Plus

Hoe het verdriet om Nouri verbroedert

Duizenden mensen kwamen vrijdagavond bijeen bij het huis van de familie Nouri in Geuzenveld - Ajacied en Feyenoordfan, in djellaba en trainingspak. 'We zijn allemaal mensen.'

Marc Kruyswijk
Vanuit het open dak van een witte Ajaxauto bedankt de vader van Nouri de menigte voor alle steun. Beeld Pro Shots/Stanley Gontha
Vanuit het open dak van een witte Ajaxauto bedankt de vader van Nouri de menigte voor alle steun.Beeld Pro Shots/Stanley Gontha

Schuin voor de woning van Abdelhak Nouri, te midden van de harde kern van de F-side, loopt een man in een Feyenoordshirt. De tranen staan in zijn ogen. Het zoontje op zijn arm huilt onafgebroken. Ajaxsupporters omhelzen hem. "Goed dat je bent gekomen man," klinkt het. En: "We zijn allemaal mensen." Je moet erbij zijn om het te kunnen geloven.

Duizenden mensen zijn vrijdagavond naar Geuzenveld gekomen om hun respect te tonen aan de familieleden van de rasvoetballer, die eerder deze week dat inktzwarte nieuws kregen. Ernstige en blijvende schade aan de hersenen. Het hakt erin. Bij Ajaxsupporters, maar net zo goed bij aanhangers van clubs ver buiten Amsterdam.

null Beeld anp
Beeld anp

Van over de hele wereld stroomden de steunbetuigingen aan Ajax, Nouri en de familieleden binnen. Leed verbroedert, het is zo'n cliché, maar het is precies wat er gebeurde rond Nouri. De selecties van PSV, AZ en Roda brachten een eerbetoon, de Feyenoorddichter schreef een gedicht voor Appie.

En ook vrijdagavond, bij Nouri in de straat. Jongens van Marokkaanse en Nederlandse afkomst staan naast elkaar, de armen over elkaars schouders. Een jonge jongen in een djellaba snikt en wordt getroost door een vrouw van middelbare leeftijd in een Ajaxshirt. Jong en oud, Geuzenveld en grachtengordel hebben zich deze avond hier verzameld, in de Aalbersestraat.

Langzaam maar zeker is de afgelopen dagen bij een deel van de aanwezigen in de straat en op het naastgelegen voetbalpleintje doorgedrongen dat het met Appie misschien nooit meer goed zal komen. Een buurvrouw zegt dat ze er nog steeds niet aan wil. "We bidden onafgebroken voor hem. Het moet goedkomen. Zo'n aardige, beleefde jongen altijd."

Verkeersregelaars
Rond zeven uur is de straat volledig volgestroomd met mensen. Verkeersregelaars leiden auto's en bussen naar omliggende straten: in de Aalbersestraat is er geen doorkomen aan. Leden van de harde kern van Ajax leiden de massa in goede banen. Beleefd, jawel, vragen zij de mensen een stapje terug te doen. Waarop prompt het grootste deel ook echt een stapje naar achteren doet. Politieagenten, bescheiden aanwezig in de menigte, zien dat het goed is zo.

De sfeer is geladen, maar niet op een vervelende manier. Het zindert van de emoties. Verdriet vooral, op de voet gevolgd door ongeloof. Familieleden van Nouri zitten in het raam op de eerste verdieping. Ze houden zijn shirtjes uit het raam en een poster van toen hij nog een klein kereltje was.

Twee jongens kijken op hun telefoon naar een tien jaar oude foto die afgelopen dagen op sociale media veelvuldig werd gedeeld: ballenjongen Nouri met Luis Suárez en Klaas-Jan Huntelaar. "Dit is zó oneerlijk," zegt de een.

null Beeld anp
Beeld anp
Klaas-Jan Huntelaar. Beeld anp
Klaas-Jan Huntelaar.Beeld anp

Niet veel later, even voor acht uur, staan ze zelf oog in oog met Huntelaar. Het grootste deel van de Ajaxselectie wringt zich door de mensenmenigte in een poging de woning van de Nouri's te bereiken. Huntelaar, na jaren afwezigheid net terug in Amsterdam, kijkt strak voor zich uit.

Justin Kluivert heeft zijn handen voor zijn gezicht en ook bij Lasse Schöne vloeien de tranen. Zelfs op het gezicht van koele kikker Kasper Dolberg zijn de emoties zichtbaar. Leeftijdgenoot Donny van de Beek die jaren met Nouri Ajax-teams doorliep en een persoonlijke vriend werd, kijkt radeloos voor zich uit. Tientallen voetballers en begeleiders gaan het huis binnen, en dan gaat de deur dicht.

Liederen en vuurwerk
Even daarvoor zijn Nouri's familieleden thuisgekomen. Sinds zaterdag verbleven zij in Innsbruck, waar Nouri in het ziekenhuis lag. Inmiddels is hij aangekomen in het AMC, op een steenworp afstand van de Arena waar het dit seizoen zou gaan gebeuren. In het AMC is een speciale plek ingericht waar verdrietige fans hun medeleven kunnen betuigen met knuffels en kaartjes. Ook bij de fanshop bij de Johan Cruijff Arena staat een bord met steunbetuigingen.

null Beeld anp
Beeld anp

Het weerzien met de rest van de familie grijpt Nouri's ouders zichtbaar aan. Terwijl supporters met Romeinse kaarsen en voetballiederen zorgen voor een voetbalsfeer, houdt vader Nouri een aantal familieden vast. Eerder dankte hij, vanuit het open dak van een witte Ajaxauto, de menigte voor alle steun.

Samen met de familie van Nouri gaan de aanwezigen op het plein tot slot over tot gezamenlijk bidden. Een spreker namens de familie ging het gebed voor en sprak de menigte toe. "De beste manier om Appie te respecteren is door zijn gedrag te kopiëren. Hij heeft ons laten zien hoe je met mensen moet omgaan, moslims en niet-moslims. Laat dit een les zijn vandaag."

Lees ook: Zo kwam Amsterdam samen voor Nouri en Van der Laan over Nouri: 'Totaal van de kaart'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden