Plus

Hoe is het nu met Abdelhak Nouri?

Ajacied Abdelhak Nouri (21) ligt nog altijd in coma. Vorige week eerde het hele stadion het geliefde talent, zondag eindigt het seizoen met Excelsior-Ajax. Hoe is de situatie van en rond Nouri nu?

Jop van Kempen
Abdelhak Nouri Beeld anp
Abdelhak NouriBeeld anp

1. Wat is Nouri's gezondheidstoestand?

Die is onveranderd. Nouri verkeert in een zeer lage staat van bewustzijn en ligt volgens onbevestigde berichten in het AMC.

Eerder is Nouri in Leijpark geweest, een revalidatiekliniek in Tilburg. Vanwege een terugslag moest hij echter terug naar het ziekenhuis.

Nouri kan zelfstandig ademen en zijn familie liet eerder weten dat hij soms glimlacht en met de ogen knippert, maar hij is niet aanspreekbaar en wordt gevoed met een sonde.

De kans op herstel van cruciale hersenfuncties is nihil. Mensen met soortgelijk letsel lopen een hoger risico op complicaties, bijvoorbeeld lucht- en urineweginfecties, maar ze kunnen bij de juiste medische zorg lang in leven blijven.

2. Welke medische richtlijn geldt voor patiënten als Nouri?

Een medische behandeling moet altijd een belang hebben voor de patiënt, laat artsenfederatie KNMG weten. Anders is sprake van medisch zinloos handelen, en dat is niet toegestaan.

Een arts kijkt bijvoorbeeld naar effectiviteit: in hoeverre leidt een behandeling tot een positief effect op de aandoening? Een arts weegt ook of de zwaarte van een behandeling in redelijke verhouding staat tot het doel dat je kunt behalen. Tevens beoordeelt een arts of de patiënt door de behandeling een minimumniveau van functioneren kan bereiken.

Als een patiënt ernstige, onomkeerbare hersenschade heeft, is de kans daarop klein. In dat geval kan sprake zijn van medisch zinloos handelen. Of een interventie medisch zinvol of zinloos is, is aan de arts, maar vaak is sprake van een grijs gebied, aldus de KNMG. Daarin kan discussie ontstaan met de familie van de patiënt. Gezien de moslimachtergrond van Nouri's familie zal die vermoedelijk elke behandeling zinvol vinden.

3. Is Nouri nog in dienst van Ajax?

Ja. Nouri staat tot juni 2020 onder contract.

Volgens de cao voor profvoetballers is de club tot die datum verplicht tot honderd procent uitbetaling van Nouri's bruto jaarsalaris van naar schatting 450.000 euro.

"Daarna valt Nouri terug in een WIA-uitkering van 30.000 of maximaal 45.000 euro, tenzij hij zich aanvullend heeft verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid," zegt Harry Metten, die voor de voetbalvakbond VVCS zaken rondom arbeidsrecht, sociale wetgeving en sociale verzekeringen afwikkelt.

Wrang is wel dat Ajax alleen verplicht is Nouri's salaris te betalen zolang de speler in leven is.

Als een voetballer voor het einde van zijn contractperiode overlijdt, dan krijgen nabestaanden een overlijdensuitkering van twee maandsalarissen, zo vermeldt de cao voor profvoetballers.

Nouri in 2016 Beeld anp
Nouri in 2016Beeld anp

4. Hoe is het met het juridische steekspel tussen de advocaten van Ajax en de familie Nouri?

Als Ajax aansprakelijk kan worden gesteld voor Nouri's hersenschade, gaan naast de cao-verplichtingen andere regels en andere financiële voorwaarden gelden.

"Ik zie grond voor aansprakelijkheid en een schadevergoeding," zegt Martin de Witte van SAP Letselschade Advocaten. De Witte is niet bij de zaak betrokken, maar hij heeft veel ervaring in het vakgebied. "De schade kan in de miljoenen lopen, omdat je kunt stellen dat Nouri een goedbetaalde carrière zou hebben gehad."

Ajax-directeur Edwin van der Sar zei kort na het incident in Oostenrijk dat clubarts Don de Winter en de medische staf 'heel adequaat' zijn geweest. Ajax vindt dat medisch juist is gehandeld.

John Beer, de letselschadeadvocaat van de familie van Nouri, zaaide twijfel over het medische optreden van Ajax, maar hij heeft publiekelijk niet aangetoond dat Ajax medisch verwijtbaar of onjuist heeft gehandeld. Beer schermde in de media met conclusies over zijn eigen medische onderzoek, maar die weigert hij vooralsnog publiekelijk te delen.

Het lijkt erop dat beide partijen achter de schermen onderhandelen. De Amsterdamse rechtbank laat weten dat er geen juridische procedure is aangemeld waarbij Nouri en Ajax partijen zijn.

Mohammed, de broer van Nouri, hangt aangeslagen uit het raam van het huis van de Ajacied, op de dag dat fans samenkwamen bij de woning in Geuzenveld Beeld anp
Mohammed, de broer van Nouri, hangt aangeslagen uit het raam van het huis van de Ajacied, op de dag dat fans samenkwamen bij de woning in GeuzenveldBeeld anp

5. Hoe kijken anderen tegen de aansprakelijkheid van Ajax aan?

Onafhankelijke artsen die niet ter plaatse waren, twijfelen op grond van tv-beelden of niet te lang is gewacht met de reanimatie van Nouri. De beweegredenen van clubarts De Winter zijn onbekend.

Cruciaal is de vraag of Nouri ademde en hartslag had nadat hij ineen was gezakt, wat kan verklaren waarom niet meteen is gereanimeerd. Alleen De Winter en andere zorgverleners die erbij waren, weten dat. Ook de clubarts van Ajax' toenmalige tegenstander Werder Bremen, medewerkers van het Rode Kruis en de Oostenrijkse noodarts Daniel Rainer waren ter plaatse in Hippach.

Ajax heeft geen melding gedaan van het incident bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Naar aanleiding van bericht­geving in de media heeft de Inspectie echter contact opgenomen met de betrokkenen bij Ajax, meldt een woordvoerder. De conclusie daarvan is dat de Inspectie op grond van de huidige informatie geen nader onderzoek doet naar het incident.

Daarbij speelt mee dat de Oostenrijkse noodarts Rainer en andere zorgverleners het incident evenmin hebben gemeld bij de Inspectie. Als zich nieuwe feiten en omstandigheden voordoen kan dat voor de Inspectie wel aanleiding vormen om het standpunt te heroverwegen.

Lees ook: Eensgezindheid was er alleen in het eerbetoon aan Nouri en 'De kleine Nouri mag het doen'

Levensgrote muurschildering van Nouri op een muur van een pand aan de NDSM-werf. Beeld anp
Levensgrote muurschildering van Nouri op een muur van een pand aan de NDSM-werf.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden