Hoe lang mag dat geknal met vuurwerk op straat nog?

De oer-Nederlandse traditie om vuurwerk af te steken met oud en nieuw staat ter discussie, ook in Amsterdam. 'Een verbod is een kwestie van tijd.'

Michiel Couzy
Op 47 plekken mag in Amsterdam geen vuurwerk worden afgestoken Beeld ANP
Op 47 plekken mag in Amsterdam geen vuurwerk worden afgestokenBeeld ANP

Amsterdam heeft vuurwerkvrije zones, Hilversum een verbod voor een groot deel van het centrum en meer gemeenten volgen. Driekwart van de Nederlanders juicht vuurwerkvrije gebieden toe, blijkt uit een peiling van EenVandaag.

In 2017 zal de Amsterdamse raad ­besluiten of de stad één grote vuurwerkvrije zone wordt. Verdwijnt de nieuwjaarsknal of is de traditie te diepgeworteld?

Op deze locaties mag je geen vuurwerk afsteken: (tekst gaat verder onder de kaart.)

Wat vindt u? Meepraten kan onder het artikel.

Johnas van Lammeren (Raadslid Partij voor de Dieren)

"Wat mij betreft gaat Amsterdam over op een totaalverbod op vuurwerk, vanwege de overlast, het gevaar, dierenwelzijn en het milieu. Mijn raadsvoorstel is om zo veel vuurwerkvrije zones aan te wijzen dat het afsteken aan banden wordt gelegd. Een algeheel verbod is een kwestie van tijd."

"In plaats daarvan moeten vuurwerkshows komen in Amsterdam, wat mij betreft in alle ­delen van de stad. Het mag wat kosten."

Eberhard van der Laan (Burgemeester Amsterdam)

"Wij hebben in de stad al vuurwerkvrije zones rondom diereninrichtingen. Ik denk dat we in Nederland in een beweging zitten richting het minder afsteken van vuurwerk door particulieren en dat we naar meer collectief vuurwerk gaan. Maar we zijn nog niet zo ver dat we kunnen zeggen: laat het dan maar zitten voor iedereen."

Jeltje van Oudheusden (Gemeente Hilversum)

"Wij hebben een groot deel van het centrum vuurwerkvrij gemaakt, vooral de uitgaans­straten. Zo willen we plekken creëren waar mensen op een veilige manier oud en nieuw kunnen vieren. De discussie voor een vuurwerkvrij centrum is in gang gezet toen burgemeester Pieter Broertjes getuige was van de ontploffing van een enorme vuurwerkbom waarbij de omgeving veranderde in een oorlogsgebied."

"Veel mensen zijn positief over onze maatregelen. Een algeheel verbod is nu niet te handhaven. Maar de discussie over vuurwerk wordt in toenemende mate gevoerd, het gaat in stapjes."

De Verkoop van het vuurwerk is weer van start gegaan zo ook bij Lauts vuurwerkverkoop in de Bethanienstraat Beeld Rink Hof
De Verkoop van het vuurwerk is weer van start gegaan zo ook bij Lauts vuurwerkverkoop in de BethanienstraatBeeld Rink Hof

Marja Ruigrok (Fractievoorzitter VVD Amsterdam)

"Feitelijk geldt al het gehele jaar een vuurwerkverbod, behalve vanaf 31 december zes uur 's avonds tot twee uur 's nachts. Dat lijkt mij voldoende. Ik deel wel de ergernis over de knallen die wij nu al horen. De VVD is ook fel tegenstander van illegaal vuurwerk en ik pleit dan ook voor een lik-op-stukbeleid waarbij overtreders op 1 januari de rotzooi in de stad moeten op­ruimen."

"Wij zijn voorstander van grote vuurwerkshows, in de hoop dat mensen dan zelf minder afsteken. Maar het is een individuele vrijheid om dat wel te mogen doen."

Leo Groeneveld (Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland)

"In principe hebben we geen bezwaar tegen vuurwerkvrije zones, bijvoorbeeld rondom een dierenasiel of ziekenhuis. Maar we zien ook dat gemeenten gaan overdrijven, zoals Hilversum. Ook het voorstel van de Amsterdamse Partij voor de Dieren is een oneigenlijk gebruik van deze zones."

"Vuurwerk afsteken is een Nederlandse traditie. Als we mensen verbieden dit af te steken, ontnemen we hun veel plezier. Natuurlijk veroorzaakt vuurwerk ook overlast, maar laten we niet overdrijven. We worden met z'n allen wel een beetje zuur in Nederland."

Ineke Strouken (Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed)

"Afsteken van vuurwerk met oud en nieuw staat op de lijst van immaterieel erfgoed in Nederland. We hebben duizenden mailtjes gehad van Nederlanders die vonden dat vuurwerk op de lijst moet. Dat waren er twee keer zoveel als bij andere onderwerpen. Dat gebeurde verder alleen bij Zwarte Piet."

"Deze mensen vinden dat vuurwerk afsteken onderdeel is van onze identiteit. Als de overheid dit onmogelijk maakt, ervaren zij dat als 'afpakken van een traditie' en dat roept emoties op, net als bij Zwarte Piet."

Zie ook: Vanuit Amsterdam-West komen de meeste meldingen van vuurwerkoverlast binnen. Meer dan 7000 klachten in twee dagen.

Wat vindt u?

Moet er een algemeen vuurwerkverbod komen in Amsterdam? Bent u voor vuurwerkshows? Of steekt u liever zelf af? En waarom?

Laat het ons weten in de reacties hieronder. (Reacties met volledige naam + woonplaats kunnen worden opgenomen in de krant.)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden