Plus

Hoe lang blijft het nieuwe college van de UvA/HvA bestaan?

Geert ten Dam wordt voorzitter van het college van bestuur van de UvA en de HvA, Karen Maex wordt rector magnificus. Hoe lang zal dit nieuwe gezamenlijke college blijven bestaan?

Bas Soetenhorst
Geert ten Dam Beeld anp
Geert ten DamBeeld anp

Eindelijk is er een opvolgster van Louise Gunning, die precies een jaar geleden haar ontslag bekendmaakte als voorzitter, onder druk van de Maagdenhuisbezetting. Per 1 juni heeft UvA-HvA weer een volwaardig gezamenlijk college. De vraag is voor hoelang, want een splitsing van de twee onderwijsinstellingen is ophanden.

Geert ten Dam studeerde in 1984 af aan de UvA in andragologie, een studie gericht op hulpverlening en vorming van volwassenen die in diezelfde jaren tachtig werd wegbezuinigd. Ze promoveerde in 1989 met een proefschrift over vrouwen in de volwasseneneducatie.

Sinds 1999 is ze hoogleraar onderwijskunde aan de UvA. Daarnaast is ze kroonlid van de Sociaal-Economische Raad (SER). Tot eind 2014 was de Amsterdamse ook voorzitter van de Onderwijsraad, net als de SER een adviescollege van regering en parlement.

Fusieperikelen
Ten Dam geldt als een bekwame en populaire docent. Ze heeft geen ervaring met het leiden van een grote organisatie als de UvA-HvA, die circa 85.000 studenten, negenduizend medewerkers en een budget van ruim 1,1 miljard euro omvat. In het verleden gaf ze leiding aan de lerarenopleidingen van de UvA en was ze voorzitter van de afdeling pedagogiek en onderwijskunde.

De Belgische Karen Maex volgt Dymph van den Boom op als rector magnificus. Maex is ingenieur en natuurkundige. Eerder was ze vicerector aan de universiteit van Leuven. In 2014 werd ze decaan van de bètafaculteiten van zowel de VU als de UvA. Ze is hoogleraar nanomaterialen en nano-elektronica.

Grote onvrede
De aanstelling van Ten Dam en Maex lekte ruim een maand geleden al uit. Medezeggenschapsorganen moesten nog wel instemmen. Dat werd vertraagd door onenigheid over de toekomst van UvA-HvA als gezamenlijke instelling.

Bij de UvA bestaat grote onvrede over de samenwerking met de hogeschool. In 2004 fuseerden ze vanuit het idee dat op onderwijsgebied samenwerking mogelijk was: studenten moesten makkelijker kunnen switchen tussen de UvA en HvA en docenten zouden gezamenlijk onderzoek kunnen verrichten. Die voornemens kwamen niet uit de verf.

Instellingen uit elkaar
Wat resteerde was financieel gewin op facilitair gebied en door bijvoorbeeld gezamenlijk ict in te kopen. De centrale ondernemingsraad drong herhaaldelijk aan op grootschalige evaluatie van de fusie. Het college van bestuur stelde dat keer op keer uit of beperkte zich tot een kleinschalige terugblik, waar geen consequenties aan werden verbonden.

De raad van toezicht, met oud-VVD-politicus Atzo Nicolaï als voorzitter, leek die lijn na de Maagdenhuisbezetting voort te zetten. Dat leidde tot een meningsverschil met Hans Amman, vicevoorzitter van het college en criticus van de samenwerking tussen UvA en HvA.

Naar verluidt beschouwde hij de benoeming van een nieuwe bestuursvoorzitter als hét moment om de instellingen uit elkaar te trekken. Nicolaï wilde niet verdergaan dan een evaluatie van de fusie, uit te voeren door het nieuwe college van bestuur. Gevolg was dat Amman vorige maand zijn vertrek aankondigde.

Gepruts
Maar dat was niet het einde van het verhaal. Vanuit de UvA kwam een beweging op gang die net als Amman de fusie wil terugdraaien. De decanen (faculteitshoofden) en medezeggenschapsorganen schreven een brandbrief waarin ze de samenwerking met de HvA afdoen als 'gepruts op de vierkante centimeter'.

Nicolaï is de tegenstanders van de fusie nu tegemoetgekomen, omdat die dreigden anders niet met de benoeming van Maex en Ten Dam in te stemmen. De evaluatie van de samenwerking zal direct worden uitgevoerd en moet nog dit jaar leiden tot 'besluitvorming'.

Amman blijft toch
Ingewijden gaan ervan uit dat dit betekent dat UvA en HvA dan weer elk een eigen college van bestuur krijgen en de fusie dus wordt teruggedraaid. In de aanloop daarnaartoe krijgt het college uitbreiding met een interim-lid voor de portefeuille Financiën.

En Hans Amman? Hij blijft toch aan als collegelid, tot 1 januari 2017. De vraag is of Atzo Nicolaï er dan ook nog is als voorzitter van de raad van toezicht. Zijn eerste termijn eindigt komende zomer. Als UvA en HvA zelfstandig verdergaan, vervalt zijn functie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden