Plus

Hoe had de omstreden grijscampagne eruit moeten zien?

De gemeente Amsterdam ligt onder vuur wegens het opzetten van een geheime anti-radicaliseringscampagne van wijlen burgemeester Eberhard van der Laan. Niemand die de 'grijscampagne' ooit heeft gezien, want hij werd voortijdig afgebroken, maar toch is de kritiek niet van de lucht. Wat had de campagne moeten worden?

Marcel Wiegman
Het idee van een 'grijscampagne' komt uit de koker van de Ierse antiradicaliseringsdeskundige David Kenning. Beeld Marc Driessen
Het idee van een 'grijscampagne' komt uit de koker van de Ierse antiradicaliseringsdeskundige David Kenning.Beeld Marc Driessen

Grijs denken is in de grijscampagne het alternatief voor adolescenten die gewend zijn het leven in zwart/wit te zien. Jongeren die nog niet geradicaliseerd zijn, laat staan extremistisch geweld gebruiken, maar wel op het punt staan die heilloze weg op te gaan.

Getroebleerde geesten, die op andere gedachten moeten worden gebracht. Het idee achter de campagne is dat deze jongeren niet luisteren. Zij wensen niet te worden toegesproken door hun vaders, de burgemeester of een andere autoriteit. De hoop is dat zij wel gevoelig zijn als de boodschap komt van 'jongens zoals zij'.

Die boodschap moet ook niet gaan over religie of bijvoorbeeld een extreemrechtse ideologie (waarop de campagne ook van toepassing kan zijn). Een discussie daarover wordt heilloos geacht. Of je hem wint of verliest, de reactie zal altijd zijn: wij gaan toch onze eigen weg.

Echte afzender
Essentieel is dat de ontvangers van de boodschap niet weten wie de echte afzender is. Dat stelt hoge eisen aan de gespeelde authenticiteit van de acteur die de boodschap opneemt.

Zodra hij wordt ontmaskerd, is de campagne mislukt, omdat zo'n verhaal snel rondzingt op internet. De campagne zou spontaan moeten worden opgepikt op het internet, in de hoop dat die vanzelf populair zou worden.

Het idee komt uit de koker van de Ierse antiradicaliseringsdeskundige David Kenning, die ruim twee jaar geleden is ingehuurd door Van der Laan. Hij heeft het recept ook toegepast in het Midden-Oosten, volgens hem met groot succes.

De uitvoering lag in handen van het stadhuis. Daar is begonnen met ontwikkelen van een pilot. Verder dan dat is de campagne nooit gekomen. Concreet zou het uiteindelijk een serie vlogs hebben moeten worden van elk ongeveer anderhalve minuut, een gefilmd dagboek met de mobiel telefoon om enig amateurisme uit te stralen.

Twijfelen
In die filmpjes, die bijvoorbeeld zouden worden gepost op Youtube of Twitter, is het niet de bedoeling 'de juiste boodschap' erin te pompen, maar wel om jongeren te doen twijfelen aan de onwrikbaarheid van hun eigen gedachten.

Concreet zou het gaan om een serie opnamen: eerst filmpjes over slachtofferschap, dan over de gemoedstoestand van de 'getroebleerde jongere', vervolgens over zijn houding ten opzichte van het leven en ten slotte over de oplossingen die hij heeft gevonden om weer het heft in eigen handen te nemen.

Aandacht is er voor de 'tirannieke vader', die geen aandacht heeft voor zijn zoon, het gevoel slachtoffer te zijn van discriminatie in het werk en in het uitgaansleven. Voor boosheid op autoriteiten als de politie, politici en de media.

Het gaat vervolgens over de 'innerlijke strijd' tegen de neiging om iets roekeloos te doen. Het slot: de ontdekking dat het leven zelf een gevecht is, waar de eenvoudige oplossingen niet voor het oprapen liggen. Het besef dat je beter de strijd met jezelf aan kunt gaan om je zelfrespect terug te winnen.

Lees verder: Saadia A.-T. slachtoffer 'witwasoperatie' Stopera l Raad wil opheldering over geheime campagne l Groenlinks vindt ophef over geheime campagne onterecht

En zie ook deze eerdere interviews met David Kenning: 'Kruip in het hoofd van de radicalen' en 'Terrorisme is kwestie van psychologie'

Voorbeelden van zinnen die de acteur in de vlogs had moeten uitspreken:

- Misschien is mijn vader ongelukkig, omdat hij niet in een Arabisch land woont. Hij wordt hier niet met respect behandeld, maar als ik hem dat vertel gromt hij naar me. Soms denk ik dat hij me zal slaan.

- Ik wil met mijn vader praten, maar hij gedraagt zich als een klootzak.

- Waarom is elke politieman, elke uitsmijter, elk ambtenaard een echte klootzak? Er wordt van ze verwacht dat ze ons helpen, maar kunnen niet wachten om ons Niet te helpen.

- Iedereen moet me hebben - politie, ouders, de jongens op straat.

- Soms denk ik dat ik uit elkaar knal van frustratie. Wie ben ik? Wat ben ik? Waar kom ik vandaan? Ik voel me nergens verwant mee en dat is wat ik wil - me ergens deel van voelen.

- Ik wil iets simpels om in te geloven. Iets makkelijks. Ik ben doodmoe dat alles zo ingewikkeld is in het leven.

- Ik verlang naar de dag dat ik de macht heb. Dat ik degene ben waar ze bang voor zijn. Misschien ga ik bij de politie, of word ik uitsmijter bij een club.

- Soms heb ik zin om met mijn motor door een rood licht te rijden - gewoon om te kijken wat er gebeurt.

- Ik dacht laatst dat ik die vent echt ging slaan. Ik was zo boos, ik heb het gevoel dat ik steeds kwader word naarmate ik het gevoel heb dat ze me minder respecteren.

- Het komt hier op neer: ik ben echt, dit is echt. De rest is wrede fantasie. Ik geloof meer in mijzelf dan in al het andere.

- Vroeg of laat moet je jezelf accepteren. Er is geen keus. Het leven is wat je er zelf van maakt.

- Niemand zegt dat dit makkelijk zou zijn. Het is enorm moeilijk.

- Ik moet trots op mezelf zijn en er is maar één manier om dat voor elkaar te krijgen: ontdekken waarvan ik ben gemaakt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden