Plus

Hoe groot wordt de invloed van Blind op het reilen en zeilen van Ajax?

Danny Blind was onder meer speler, jeugdtrainer, hoofd opleidingen, hoofdtrainer en technisch manager bij Ajax. Nu wordt hij commissaris, en krijgt hij een rol als controleur en adviseur van de directie.

Blind kent de club door en door. Beeld anp
Blind kent de club door en door.Beeld anp

1. Wie zitten nog meer in de raad van commissarissen van Ajax?
Danny Blind vervult de vacature die is ontstaan nadat Theo van Duivenbode in augustus vorig jaar was opgestapt uit onvrede met het gevoerde technische beleid van de club.

De raad bestaat verder uit president-commissaris Leo van Wijk, Ernst Ligthart, Leen Meijaard en Peter Mensing.

Leo van Wijk: "We zochten een collega-commissaris die zich met name op de voetbalportefeuille gaat richten. Iemand die de nodige ervaring met zich meebrengt en bij voorkeur Ajacied is en de club goed kent. Danny Blind voldoet ruimschoots aan die criteria."

De ledenraad moet de aanstelling van Blind volgende maand formeel bekrachtigen. Zijn voordracht heeft de steun van de grootaandeelhouder (de vereniging Ajax) en de ondernemingsraad van de NV Ajax.

2. De directe invloed van Blind op het reilen en zeilen van Ajax zal dus beperkt zijn.
Dat valt nog te bezien. De rvc heeft wel degelijk wat te zeggen als er ingrijpende beslissingen worden genomen. Bij dure spelersaankopen, zoals die van David Neres (12 miljoen euro) en Hakim Ziyech (11 miljoen), moet de rvc akkoord gaan.

En dat geldt ook voor andere ingrijpende beleidskwesties, zoals met het recente ontslag van hoofdtrainer Marcel Keizer en Dennis Bergkamp.

3. Is Danny Blind de enige in de rvc met voetbalkennis?
Ja, althans, hij is de enige met een schat aan ervaring in het voetbal op het hoogste niveau. Bovendien kent hij de club door en door.

Hij werkte op De Toekomst, weet als geen ander hoe de jeugdopleiding van Ajax in elkaar steekt, en hij heeft na zijn succesvolle loopbaan als voetballer ook de functies van hoofdtrainer en technisch manager bekleed.

Met financieel directeur Jeroen Slop werkte hij in het verleden al samen, met algemeen directeur Edwin van der Sar en directeur voetbalzaken Marc Overmars onderhoudt hij een vriendschappelijke relatie. Zij kunnen geregeld met Blind 'klankborden'.

4. Toch is zijn terugkeer precair. Blind stapte in 2011 zelf op bij Ajax, toen de fluwelen revolutie bij Ajax een kookpunt bereikte. Hoe zat dat ook alweer?
Vier commissarissen van Ajax wilden destijds, buiten medeweten van de vijfde commissaris Johan Cruijff, Louis van Gaal aanstellen als algemeen directeur van de club.

Cruijff en tien jeugdtrainers (onder wie Overmars) spanden een rechtszaak aan tegen de NV Ajax en de vier commissarissen om de benoeming van Van Gaal tegen te houden.

Cruijff won die zaak, waarna Blind, die zich had geconformeerd aan de plannen van Van Gaal, de eer aan zichzelf hield. Onder Van Gaal was Blind later assistent-bondscoach bij Oranje. Tussen juli 2015 en maart 2017 was Blind zelf bondscoach, met weinig succes.

5. Hoe reageren de fans, gezien die recente geschiedenis, op Blinds terugkeer bij Ajax?
De eerste reacties zijn verdeeld, zoals verwacht. Ten tijde van de revolutie was de publieke opinie immers op de hand van Cruijff. Maar die revolutie heeft de afgelopen zes jaar zijn eigen kinderen opgegeten.

Vooral in het zogenoemde technisch hart knetterde en botste het geregeld tussen oud-topvoetballers als Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Marc Overmars en Edwin van der Sar.

Onduidelijke taakomschrijvingen en bevoegdheden van de leden van dat technisch hart schiepen een onwerkbaar bestuurlijk klimaat. Ajax is op drift geraakt en de club snakt naar rust en duidelijkheid. Ook dat zullen veel supporters zich realiseren.

Lees ook: Danny Blind terug bij Ajax: 'Ik voel geen wrok'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden