Hoe Joop van den Ende de boel naar zijn hand zet? Nou, dat gaat zo

Han Lips is columnist van Het Parool. Doordeweeks schrijft hij hier over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Joop van den Ende bij Bloed, Zweet en Spotlights.

Joop van den Ende en Ilse de Lange Beeld NPO
Joop van den Ende en Ilse de LangeBeeld NPO

Als iemand verstand heeft van de tonen die de muziek maken, is het Joop van den Ende. Als dat diplomatenklasje van Buitenlandse Zaken nog bestaat, moeten ze Bloed, Zweet en Spotlights eens terugkijken. Daar leren ze van.

We waren over de vloer bij de musical De Tweeling. Of beter gezegd: bij het halffabricaat dat binnen afzienbare tijd een voorstelling moet worden. En hoe verschaf je jezelf dan ruimte om de boel naar je hand te zetten?

Nou, dat gaat zo. Je heet de hooggeëerde visite van harte welkom en zegt nog eens nadrukkelijk dat je er zo trots op bent dat ze (The Common Linnets, Ilse DeLange dus) de muziek hebben geschreven voor deze musical. Maar er moet nog wel wat gebeuren.

En je weet hoe gevoelig het ligt: Ilse vindt musicals nou niet per se mooi, zei producent Ulrike Bürger nog.

Dus dan zeg je: "Tussen alle fantastische dingen die ik heb mogen doen, heb ik dit altijd een voorrecht gevonden, in het theater friemelen om zo'n voorstelling goed te krijgen."

Met alle egards: "Jullie staan op podia, enorm!"

Even ademhalen. "En toch moeten we terug naar de vierkante centimeter, naar de repetitieruimte."

En dan moet u weten dat hij alleen als adviseur en aandeelhouder betrokken is. Maar Bürger laat het wel uit haar hoofd om in zijn bijzijn een spijkerbroek te dragen. Daar houdt Joop niet van.

Nog een geluk dat ze zijn opvatting heeft getrotseerd toen ze een derde kind wilde. "Af en toe moet je níét naar Joop luisteren." Wijzend naar haar dochtertje: "Dan was deze er nooit geweest."

Diplomaten leren zoiets als dat er behalve een wortel ook altijd een stok voorhanden moet zijn. Iets zei Lips dat Joop en petit comité ook een heel andere toon kan aanslaan.

hanlips@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden