‘Je hebt simpelweg vet nodig voor wat structuur, anders krijg je dit soort idioot smeltgedrag’

PlusTest

Hoe lekker is ‘gezond’ ijs met minder suiker, vet en calorieën?

‘Je hebt simpelweg vet nodig voor wat structuur, anders krijg je dit soort idioot smeltgedrag’Beeld Marit Goossens

IJsmerken gaan op de gezonde toer met minder suiker, vet en calorieën. Maar is dat ook lekker? Het Parool test de (karamel)smaak.

Dat er gezondere versnaperingen zijn dan ijs, is geen nieuws. Wie elke zonnige zomerdag een bak schepijs uit het vriesvak trekt, kan zijn ‘zwembandjes’ boven de heupen net zo goed direct omdopen tot Ben en Jerry. Toch zijn er altijd types die zich geroepen voelen om de ijseter nog eens extra in te prenten dat hij het equivalent van een pakje boter naar binnen lepelt.

Wellicht is het vanwege zulke zuurpruimerij dat ook het ijsschap in de supermarkt ten prooi is gevallen aan de ­opmars der lightproducten. Niet alleen is het formaat van de gemiddelde verpakking danig afgeslankt nu voluptueuze literkuipen steeds vaker het veld ruimen voor hippe halveliterpotten. Nee, ook de inhoud is volgens de fabrikanten gezonder dan ooit.

Een kleine bloemlezing vanaf de zeven potten karamel­ijs in deze blinde proeverij: ‘minder suiker!’ (Alpro), ‘hoog in proteïnen!’ (Breyers), ‘12 vitamines en mineralen!’ (Perfect World) en de cryptische ‘minder calorieën dan je denkt!’ (Professor Grunschnabel).

Achter de holle marketingleuzen schuilt in meer of mindere mate een ander ingrediëntenlijstje dan bij ‘reguliere’ ijsmeesters. Magere melk of plantaardige zuivelvervangers (in plaats van room) voor een lager vetgehalte, alternatieve zoetstoffen voor een lager suikerpeil en extra eiwit om de proteïnenclaim te rechtvaardigen. Dat laatste klinkt in deze tijden van wespentailles en wasbordjes misschien aanlokkelijk, maar is bij een normaal eetpatroon volgens voedingsdeskundigen een volslagen overbodige toevoeging.

Zondigen

Ook voor het beknotten van de calorieën hebben de ijsknutselaars een alternatief ingrediënt gevonden: lucht. De weegschaal maakt duidelijk dat de zeven potten karamelijs uit ­deze proeverij gemiddeld 344 gram per halve ­liter wegen. Ter vergelijking: het ‘gewone’ karamelijs van Häagen-Dazs weegt 478 gram. Met amper 286 gram toont Breyers zich de grootste bevrorenluchtverkoper. En ook het ijs van Halo Top (307 gram) degradeert uit de vriezer in een oogwenk in een treurniswekkende plas vol luchtbelletjes. “Je hebt simpelweg vet nodig voor wat structuur,” benadrukt Meester Patissier Hidde de Brabander (38). “Anders moet zo’n fabrikant gaan compenseren met bindmiddelen en krijg je dit soort idioot smeltgedrag.”

Misschien nog wel erger: wie te drastisch beknibbelt op suiker en vet, kan ook dramatisch inboeten aan smaak, waarschuwt het driekoppige panel al voordat de eerste bollen zijn ­geproefd.

“Ik vind het heel tof dat ook ijsfabrikanten een gezondheidsslag willen maken,” verklaart tv-chef Mathijs Vrieze (38). “Maar het moet niet ten koste gaan van de smaak en het mondgevoel. IJs is bij uitstek het product om af en toe even mee te zondigen.”

Ook kookboekenschrijfster Susan Aretz (46) houdt haar hart vast. “De combinatie tussen ijs en gezondheid zorgt in mijn hoofd direct voor kortsluiting,” zegt ze lachend. “Smaak gaat boven alles. Ik vrees dat de keus voor zoetstoffen en weinig vet wel eens de doodsteek kan zijn voor de smaak.”

Grauw en korrelig

Het blijkt inderdaad waar de schoen wringt. Het lightijs mag zich wel degelijk een gezonder alternatief voor de doorsnee kuip noemen. Het originele karamelijs van Ben & Jerry’s noteert per 100 milliliter ijs 25 gram suiker, 16 gram vet en 270 calorieën. De alternatieve ijsbekers in ­deze proeverij halen de buikriem knap aan tot enkel 0,8 gram suiker (Perfect World), 1,3 gram vet (Breyers) en 68 calorieën (Halo Top, Breyers).

Helaas wordt daarmee ook de smaak veelal te dunnetjes. Slechts vier potten halen met de hakken over de sloot een voldoende; de overige drie zakken volgens de panelleden pijnlijk door het ijs. Vooral voor het karamelijs van Perfect World hebben ze geen goed woord over: grauw, korrelig en de smaak van muf eetpapier. “Je houdt na één hap direct op met eten,” jammert Aretz.

De Brabander: “Al is dat ook een goede methode om minder calorieën binnen te krijgen.”

Testresultaten

- Oppo, €5,40 per 0,5 liter
Cijfer: 6+

Een mooie karamelkleur en stevige bolletjes die zowaar op een hoorntje blijven staan. Helaas vreselijk koud (een teken van te veel water) en zelfs voor ‘salted’ karamelijs aan de zoute kant.

- Ben & Jerry’s moo-phoria, €5,65 per 0,5 liter
Cijfer: 6

Ruim twee keer zo weinig calorieën als zijn ‘dikke’ broer. De karamelsmaak is goed en de stukjes brownie smaken prima. Wel een veel te snelle smelter.

- Alpro, €5,65 per 0,5 liter, vegan
Cijfer: 5,5

Relatief de vetste in de test en daarmee ook het romigste mond­gevoel. De gekunstelde karamelsmaak en zoete stroop behaagt slechts één van de panelleden.

- Breyers, €5,13 per 0,5 liter
Cijfer: 5,5

Het laagst in vet en calorieën. Na een kortstondige karamelpiek blijft alleen een nasmaak van bindmiddelen plakken. Ook veel te luchtig en vol zompige cakebolletjes waar je van moet houden.

- Professor Grunschnabel, €5,40 per 0,5 liter, vegan
Cijfer: 4,5

Salted caramel? Je proeft een overdaad aan kokos en geen spoortje zout. Smelt aardig weg, maar wel wat schifterig. Met afstand de zwaarste pot (473 gram). Ook de meeste suiker.

- Halo Top, €6,61 per 0,5 liter, vegan
Cijfer: 4,0

Het hoogst in proteïnen en (gelijk met Breyers) laagst in calorieën. Smelt uit de vriezer belachelijk snel in een luchtig plasje. Korrelig en amper karamelsmaak.

- Perfect World €4,99 per 0,5 liter, ­vegan
Cijfer: 2,0

Nauwelijks suiker. Wel grauw, koud, ­korrelig en een vlakke smaak van muf eetpapier dat de karamel ­ondersneeuwt. De lekkere ‘afleidingsnootjes’ kunnen de miskleun onmogelijk redden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden