PlusAnalyse

Hoe goed zijn de voorstellen voor huurders met middeninkomens?

Huurders met een middeninkomen kunnen in de stad moeilijk een woning vinden. Wie er al woont wordt door forse huurverhogingen weggejaagd. Op een congres in Utrecht sprak men van een landelijke zorg, en werden oplossingen besproken.

Het PBL heeft vier voorstellen gedaan om de problemen van huurders met een middeninkomen op te lossenBeeld anp

Nederland moet zorgen voor meer betaalbare woningen voor middengroepen. Mensen met inkomens van 35.000 tot 55.000 euro betalen in de populairste steden al snel tegen de duizend euro huur per maand. Elk jaar stijgen die huren ook nog eens sneller dan hun inkomen.

Daarover was maandagmiddag een groep vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties, beleggers en huurders het eens. Zij waren met minister Stef Blok (Wonen, VVD) bijeen voor de Middag voor het middensegment van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in Utrecht.

Het PBL had vier voorstellen gedaan om de problemen van huurders met een middeninkomen op te lossen. Niet iedereen is enthousiast.

1. Nieuwbouw

Voor
Nieuwbouw kan het tekort aan middenhuurwoningen oplossen. Het heeft het voordeel dat precies die huizen gebouwd kunnen worden die de middengroepen nodig hebben.

Dat zijn iets luxueuzere huizen dan sociale huurwoningen en grotere woningen voor gezinnen.

Tegen
Nieuwbouw zonder randvoorwaarden helpt niets. Ontwikkelaars gaan dan kleine huizen bouwen van zeg dertig vierkante meter en vragen daar de hoofdprijs, achthonderd euro of meer, aan huur voor. Ze moeten wel omdat de gemeente hoge grondprijzen vraagt.

Nieuwbouw helpt alleen als de gemeente lage grondprijzen berekent en de huurprijzen bij uitgifte contractueel beperkt.

Beeld Jorris Verboon

2. Privatiseren van sociale huurwoningen

Voor
­Woningcorporaties moeten hun sociale huurwoningen die geschikt zijn voor de middengroepen verkopen aan particulieren. Op die manier krijgen zij geld in kas. Dat vermogen kunnen corporaties gebruiken om nieuwe woningen te bouwen.

Omdat ze zelf de regie hebben kunnen er woningen komen die bij uitstek geschikt zijn voor middengroepen. Op deze manier verdubbelt de woningbranche de portemonnee voor investeringen in middenhuurwoningen.

Tegen
Dit betekent wel een omslachtig geschuif met sociale huurwoningen. Het levert helemaal geen extra woningen op.

Waarom zouden beleggers oude rommel van de corporaties kopen, als zij zelf een nieuwe woningvoorraad in het middensegment kunnen bouwen?

Beeld Jorris Verboon

3. Flexibilisering woningen

Voor
De Woningwet van 2015 schrijft voor dat woningcorporaties zich dit jaar opdelen in een pure woningcorporatie en een bedrijfsonderdeel dat vrije sectorwoningen verhuurt.

Het zou mooi zijn als de corporaties de vrijesectorwoningen als het nodig is tijdelijk als sociale huurwoningen gebruiken. Er ontstaat zo een 'flexibele voorraad' huizen die als sociale huurwoning én als middenhuurwoning kan worden verhuurd.

Tegen
Corporaties worden zo financieel gestimuleerd hun sociale huurwoningen in de vrije sector te verhuren. Dat levert het meest op.

De huizen uit die flexibele voorraad als sociale huurwoning verhuren lijkt onrendabel omdat de huren beperkt zijn, terwijl met deze huizen ook geen subsidies worden binnengehaald.

Beeld Jorris Verboon

4. Uitgifte aandelen van corporaties

Voor
Als de corporaties zich, zoals de wet voorschrijft, hebben opgesplitst in een sociaal en een commercieel bedrijf, kan de dochter juridisch verzelfstandigd worden.

De corporatie is dan eigenaar van een echte onderneming. Die kan aandelen uitgeven aan bijvoorbeeld pensioenfondsen en andere beleggers. Zo stroomt nieuw geld de sector binnen.

Tegen
Woningcorporaties worden via deelnemingen ook werkelijk bedrijven. De commercie wordt het segment sociale huurwoningen binnengeleid. Een spectaculaire beursgang lijkt niet ver weg meer.

Sociale huurwoningen die met huurpenningen en subsidies zijn betaald, kunnen immers in handen komen van pensioenfondsen, maar ook van commerciële beleggingsfondsen.

Beeld Jorris Verboon
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden