Hoe hebben de lijsttrekkers van Noord-Holland het gedaan in Amsterdam?

Tijdens de verkiezingen voor de Provinciale Staten ging meer dan 70% van de stemmen op D66 en de SP in Amsterdam naar de lijsttrekkers van die partijen, terwijl de nummer 1 van de PvdA slechts 39% van de stemmen op zijn partij kreeg.

Joke Geldhof, lijsttrekker voor D66 in Noord-Holland, heeft veel stemmen ontvangen in Amsterdam. Beeld D66

Dat blijkt uit een analyse van Het Parool van het proces verbaal van het hoofdstembureau in Amsterdam. Daarin zijn alle stemmen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten uit Amsterdam opgesplitst per kandidaat in Noord-Holland. Voor deze analyse is gekeken naar de acht grootste partijen in Amsterdam.

39,0% van de stemmen
Tjeerd Talsma, de lijsttrekker van de Partij van de Arbeid (PvdA) in Noord-Holland, kreeg 14.826 van de in totaal 38.062 stemmen die in de hoofdstad op zijn partij werden uitgebracht. Dat komt neer op 39,0% van het totaal, wat fors lager is dan het aandeel aan stemmen dat de meeste andere lijsttrekkers hebben ontvangen.

De Amsterdamse Remine Aalberts, de lijsttrekker van de SP in Noord-Holland, kreeg in Amsterdam bijvoorbeeld 76,4% van alle stemmen op haar partij, terwijl Joke Geldhof, lijsttrekker van D66, in de hoofdstad 72,9% van alle stemmen op haar partij naar zich toetrok.

Paul Slettenhaar als stemmentrekker
De als derde geplaatste Paul Slettenhaar, lid van het dagelijks bestuur Amsterdam-Zuid, ontving in Amsterdam 6.180 stemmen, waarmee hij na lijsttrekker Elisabeth Post (20.012 stemmen) de belangrijkste stemmentrekker voor de liberalen was in Amsterdam.

De enige Noord-Hollandse lijsttrekker van de grote partijen die niet de belangrijkste stemmentrekker blijkt, is Alwin Hietbrink. Hij kreeg in Amsterdam slechts 31,3% van de stemmen op zijn partij. De nummer 2 op de lijst, Vera Dalm, kreeg 49,6% van de stemmen, wat te maken kan hebben met het feit dat ze al aardig bekend is door haar functie als directeur van Milieu Centraal.

PVV de grootste in Amsterdam-Noord

De PVV is met 17,1% van de stemmen de populairste partij in stadsdeel Noord. In Nieuw-West en Zuidoost is de PvdA het grootste, terwijl in alle andere stadsdelen D66 de nummer 1 is.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden