Plus

Hoe komt een millennial aan een huis?

Als millennial een huis vinden op de Amsterdamse woningmarkt? Onbegonnen werk, of alleen als je een heleboel mazzel hebt, hoor je vaak. Verslaggever Laura Obdeijn ging op zoek.

Obdeijn: 'Sociale huur kan ik sowieso wel op mijn buik schrijven. Ik verdien namelijk iets te veel'Beeld Merel Corduwener

De hurende millennial zit in de knel, zei Ronald Paping, directeur van de Woonbond. Sommige twintigers en dertigers kunnen geen kant op, zei ook [+] hoogleraar Ton Wilthagen.

De woonprijzen zijn hoog en de arbeidscontracten vaak niet vast genoeg. Een treurige constatering. Ik ben begin dertig, vrijgezel, woon met huisgenoten - in Amsterdam geen uitzondering - en heb een tijdelijk contract. Alle zwaailichten kunnen aan. Zit ik klem?

Armzalig
Ik neem de proef op de som en ga op zoek naar een huis voor mij alleen. Startpunt: mijn Woningnetstatus, die laat zien wat mijn slaagkans voor een sociale huurwoning is. Het geeft een armzalig rood streepje aan: 'zeer laag'. Het is geen verrassing. Al jaren is dat streepje niet verschoven of van kleur veranderd.

Een belletje naar de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties over de wachttijd stemt al evenmin hoopvol. Mensen die in het tweede kwartaal van 2016 een sociale woning in Amsterdam vonden, hebben gemiddeld bijna vijftien jaar ingeschreven gestaan, en ook als ik in mei had aangegeven dat ik actief op zoek ben, zou het nog gemiddeld 5,3 jaar duren voordat ik kan verhuizen.

Er zijn ook jongerenregelingen, zegt de woordvoerster, maar daarvoor ben ik een paar jaar te laat. En de seniorenregeling? Precies ja.

Na wat rekenwerk kom ik erachter dat ik sociale huur sowieso wel op mijn buik kan schrijven. Ik verdien namelijk net iets te veel. Volgende.
Een monumentaal pand huren via Stadsherstel? Ik zie ze daar op hun kantoor al lachen, dijen kletsend. De wachtlijst is al sinds 2009 gesloten en blijft dat naar verwachting nog wel vijf jaar.

Vier keer de huur
Vrije sector dan? Ik zie wat pareltjes langskomen in gewilde buurten, maar wel 1400 euro exclusief, één slaapkamer, niet zelden op voorwaarde van een salaris van vier keer de huur. Een hoop geld en alleen met een liefde op te brengen. Iets verder, buiten de Ring, worden de prijzen lager. Maar ook 900 euro exclusief in Gaasperdam, net buiten de A9, is te duur.

Kopen met een tijdelijk contract is kansloos, hoor ik vaak. Toch ben ik nieuwsgierig. De probleemgevallen zijn op dit moment de alleenstaande modaalverdieners, zegt Willard Teerink, hypotheekadviseur en directeur van All For Finance. Hij bevestigt mijn vermoedens, toch gaan we kijken welke mogelijkheden er zijn.

Een tijdelijk contract betekent namelijk niet meteen einde verhaal. Er is een optie: de intentieverklaring. Daarmee belooft je baas min of meer dat je op een vast contract kunt rekenen. Krijg je die niet, dan moet er rekening gehouden worden met het - vaak veel lagere - gemiddelde inkomen over de afgelopen drie jaar. "Dan heb je pech en kun je eigenlijk wel stoppen met zoeken," zegt Teerink.

Maar stel nou dat ik die intentieverklaring wel krijg, dan is de voordeligste hypotheek die ik zou kunnen afsluiten, met een rentevast periode van tien jaar, ruim 160.000 euro. Hónderdzéstigduízend euro. In gedachten gooi ik al ­stapels eurobiljetten de lucht, ik kan een hypotheek krijgen! Dát huis ga ik kopen en dát en doe dat kamertje van negen vierkante meter in De Baarsjes er ook maar bij.

Studieschuld
Een kanttekening: een studieschuld zou roet in het eten kunnen gooien. Heb je nog, laten we zeggen, 20.000 euro terug te betalen, dan kan het bedrag van je lening 40.000 euro lager uitvallen. Ongeacht een goedgevulde spaarrekening.

Je hoort wel eens dat de schuld daarom wordt verzwegen, maar formeel mag dat niet. Doe je dat wel, dan kun je het recht op Nationale Hypotheek Garantie verliezen. Mocht je ooit failliet gaan, dan scheldt de overheid je restschuld niet kwijt.

Obdeijn: 'In gedachten gooi ik al ­stapels eurobiljetten de lucht, ik kan een hypotheek krijgen!'Beeld Merel Corduwener

De maandlasten na kopen zijn voor voormalige Amsterdamse huurders over het algemeen gunstig, omdat de huur vaak al zo hoog was, legt Teerink uit. In mijn geval zou dat kloppen. De maandlasten bij een huis die passen bij mijn lening zijn 580 euro, bruto. Dat is zeker honderd euro minder dan wat ik nu betaal.

Vol verwachting begin ik mijn zoektocht op Funda, zonder rekening te houden met notariskosten, servicekosten en eventuele erfpacht. Vier woningen binnen de Ring van 28 vierkante meter kan ik krijgen, een heleboel garageboxen en - ook binnen de Ring, ja - een stuk of twintig huizen achter in Noord.

Mijn hypotheekenthousiasme is inmiddels wat verflauwd, maar hé, het is in ieder geval niet niks. Want al zijn de woningen niet veel groter, ook buiten de Ring richting Osdorp en Geuzenveld kan ik nog kiezen. Als ik niet enorm overboden word tenminste.

Naar Diemen
Een starterslening, die boven op je hypotheek komt, van het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting, kan ook nog uitkomst bieden. Amsterdam had zo'n potje, maar dat is leeg. Diemen heeft daarentegen nog wat, maar dan moet je wel naar Diemen.

En iets kópen met vrienden? In plaats van samen de huur 'weggooien', als huisgenoten samen investeren. Geen gek idee, vindt Teerink. Hij sluit niet uit dat we dit de komende jaren zullen zien, maar vooralsnog mag het niet. Een vriendschap is namelijk voor de bank niet duurzaam genoeg.

Zit ik klem? Niet helemaal, dat stelt een beetje gerust. Maar de keuze is ook niet reuze en ik realiseer me dat in mijn eentje wonen buiten de stad financieel waarschijnlijk meer oplevert.

Of dat ook opweegt tegen de voordelen van de binnenstad - de gezelligheid, mijn vrienden en mijn werk voor de deur en om de hoek - dat vraag ik me af.

Voorlopig blijf ik nog maar even zitten waar ik zit. Ik heb tenslotte heel leuke huisgenoten.

Lees ook: Kom op millennials, maak er gewoon het beste van!

En: Juist zekerheid geeft vrijheid

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden