PlusPS

Hoe maak je zo min mogelijk kosten bij een scheiding?

Eén op de drie Nederlandse getrouwde stellen gaat uit elkaar. Dat is niet alleen emotioneel zwaar, je voelt het óók in de portemonnee. Hoe maak je zo min mogelijk kosten?

Rob Nijman
null Beeld Krista van der Niet
Beeld Krista van der Niet

In Nederland loopt een derde van alle huwelijksbootjes op de klippen, zo'n 34.000 per jaar. In een fase dat emoties vaak hoog oplopen, moeten partners de ontbinding van hun huwelijk regelen. Los van alle ­financiële gevolgen op de lange termijn kost een scheiding zelf ook geld. Hoe zorg je ervoor dat de kosten niet al te hoog uitvallen?

Om te beginnen is het goed je te realiseren dat elke situatie uniek is. De omstandigheden waaronder je uit elkaar gaat, zijn vrij bepalend voor de kosten. Is er sprake van een vechtscheiding? Is er een complexe situatie met bijvoorbeeld kinderen, een gezamenlijk bedrijf en/of een ­hypotheek? Of is de scheiding overzichtelijk en gaan jullie in harmonie uit elkaar?

Welke scheidingsprocedure het ook wordt: uiteindelijk heb je een advocaat nodig, want er moet een scheidingsconvenant worden ingediend bij de rechter.

Dat is het geheel aan afspraken die zijn gemaakt, van geld en spullen tot het huis en de kinderen. Ook als een mediator het proces ondersteunt, moet een advocaat het scheidingsconvenant indienen.

1. Ieder een advocaat
In het geval van een vechtscheiding ligt het voor de hand dat de partners ieder een advocaat in de arm nemen. Het zal niet verbazen dat zo'n scheiding, waarbij beide advocaten in de rechtszaal de degens kruisen, de duurste optie is.

Volgens een berekening van de Consumentenbond gaat dat gezamenlijk minimaal 3000 euro kosten. De nadruk ligt op minimaal, waarbij 2500 tot 3000 euro per persoon ­onder de streep realistischer is. Dat komt door de hoge uurtarieven van advocaten, zo'n 150 tot 200 euro.

Bij ­zware vechtscheidingen gaan de kosten richting 10.000 euro per persoon, want hoe ingewikkelder de scheiding, hoe meer uren worden gemaakt.

Uitgangspunt is dat beiden een advocaat hebben en elke partij de eigen rekening betaalt, maar afspraken over ­afwijkende regelingen kunnen ook in een convenant ­worden opgenomen.

2. Overlegscheiding
Zijn de verhoudingen bekoeld, maar is er toch een basis om met respect voor elkaar tot een afspraak te komen? Dan is een zogeheten overlegscheiding een optie. Beide partners houden dan wel een eigen advocaat, maar lossen hun geschillen buiten de rechtszaal op.

Al dan niet ­onder leiding van een coach gaan ze met hun advocaten om de tafel zitten om tot een scheidingsregeling te komen. Eventueel kunnen ook deskundigen aanschuiven, zoals een financieel expert. De Consumentenbond becijfert de kosten van een overlegscheiding op minimaal 2500 euro.

Als het lukt om met enige hulp met elkaar te overleggen, kan een gezamenlijke advocaat voldoende zijn. De begeleiding van de advocaat is - afhankelijk van de situatie - beperkt tot enkele gesprekken en de rekening kan mooi door twee.

3. Met mediator
Mediation is een goede keuze als je er zonder advocaat uit hoopt te komen, maar er wel behoefte is aan begeleiding door een onafhankelijke derde partij. Niet alleen prettig voor beide partners, maar ook voor de kinderen.

Een scheiding is voor hen ook zonder bekvechtende ouders al zwaar genoeg, dus een huwelijksontbinding waarbij pa en ma on speaking terms blijven, kan een doel op zich zijn.

Een mediator of scheidingscoach kan als tussenpersoon optreden, het proces stroomlijnen, met voorlichting en aanvullende ideeën komen en draagvlak creëren. Uiteraard zorgt hij of zij ook voor een juiste juridische afhandeling.

10.000

Bij zware vechtscheidingen gaan de kosten al snel richting de 10.000 euro per persoon.

Sommige mediators zijn overigens ook advocaat, ­zodat je die niet apart hoeft in te schakelen voor afhandeling bij de rechtbank. Reken voor de kosten van een ­mediator op minstens 2000 euro.

4. Digitale ontbinding
Zo zien we in de kosten van een echtscheiding een ­duidelijke lijn: hoe beter de verstandsverhouding, des te vriendelijker de juridische rekening. Als we die lijn doortrekken, komen we bij de goedkoopste variant: je ­scheiding online regelen.

Op internet vind je dienstverleners die vanaf 300 à 400 euro kunnen helpen een huwelijk te beëindigen. Ze bieden diverse pakketten en optionele uitbreidingen voor de afhandeling van je scheiding.

Zo helpt een basispakket een scheidend paar aan een convenant, de formaliteiten bij de rechtbank inclusief griffierecht en btw én de inschrijving van de echtscheiding bij de gemeente.

Kies je voor een digitale scheiding, dan moet je het ­onderling wel eens zijn over de afwikkeling. Kom je er niet helemaal uit, dan kun je wel juridische hulp inschakelen. Soms kun je dat al in je pakket opnemen, zoals een bespreking met een familierechtadvocaat of advies van een ­fiscalist. Goede informatie over online je scheiding regelen, vind je onder meer op Rechtwijzer.nl en Uitelkaar.nl.

Uiteindelijk zal de advocaat en/of mediator de voornaamste kostenpost zijn, dus daar valt ook het meest te ­besparen. Met wat inlezen op bijvoorbeeld Echtscheiding-wijzer.nl kun je een advocaat al veel uitleg en daarmee tijd uit handen nemen.

2000

De kosten voor een mediator worden door de Consumentenbond op minstens 2000 euro geschat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden