Plus

'Hoe kun je als PvdA'er het beleid van Erdogan steunen?'

PvdA'ers moeten zich feller uitspreken tegen het Turkije van president Erdogan, vindt raadslid Emre Ünver, ook als dat kiezers kost. 'Mensen die daar anders in staan, ben ik liever kwijt dan rijk.'

Emre Ünver. Beeld Mats van Soolingen
Emre Ünver.Beeld Mats van Soolingen

'Als PvdA'er sta je voor sommige waarden verdomme." Gemeenteraadslid Emre Ünver (34) wordt fel als hij spreekt over zijn 'schizofrene' partijgenoten. En hoe feller hij wordt, des te sterker zijn Amsterdamse accent. "Hoe kun je als PvdA'er het beleid van Erdogan steunen? Doe even normaal, gap!"

Volgens Ünver is zijn partij zoekende: de angst om de migrantenstem te verliezen, zorgt voor een halfslachtige koers. "Ik heb PvdA'ers op campagne horen zeggen: 'stem op ons want wij komen op voor islamitische waarden'. Dan zit je echt bij de verkeerde partij. Een PvdA-raadslid was teleurgesteld, omdat Erdogan geen absolute meerderheid had behaald. Van welke pot ben je dan gerukt? De PvdA staat voor internationale solidariteit. Als mensenrechten in het geding zijn, zoals in Turkije, is er geen plek voor nuance. Als PvdA'er spreek je je daartegen uit."

Dat gaat zetels kosten.
"Dat is dan maar zo. Je kunt niet zowel de progressieve als de conservatieve flank willen afdekken. Voor die groep zijn er partijen als de SGP of nu Denk. Ik ben ze liever kwijt dan rijk."

Heeft de opkomst van Denk u verrast?
"Nee. Binnen de migrantengemeenschap stapelt de woede zich op, je zag het ook bij de discussie rond Zwarte Piet. Naast de boze witte man, die SP of PVV stemt, bestaat ook de boze zwarte man. Die is goedgebekt en eist zijn plek op. Je kunt als politieke partij migranten niet meer binnenhalen met een zakje snoep, zoals jarenlang gebeurde."

Volgens PvdA-voorzitter Hans Spekman komt Denk voort uit teleurstelling over economische omstandigheden.
"Dat is niet mijn analyse. Dit gaat vooral om identiteit. Daarom is het ook slim van Denk om hun partij niet langs religieuze lijn op te zetten, maar alle migrantengroepen aan te spreken. Daar zit veel potentie. Ik zie ze zomaar drie zetels behalen."

Vindt u dat zorgelijk?
"Nee, ik vind het wel goed. In verkiezingstijd heb ik eens tegen een conservatieve moslim gezegd dat hij vooral niet op mij moest stemmen. 'Je kunt beter naar de SGP gaan, of je eigen partij oprichten'. Dat gebeurt nu.

Mijn opa kwam als gastarbeider naar Nederland. Hij leerde mijn vader om altijd harder te werken dan de man naast hem. Want als je even goed bent en ze moeten iemand ontslaan, kiezen ze altijd voor jou, zei hij. Dat vond mijn opa niet erg, maar logisch. Gastarbeidersrealisme, heet dat. Bij ons thuis was Joop den Uyl de man. Hij was de eerste die ons het gevoel gaf dat we evenveel waard waren als elke andere arbeider. Ik ben van een andere generatie. Ik voel me geen gast meer, en al helemaal geen slachtoffer.

Ik ben Amsterdammer. Geuzenveld, de Vogelbuurt, dat zijn mijn wijkies."

U bent ook voorzitter van het Inspraak Orgaan Turken (IOT).
"Ik leef in twee werelden. Ik ben Mokumer, maar zit ook in het Turks maatschappelijk middenveld. Het IOT is opgericht als klankbordgroep voor de overheid. Aanvankelijk waren alle stromingen binnen de Turkse gemeenschap vertegenwoordigd, maar Diyanet en Milli Görüs, twee religieuze organisaties, zijn eruit gestapt. Ze verweten mij dat ik de Turkse waardigheid schaadde omdat ik mee liep met Gay Pride in Istanboel."

