PlusAnalyse

Hoe het Johan Cruijffplein een dubbele ereplicht werd

Juist omdat Eberhard van der Laan het Stadionplein in Zuid per se naar Johan Cruijff wilde vernoemen, dreigt dat plan nu in rook op te gaan.

Is dit na vrijdag ook nog het Stadionplein? Beeld Eva Plevier
Is dit na vrijdag ook nog het Stadionplein?Beeld Eva Plevier

Zijn er nog onderdelen van de procedure om het Stadionplein te vernoemen naar Johan Cruijff die niet rammelen?

Nadat eerder deze maand het stadsdeelbestuur in Zuid liet weten te hebben ingestemd op basis van verkeerde informatie, klapte dit weekeinde wethouder Eric van der Burg uit de school over de gang van zaken binnen het college.

Ook daar blijkt in februari het jawoord gegeven in de veronderstelling dat de Amsterdamse straatnamencommissie een positief advies had gegeven over het Johan Cruijffplein. In de collegestukken werden alleen enkele bezwaren opgesomd, maar dat de straatnamencommissie tot de conclusie was gekomen dat het een slecht idee was, bleef onvermeld.

Verlanglijstje Van der Laan
Dat leidde tot ronduit krukkige besluitvorming. In Zuid verkeerde het dagelijks bestuur in de veronderstelling dat alle seinen op groen stonden en werd de zaak afgedaan met een klap met de hamer. Dat was voor het college aanleiding om te concluderen dat er geen zwaarwegende bezwaren bestonden, en ook daar was de naamsverandering dus snel beklonken.

Ongetwijfeld speelde een grote rol dat het Johan Cruijffplein hoog op het nagelaten verlanglijstje van burgemeester Eberhard van der Laan.

Na het overlijden in maart 2016 van de door hem zeer bewonderde voetballer reageerde de burgemeester met de opmerking dat het mooi zou zijn als de Arena naar Cruijff zou worden vernoemd. Later kwam daar het plan bij ook een plein of straat te betrekken bij het eerbetoon.

Dubbele ereplicht
Het overlijden van de burgemeester in oktober 2017 maakte van het dossier een dubbele ereplicht. De laatste wens van een buitengewoon geliefde burgemeester voor de nagedachtenis van een buitengewoon geliefde voetballer, wie zou daar aan durven tornen? Niet de verantwoordelijke ambtenaren die de besluitvorming voortvarend in werking zetten.

De protesten en bezwaren tegen de naamsverandering die dit voorjaar steeds luider en talrijker werden, werden weggewuifd. Ook dat gebeurde in de geest van Van der Laan die naast al zijn kwaliteiten als burgemeester ook een autoritaire drammer kon zijn als hij ergens zijn zinnen op had gezet.

In het geval van het Stadionplein liet Van der Laan een lastig dossier na. Het college zal dinsdag besluiten over het voorstel van de nieuwe coalitie om de naamsverandering uit te stellen.

Van der Laan zou daar vast faliekant tegen zijn geweest, en toch kan het voor de stad een goede beslissing zijn.

Column

Lees ook de column van Patrick Meershoek: 'Stel, we willen een plein vernoemen naar een sportman'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden