Plus Vragen aan

Hoe moet dat, geen aardgas in Amsterdam?

Amsterdam moet van het aardgas af. Uiterlijk in 2050 stoken Amsterdammers hun huis met een andere warmtebron, denkt wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid).

Het stoken gaat efficiënter en er wordt restwarmte gebruikt uit de industrie of elektriciteitscentrales. Daarmee is meteen gezegd dat voor stadsverwarming nog veel gas wordt verbrand, bij Nuon in Diemen Beeld anp

Enkele duizenden gasaansluitingen worden over een paar jaar al afgesloten. Hoe? Paroolverslaggever en specialist duurzaamheid Bart van Zoelen legt uit.

1. Waar gaat de stad beginnen?

Dat is nog de vraag. Wat zeker is: nieuw te bouwen wijken krijgen geen gas. Het afkoppelen van woningen in bestaande buurten is nieuw en brengt allerlei extra kosten mee. Daarom gaan woningcorporaties dat tot 2020 eerst maar eens uitproberen met 2500 woningen. Stadsverwarming is niet het enige alternatief. Groen gas in de aardgasleidingen is ook een optie, evenals ondergrondse opslag van warmte of een warmtepomp.

Welke oplossing de beste is, zal per woonblok verschillen. Welke buurten als eerste aan de beurt komen, is ook afhankelijk van de vraag waar het gasnet toch vernieuwd moet worden, het soort bebouwing en of er al een renovatie op stapel staat. Het ligt voor de hand huurcomplexen rond buurten met stadsverwarming als eerste aan te pakken. En dan in het bijzonder bij portiekwoningen met blokverwarming, die dus nu al geen eigen cv-ketel hebben.

2. Is stadsverwarming duurzamer?
Dat verschilt per woonblok. Zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen kunnen in goed geïsoleerde woningen met een groot dakoppervlak stukken duurzamer zijn. Maar voor de vele seriematig gebouwde, verouderde etagewoningen ligt stadsverwarming het meest voor de hand.

De energiebesparing loopt op tot 50 procent. Het stoken gaat efficiënter en er wordt restwarmte gebruikt uit de industrie of elektriciteitscentrales. Daarmee is meteen gezegd dat voor stadsverwarming nog veel gas wordt verbrand, bij Nuon in Diemen.

3. Wordt het opwekken van warmte nu ook duurzamer gemaakt?
Dat is wel de bedoeling. Choho hoopt nieuwe warmtebronnen toe te voegen, zoals geothermie, een biomassacentrale of - via een nieuw warmtenet voor de hele regio - de hoogovens in IJmuiden. Mogelijk kan de elektriciteitscentrale bij Diemen dienst doen als CO2-loze centrale waar waterstof wordt opgewekt in de zomer, als er een overschot aan zonne-energie is.

Wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) Beeld anp

Op kleine schaal zijn er ook al initiatieven om warmte uit te wisselen, tussen portiekflats in de Watergraafsmeer en de Jaap Edenbaan en tussen studentenwoningen op ­Science Park en het datacenter van onderzoeksinstituut Nikhef. Maar dan is het wel zaak dat de warmteleidingen een open net vormen.

4. Een open warmtenet? Hoe dan?
Nuon en afvalenergiebedrijf AEB hebben miljoenen geïnvesteerd in hun ondergrondse leidingennet. Dat willen ze terugverdienen. Uit onderzoek in Noord blijkt dat stadsverwarming per woning in dertig jaar nog 2500 euro meer kost dan een cv-ketel op gas. Niet voor niets steggelen corporaties en energiebedrijven al jaren over de vraag wie de investeringen moet betalen. Want de gemeente wil dat inwoners er niet op achteruitgaan als het gas wordt afgesloten.

Leveranciers hebben nu al de verplichting niet meer in rekening te brengen voor warmte, dan mensen voor aardgas kwijt zijn. Maar er is veel argwaan bij de consument, die toch al is overgeleverd aan één leverancier. De gemeente wil dat Den Haag de regels verbetert. Ook moet aardgas ontmoedigd worden. Maar de belangrijkste suggestie is wel dat de overheid zich over het warmtenet ontfermt door te investeren in de uitbreiding. Net als het aardgasnet en de waterleiding moet dit worden beschouwd als nutsvoorziening, vindt Choho.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.