Ze zeggen u dat u niet loyaal bent aan Turkije.
"Wat hebben gelijke rechten voor homoseksuelen met loyaliteit te maken? Veel Turken vinden dat je geen kritiek op Turkije mag leveren. Maar loyaliteit kan ook zijn dat je bezorgd bent over welke kant Turkije opgaat.

Vanaf het moment dat ik me uitsprak tegen Erdogan ben ik een soort schietschijf voor het conservatieve deel van de Turkse gemeenschap. Die is heel goed georganiseerd, met eigen kranten en internetsites. In filmpjes maken ze me uit voor landverrader of beelden ze me af in PKK-uniform. Ik heb weleens mensen aan de deur gehad waarvan ik geen idee had wat ze kwamen doen. Die wilden dan laten zien dat ze wisten waar ik woon."

Het is ook fysiek geworden.
"In 2014 ben ik tijdens een demonstratie op het Leidseplein door vier jongens belaagd. Ik herkende ze wel, ze achtervolgden me al een tijdje en voerden op internet een lastercampagne tegen mij. Ik werd een bushokje in getrokken en kreeg klappen. Het duurde een seconde of twintig, toen werden ze van me af getrokken en meegenomen naar het politiebureau. Daar deden ze aangifte tegen mij, wegens mishandeling. Ik dacht dat het wel goed zou komen, en dat was dom.

In de media verschenen verhalen over een 'vechtend PvdA-raadslid' en ik kon dat beeld niet meer ombuigen. Er knakte iets in mij, mijn vechtlust was verdwenen. Ik was opeens lijdend voorwerp geworden. Je gaat je gedragen als iemand die gepest wordt. Ik schaamde me dat mij dit was overkomen. Zeker een jaar heb ik me gedeisd gehouden."

Bent u nog weleens bang?
"Nee, maar wel op mijn hoede. Als er weer eens een artikel over mij is geschreven op zo'n site, dan weet ik dat ik extra alert moet zijn. Dat ik rond het vrijdaggebed niet in de buurt van de moskee moet komen. Dan word ik wel eens nageschreeuwd door groepjes jongen. Ik kom van de straat, ik voel wel aan wanneer het grimmig wordt en ik weg moet wezen.

De laatste tijd is het rustiger geworden. Misschien hebben ze door dat ik blijf zeggen wat ik wil zeggen. Maar soms doet het pijn. Als ze bij de bakker over me praten bijvoorbeeld. Dat is dezelfde bakker waar mijn vader heen gaat."

In 2012 was u kandidaat om Kamerlid te worden, gaat u zich opnieuw beschikbaar stellen?
"Ik droom daar al vanaf mijn veertiende van. Als kind speelde ik debatten na, dan deed ik alsof ik aan de interruptiemicrofoon stond. Ik voel me verbonden met de PvdA, word warm van binnen als ik over Wibaut of De Miranda lees. Maar de partij moet wel weten hoe ik over bepaalde dingen nadenk. Als basisprincipes in het spel zijn, is er in de hel van Dante een speciaal plekje voor hen die denken neutraal te kunnen zijn.

Toen ik in 2006 in de gemeenteraad terechtkwam was ik zo trots. Dat mij dit gegund werd! Een plek in de Tweede Kamer zou een sluitstuk zijn. Dan zou ik terugdenken aan mijn opa, en hem bedanken dat hij hierheen is gekomen en hem kunnen laten zien dat we niet meer te gast zijn, maar volwaardig meedoen."

AK-aanhang geweerd

De PvdA heeft bij het opstellen van de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2014 aanhangers van Erdogans AK-partij geweerd. Partijvoorzitter Spekman had aanwijzingen dat zij probeerden om door middel van infiltratie invloed voor de partij van Erdogan te verwerven. Spekman vindt het geen probleem als PvdA-politici van Turkse komaf op de AK-partij stemmen, zolang ze de waarden van de PvdA maar onderschrijven. Van de Nederlandse Turken stemde bij de Turkse parlements­verkiezingen in 2016 bijna zeventig procent op de partij van Erdogan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden