PlusAnalyse

Hoe Mark Rutte andermaal een fout onder het tapijt veegt

De manier waarop premier Mark Rutte probeert fouten - hoe klein ook - onder het tapijt te vegen, begint een patroon te vertonen. Hij zal nooit uit zichzelf melden dat iets is gebeurd of gezegd wat niet helemaal klopt.

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) en Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memos rond de afschaffing van de dividendbelasting. Beeld ANP
Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) en Premier Mark Rutte tijdens het Tweede Kamerdebat over de omstreden memos rond de afschaffing van de dividendbelasting.Beeld ANP

SP-leider Lilian Marijnissen verwoordde het als volgt: 'Het wordt pas een probleem als het in de krant staat'. Dat was zo toen Rutte hoorde dat zijn voormalige rechterhand Halbe Zijlstra had gelogen over een bezoek aan de datsja van Vladimir Poetin. Toen hield hij het weken stil omdat hij 'niet scherp' was.

Met de zogeheten dividendmemo's ging het ook zo. Toen Rutte tijdens het debat over de regeringsverklaring op een vraag van de oppositie zei dat hij zich niet herinnerde dat er ambtelijke memo's waren over de afschaffing van de dividendbelasting, was er nog niet zo veel aan de hand.

Hij zei destijds eerlijk dat er 'altijd ambtelijke stukken op de achtergrond zijn, maar die zijn vertrouwelijk'.

Alarmbellen
Maar hij liet de Tweede Kamer wel in de waan dat die andere stukken er niet waren. In februari moeten er echter alarmbellen zijn afgegaan. Er was een WOB-verzoek ingediend door wetenschappers naar hoe de afschaffing van dividendbelasting tot stand was gekomen.

Ambtenaren doken in de computerbestanden en stuitten op memo's die tijdens de formatie zijn gedeeld met de medeonderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Stukken die Rutte weliswaar niet gezien heeft, maar toch.

Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) moet hebben beseft dat dit politiek gevoelig was, want hij nam twee keer contact op met Rutte om te overleggen over het verzoek.

Toch houdt Rutte tot dit moment vol dat hij pas kennis had van extra memo's toen die vrijdag in de krant stonden.

Klaas Dijkhoff (VVD), Rutte en Alexander Pechtold (D66) na het debat. Beeld ANP
Klaas Dijkhoff (VVD), Rutte en Alexander Pechtold (D66) na het debat.Beeld ANP

Het vreemde aan het hoogoplopende debat van donderdag was dat het eigenlijk helemaal niet gevoerd had hoeven worden. Zelfs oppositiepartijen vinden dat niet alle papieren die tijdens een formatie worden gedeeld openbaar hoeven worden gemaakt.

De memo's die nu zijn verschenen, hoorden niet in het formatiedossier. Die regels heeft de Tweede Kamer zelf opgesteld.

Verzwegen
Dat het debat wél werd gehouden, komt doordat de oppositie doet alsof er in november expres iets is verzwegen. Maar dat is niet waarschijnlijk. Wel waarschijnlijk is dat er angst ontstond dat een op het oog onschuldige spraakverwarring uit november zou uitgroeien tot een probleem.

Rutte geeft zijn tegenstanders liever geen munitie weer zijn geloofwaardigheid ter discussie te stellen. Iets wat uiteindelijk toch gebeurde.

Op de vraag van PvdA-leider Lodewijk Asscher waarom Snel bij een WOB-verzoek (waar er jaarlijks honderden van worden gedaan) contact op nam met de premier, antwoordde Rutte: "Daar kan ik niets over zeggen. Maar niet om iets toe te dekken. Daar moet u mij op vertrouwen."

En daar moet iedereen het mee doen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

De memo's

Ambtenaren van het ministerie van Financiën ontraadden het om de dividendbelasting af te schaffen. Maar Economische Zaken, Shell en Unilever waren voor, bleek uit de memo's die het kabinet dinsdagavond alsnog heeft vrijgegeven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden