Hoe kan een UvA-ruzie zo ontsporen?

Burgemeester Eberhard van der Laan moest gisteren bemiddelen tussen de UvA en de bezetters van het Bungehuis. Waarom is het bestuur van de UvA niet bij machte deze loopgravenoorlog zelf op te lossen?

Het Bungehuis aan de Spuistraat wordt nu ruim een week bezet door actievoerende studenten. Beeld anp
Het Bungehuis aan de Spuistraat wordt nu ruim een week bezet door actievoerende studenten.Beeld anp

Zo veel vragen. Nu de bezetting van het Bungehuis de elfde dag in gaat, wordt steeds onduidelijker waarom de gemoederen zo hoog moesten oplopen. Het college van bestuur weigert langs te komen bij het Bungehuis. De studentenbezetters van het UvA-gebouw verharden hun posities in het monumentale gebouw aan de Spuistraat.

Groeiende verbazing
Een dag nadat alle partijen bij burgemeester Van der Laan zijn ontboden, groeit de verbazing over het handelen van alle partijen. Waarom is Louise Gunning, voorzitter van het college van bestuur van de UvA, niet eerder met de bezetters van het Bungehuis in gesprek gegaan? Waarom werd eerst een rechtszaak aangespannen en later pas gepraat? En de geëiste dwangsom van honderdduizend euro per dag - door de rechter verlaagd naar duizend euro - was belachelijk hoog; waarom wil het bestuur de studenten zo hard raken?

Daarbij blijft het gissen waarom het Bungehuis vrijdag niet werd ontruimd. En waarom is het de burgemeester die, als bezorgde vader, de strijdende partijen om de tafel moet zetten? Zijn de verhoudingen zo verziekt, ondanks verzoeningspogingen van onder andere de ondernemingsraad? Zijn de studenten, maar vooral het college van bestuur, zo slecht in staat nog een handreiking te doen?

Burgemeester als mediator
Dat de burgemeester, met zijn achtergrond als mediator, moet ingrijpen, suggereert dat de leidinggevende capaciteiten van het college van bestuur ernstig tekortschieten. Zeker, de bezetters overspeelden hun hand door het aftreden van het college te eisen, maar grootspraak zou toch niet zo hoeven afschrikken?

Vanmiddag is een tweede gesprek bij Van der Laan, waar een eerste voorstel van de UvA en de reactie van de bezetters zullen worden besproken. De studenten laten zich niet piepelen, de UvA gaat niet veel meebuigen. Gezichtsverlies voor beide partijen is onvermijdelijk. De studenten, die niet al hun eisen ingewilligd zullen krijgen; de UvA, die niet in staat is zelf haar ruzies op te lossen.

Louise Gunning, de voorzitter College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam staat de pers te woord na afloop van de uitspraak in de rechtbank over de bezetting van het Bungehuis. Beeld anp
Louise Gunning, de voorzitter College van Bestuur van de Universiteit van Amsterdam staat de pers te woord na afloop van de uitspraak in de rechtbank over de bezetting van het Bungehuis.Beeld anp
Docent Robert Valkhoff tijdens een persconferentie in het Bungehuis. Beeld anp
Docent Robert Valkhoff tijdens een persconferentie in het Bungehuis.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden