al bekend. “Ik denk niet dat dat veel invloed op de spelersgroep zal hebben. Dit geeft in het begin een beetje lawaai, maar daarna gaat iedereen weer verder met de missie. Bij Heerenveen kondigde ik ook mijn afscheid aan in het begin van het seizoen. Nou, iedereen zei dat het niks werd, maar we draaiden een fantastisch seizoen. Er komen nu tenminste ook geen geruchten, er is direct duidelijkheid.”

Brokstukken

Toch zal de beslissing om het team op termijn te verlaten ook voor een andere dynamiek kunnen zorgen bij speelsters. Slikken de reservespeelsters hun reserverol nog bij een bondscoach die er toch spoedig mee ophoudt? Een beslissing om een niet functionerende sterspeelster naar de kant te halen is dan wel weer makkelijker gemaakt. De brokstukken zijn toch voor de opvolger. “Je werkt met het team toe naar bepaalde doelen en een aangekondigd vertrek zorgt toch voor een ander gevoel,” denkt voormalig international Leonne Stentler, die van 2007 tot 2012 onder Wiegman speelde bij ADO Den Haag. “Maar ik denk ook dat Sarina in staat is om daarmee om te gaan. Zij is open, eerlijk en heel geloofwaardig. Dat zijn haar kernwaarden als coach. Ik denk dat zij in staat is om de speelsters achter zich te krijgen.”

Manon Melis maakte Wiegman mee als assistente toen ze zelf nog voor de Oranjevrouwen speelde. “Ik denk toch dat de spelersgroep die hele mooie tijd op een mooie manier wil afsluiten in Tokio. Dat weegt ook zwaar. Wat dat betreft is de timing misschien juist wel heel goed.”

Sarina Wiegman geeft instructies tijdens de verloren WK-finale in Lyon vorig jaar. Beeld ANP
Sarina Wiegman geeft instructies tijdens de verloren WK-finale in Lyon vorig jaar.Beeld ANP

‘Rek er misschien wel uit’

Stentler: “Wat is er nog meer te halen voor haar in Nederland als de Spelen straks zijn afgerond? Misschien is de rek er dan wel uit. Wiegman beschreef het gewonnen EK ooit echt als een proces. Voor het WK was het al zoeken naar het nieuwe verhaal van dat toernooi en met de Spelen zal er weer een nieuw verhaal gevonden moeten worden. Op elke trainer zit een houdbaarheidsdatum.”

Grote vraag is ook: hoe moet Nederland nu verder? De Haan: “Die mevrouw van Duitsland (Martina Voss, red.) vind ik wel een goede. Dat is volgens mij wel wat.”

Stentler durft ook wel twee mogelijke opvolgers te noemen. “In het vrouwenvoetbal is het aanbod niet overweldigend groot. Jill Ellis, de bondscoach die met Amerika wereldkampioen werd zou mooi zijn, maar ik noem ook Jessica Torny die coach is van Oranje onder 23. Ze is misschien minder ervaren, maar toen Sarina werd aangesteld was zij dat ook nog en waren er ook twijfels over of ze de klus wel aankon. Ze zou het kunnen doen in combinatie met de huidige assistent Arjen Veurink,” zegt Stentler. “Ervaring is niet noodzakelijk, maar ik zou in elk geval wel voor een Nederlandse bondscoach willen pleiten,” zegt Melis.

Met Engeland krijgt Nederland er met Wiegman als bondscoach trouwens een geduchte concurrent bij. Stentler: “Dat land heeft veel potentieel en nu ze met Sarina een bondscoach hebben die de juiste poppetjes op de juiste plaats kan zetten wordt het helemaal gevaarlijk voor Nederland.”

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden