Plus

Hoe kan het dat de bouw van sociale huurwoningen inzakt?

Amsterdam maakte deze week bekend dat er minder sociale huurwoningen gebouwd worden. Hoe is dat mogelijk terwijl de hele stad om huizen zit te springen?

Beeld anp

1. Is de vaart eruit bij de nieuwbouw?

Niet bepaald. Dit jaar is de bouw van 5705 huizen begonnen, meer dan de 5000 waar de stad jaarlijks naar streeft, maar veel minder dan het recordaantal van vorig jaar, toen de bouw van 8376 woningen begon. De bouw van sociale huurwoningen blijft daarbij echter fors achter.

2. Hoe hangt e vlag erbij?

Er werden dit jaar 629 gewone sociale huurwoningen in aanbouw genomen - exclusief studentenwoningen of onzelfstandige woningen. Dat waren er tien minder dan in 2015. Het streven is jaarlijks met de bouw van minstens 800 sociale huurwoningen te beginnen.

Zeker. In de crisis sleepten de woningcorporaties de stad nog door een moeilijke periode heen. Ze bouwden in de donkerste dagen van de bouwgeschiedenis van de stad jaarlijks nog ruim vijfhonderd woningen, terwijl de bouw door marktpartijen volledig stil leek te vallen. De situatie keert nu weer om.

4. Waarom zit de corporatiesector zo diep in het dal?

Dat komt door de nasleep van de crisis. De woningen die nu opgeleverd worden, stonden in 2013 en 2014 op tekentafels toen de sector nog diep in het dal zal. Sommige corporaties stonden op het randje van de afgrond, andere waren onder verscherpt financieel toezicht geplaatst.

Voorts was er sprake van misstanden, zelfverrijking en drukte de introductie van de verhuurdersheffing op de branche. Corporaties moesten drastisch reorganiseren.

En dat was nog niet alles. Als gevolg van de nieuwe woningwet van 2015 moesten de corporaties het grootste deel van hun ontwikkelingsafdelingen afstoten. Drommen medewerkers werden ontslagen.

Beeld JV/Het Parool

Ook moesten de organisaties gesplitst worden in een commercieel deel en een deel met alleen sociale huurwoningen, waarvoor de plannen eind dit jaar bij het rijk moeten worden ingediend.

5. Maar de overspannen woningmarkt biedt toch uitzicht op herstel?

Ja, maar dat vergt tijd. Pas vorig jaar zijn corporaties weer begonnen nieuwe werknemers aan te nemen. Hun werk is nog niet zichtbaar in de eerste palen die geslagen worden. Dat zit allemaal nog in het vat.

6. Verklaart dat voldoende dat de woningproductie niet boven het bouwtempo in de crisisjaren uitkomt?

Er is meer gebeurd dan de cijfers doen vermoeden. Zo werden er 745 studentenwoningen gebouwd en tijdelijke woningen, die de gemeente niet meetelt omdat ze geen permanente woonruimte bieden.

Woningcorporatie De Key bouwde in de Riekerhaven een complex voor 565 statushouders en jongeren. Ook zijn projecten verschoven van 2016 naar 2017 om de door de minister aangekondigde korting van 20.000 euro per nieuwbouwwoning op de verhuurdersheffing te kunnen incasseren.

Hoe gaat het verder?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. De woningcorporaties zijn vorig jaar begonnen met het aanstellen van nieuw personeel op de planningsafdelingen. Wat die mensen bedenken komt pas volgend jaar of nog later van de grond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden