Plus

Hoe is het om op te groeien op IJburg?

Fotograaf Jaap van den Beukel portretteerde pubers op zoek naar hun eigen identiteit in de rechtlijnige omgeving van IJburg.

Corrie Gerritsma
null Beeld Jaap van den Beukel
Beeld Jaap van den Beukel

Fotograaf en documentairemaker Jaap van den Beukel (49) portretteert in zijn serie Our Grid / Growing Between The Lines tieners en hun vriendengroep op IJburg.

Het doel van zijn serie is een beeld te geven van de explosief groeiende groep van jongeren tussen dertien en negentien jaar op IJburg. De eerste huizen in deze nieuwe wijk werden in 2002 opgeleverd. De gezinnen die er in die periode met hun baby's en peuters kwamen wonen, hebben inmiddels tieners in huis. Hoe is het om in een wijk op te groeien die langzaamaan nu zelf volwassen wordt?

null Beeld Jaap van den Beukel
Beeld Jaap van den Beukel

Sophie Veenhuizen (14) zit in de tweede klas van havo/vwo op De Hof. "Ik spreek met vriendinnen af op het schoolplein van de ­Willibrord. We wonen allemaal dicht bij elkaar. In de zomer zijn we vaker bij vriendinnen die aan het water wonen. Ik hockey bij AHC IJburg."

null Beeld Jaap van den Beukel
Beeld Jaap van den Beukel

Nora Outalha (15) zit in klas 3V van het Montessori Lyceum Amsterdam. "Ik spreek niet zo vaak met vrienden af op IJburg, meestal ontmoeten we elkaar in de stad. Als ik hier naar buiten ga, zijn we meestal bij Vrijburcht of lopen rond over Steigereiland. Naast school hockey ik drie keer per week en dans ik een keer per week."

null Beeld Jaap van den Beukel
Beeld Jaap van den Beukel

Rutger Storm (18) zit in 6 vwo van het IJburgcollege. Volgend jaar wil hij science, business & innovation studeren aan de VU in Amsterdam. Vroeger sprak hij met zijn vrienden ('WBG, de Willibrordgang') af op het schoolplein van de Willibrord.

"Vroeger speelden we samen, nu drinken we een biertje bij de haven of gaan uit in de stad. De naam WBG gebruiken we nog steeds om onze vriendengroep aan te duiden. We zijn al lang goede vrienden van elkaar, de meesten van ons hebben met elkaar in de klas gezeten op de basis- en middelbare school. We doen nu allemaal iets anders - de een studeert, de ander heeft een tussenjaar of gaat reizen - maar we zorgen ervoor dat we elkaar vaak genoeg zien. We zijn broeders."

null Beeld Jaap van den Beukel
Beeld Jaap van den Beukel

Loriann Ameyaw (15) zit in 3 vmbo van het Montessori College Oost. Ze spreekt meestal af met vriendinnen in het speeltuintje in de straat, in het park of op Blijburg. Op dinsdagavond is er een meideninloop bij TGC. "We zijn allemaal ongeveer op dezelfde tijd op IJburg komen wonen als kleine meisjes. We wonen bij elkaar in de buurt en zaten bij elkaar op de basisschool. We zijn echt samen opgegroeid."

null Beeld Jaap van den Beukel
Beeld Jaap van den Beukel

Sam Gunther (16) zit in 5 havo van het IJburg College. Haar vriendengroep kent ze voornamelijk van school en ziet ze elke dag. "Na school voetbal ik bij AFC IJburg en ik werk bij ­Bagels & Beans op IJburg. In de zomer kom ik graag op alle plekjes aan het water, daar maken mensen hun eigen ministrandjes. In de winter is IJburg een stuk minder leuk."

null Beeld Jaap van den Beukel
Beeld Jaap van den Beukel

Emile Berndsen (14) zit in 3 vwo van het Berlage Lyceum. Zijn vrienden ziet hij op Kleine Rieteiland, waar ze op een pleintje een balletje kunnen trappen. "In de zomer tennis ik bij TC IJburg, kitesurf ik en zwem in de buurt. We hebben op dezelfde school gezeten en gaan naar dezelfde sportclubs." Ook nu ze naar verschillende middelbare scholen gaan, blijft de IJburgband sterk. "We zien elkaar wat minder vaak live, maar hebben vaker contact via online gamen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden