Update

Hoe lang mag vuurwerk nog?

Meldpunt Vuurwerkoverlast kreeg binnen twee dagen ruim 15.000 meldingen binnen en medische organisaties spreken zich uit voor een verbod. Een week voor nieuwjaarsnacht laait landelijk de discussie over consumentenvuurwerk weer op.

Zondag kwamen veel meldingen binnen over schade door vuurwerk Beeld anp
Zondag kwamen veel meldingen binnen over schade door vuurwerkBeeld anp

In Amsterdam gaat het om ruim zevenhonderd meldingen. Vooral in de buurt van het Diemerbos, rond de Kinkerstraat en in Osdorp is de overlast groot volgens het meldpunt, dat een initiatief is van dertig lokale GroenLinksfracties. De binnengekomen meldingen worden uiteindelijk gebundeld in een rapport om de Tweede Kamer en gemeentes inzicht te geven in de aard en de omvang van het vuurwerkprobleem.

De meeste klachten die bij het meldpunt binnen kwamen gaan over zware vuurwerkbommen. Huisdieren schieten daarvan in de stress en mensen liggen er 's nachts wakker van. Zondag kwamen veel meldingen binnen over schade door vuurwerk.

Vuurwerkmanifest
Minister Jet Bussemaker (Cultuur) vindt een vuurwerkverbod vooralsnog niet nodig. 'Je moet dit met elkaar bespreken en niet van bovenaf zeggen: we doen het helemaal niet meer,' zei Bussemaker daar eerder over. Als toekomstig alternatief wijst ze op de mogelijkheid van gemeenten om zelf een groot vuurwerk te organiseren.

Inmiddels hebben ook kinderartsen en plastisch chirurgen zich achter een manifest geschaard dat dit weekend online is gegaan. Waren er vorig jaar nog maar negen organisaties die zich sterk maakten voor een vuurwerkverbod, dit jaar is dat aantal verdubbeld. Het gaat onder meer om verenigingen van oogartsen en medewerkers van de spoedeisende hulp. De huidige viering van oud en nieuw leidt volgens hen tot een overmatig aantal ernstige en vaak blijvende letsels. Daarbij komen de materiële en immateriële schade, de handhavingsproblemen en de maatschappelijke overlast.

Gemeentelijk meldpunt 14 020
Bij het afzonderlijke meldpunt van de gemeente Amsterdam kwamen in december slechts tweehonderd meldingen binnen. 'Om te kunnen handhaven is het belangrijk dat overlast via het gemeentelijke nummer (14020) gemeld wordt, dan kan het ook daadwerkelijk aangepakt worden,' zegt een woordvoerder. Een vijfde van de handhavingscapaciteit wordt ingezet om bij een melding onmiddellijk ter plaatse te kunnen zijn.

Het lijkt een kwestie van tijd, maar een vuurwerkverbod of vuurwerkvrij centrum is in Amsterdam (nog) niet aan de orde, meldt de woordvoerder. Wel zijn er, net als voorgaande jaren, in de buurt van dierenasiels, kinderboerderijen en maneges 47 vuurwerkvrije zones ingesteld in de stad (zie kaart hieronder). Op 31 december mag binnen een straal van honderd meter van de aangewezen locaties tussen 18 en 2 uur - wanneer elders wel vuurwerk is toegestaan - geen vuurwerk worden afgestoken.

Hilversum
Maandag sprak de Raad van State zich uit over de vuurwerkvrije zone die Hilversum in het centrum wil. Het vuurwerkverbod voor een deel van het centrum van de gemeente blijft van kracht, zo bepaalde de Raad van State. Gezien het spoedeisende karakter gaat het om een voorlopige uitspraak. In de loop van volgend jaar komt een definitieve uitspraak. Het vuurwerkverbod geldt voor het uitgaansgebied in het centrum en voor een deel van het Langgewenst. Vorig jaar strandde een vuurwerkverbod in Hilversum nog door een vormfout.

De vuurwerkvrije zones in Amsterdam:

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden