Hoe lang kan het duren voordat terreurgroepen hun daden opeisen?

Het feit dat nog geen enkele terroristische groepering de aanslagen in Boston heeft opgeëist, is voor velen een reden om te denken dat er een eenling achter de daad zit. En vermoedelijk iemand uit binnenlandse kringen. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat buitenlandse terroristen verantwoordelijkheid claimen voor hun daden?

Redactie
Na de aanslagen van 9/11 duurde het weken voordat Osama bin Laden de verantwoordelijkheid claimde. Beeld AP
Na de aanslagen van 9/11 duurde het weken voordat Osama bin Laden de verantwoordelijkheid claimde.Beeld AP

Als je kijkt naar de (recente) geschiedenis, dan wordt duidelijk dat terroristen lang niet altijd meteen de verantwoordelijkheid voor hun daden - lees: aanslagen - opeisen.

Het Amerikaanse buitenlandmagazine Foreign Policy noemt een aantal voorbeelden. Ogenschijnlijk het bekendste voorbeeld is 9/11. Osama bin Laden wachtte bijna twee maanden met het claimen van verantwoordelijkheid voor de aanslagen op de Twin Towers in New York.

Onderbroekenbom
En neem de 'onderbroekenbom' uit 2009, waarin de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmuttallab op eerste kerstdag een aanslag probeerde te plegen op een Amerikaans passagiersvliegtuig. Pas drie dagen later plaatsten radicale islamitische websites het bericht dat al Qaeda op het Arabische schiereiland achter de verijdelde aanslag zat.

Ook na de schietpartij op legerbasis Fort Hood in 2009 - waarbij 13 mensen omkwamen - bleef het vier dagen stil. Totdat al Qaeda-prominent Anwar al-Awlaki publiekelijk zijn geradicaliseerde pupil Nidal Malik Hasan op internet prees voor zijn goede daad.

Autobom Times Square
Soms komt het zelfs voor dat terroristische groeperingen helemaal niet de verantwoordelijkheid claimen, ondanks hun vermeende betrokkenheid. Nadat de Pakistaans-Amerikaanse Faisal Shahzad in mei 2010 was opgepakt voor een poging om een autobom te laten ontploffen op Times Square, verklaarde procureur-generaal Eric Holder dat de Pakistaanse Taliban achter de aanslag zat. 'We weten dat ze hielpen met het faciliteren van de aanslag. We weten dat ze waarschijnlijk hebben geholpen om het te financieren', zei hij.

Onafhankelijke rapporten bevestigden dit, maar de Pakistaanse Taliban ontkende vervolgens elke vorm van betrokkenheid. 'Het is een nobele daad en we bidden dat alle moslimjongeren het voorbeeld van Faisal Shahzad zullen volgen. Maar hij maakt geen onderdeel uit van ons netwerk', verklaarde de groep.

Waarop de conclusie van Foreign Policy luidt: 'Het is volkomen aannemelijk dat het claimen van verantwoordelijkheid (voor de explosies in Boston, red.) er nog aankomt. Hiermee willen we niet suggereren dat de dubbele bomaanslag niet van binnenlandse origine is - dat zou namelijk heel goed kunnen. Maar het is de moeite waard om het potentiële tijdsverloop voor claims van verantwoordelijkheid te erkennen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden