PlusColumn

Hoe genuanceerder de standpunten, hoe complexer het wordt

Lorianne van GelderBeeld Linda Stulic

Jongeren stemmen extremer dan volwassenen. Ze neigen eerder naar de PVV of de SP dan naar D66 of het CDA. Dat is niet zo gek: hoe genuanceerder de standpunten, hoe complexer het wordt. En politiek is al ingewikkeld genoeg.

Jongeren zijn ook niet zo geïnteresseerd in politiek. Althans, de meerderheid, en als we de onderzoeken ernaar moeten geloven. Er zijn er die wel geïnteresseerd zijn en goed op de hoogte, maar verder vinden ze het allemaal niet zo boeiend, weten ze niet waar partijen voor staan en als ze één lijsttrekker moeten noemen, komt nauwelijks iemand verder dan Wilders. Zo verwachten jongeren weinig van de media en de politiek en die verwachten op hun beurt weinig van hen.

Ik deed zelf ook het verplichte rondje langs jongeren om te achterhalen waar ze de komende verkiezingen staan en kwam terecht op Scholengemeenschap Reigersbos in Zuidoost.

In klas 5xA ging de les over stemrecht, over verkiezingen, over het feit dat jongeren extremer stemmen. Maar het mooie hier was dat die jongeren helemaal niet zo ongenuanceerd dachten.

"Die Wildershaat vind ik onterecht," zei een meisje met rood geverfde vlechtjes en een bril. Ik spitste mijn oren. Het meisje was zeventien, nog niet stemgerechtigd, maar goed ingevoerd. Waar de meeste jongeren - in de meeste artikelen en tv-programma's over die jongeren - vooral algemeenheden verkondigen, wist zij goed waar de verkiezingen om draaien.

Ze maakte zich niet alleen ­zorgen over haar eigen baankansen of racisme, maar ook over de ouderenzorg en het milieu. GroenLinks zou haar stem krijgen als het mocht, maar ze was mild over Wilders en zijn volgelingen. "Hij heeft ook goede punten," vond ze, en verwees naar de zorg voor ouderen.

Een vriendin die naast haar zat, was net zo bevlogen en ­genuanceerd. Zij geloofde in verbinding en dat het echt wel mogelijk was om elkaar niet op basis van afkomst te categoriseren. Als ze mocht stemmen, zou ze voor D66 kiezen. Hoezo extremen? Zelf droeg ze een hoofddoek, maar ook zij was niet snoeihard over Wilders.

En ik kon op mijn beurt al mijn aannames en vooroordelen weer opbergen. Deze jongeren hadden het niet alleen over de onbetrouwbare media gehad, over hun desinteresse in de politiek en over hun haat of liefde voor Wilders.

En ja, deze intelligente jonge vrouwen zijn ongetwijfeld uitzonderingen, maar het gaf me wel hoop. En ik had ineens weer zin in de verkiezingen.

Lorianne van Gelder (1984) is verslaggever en onderwijsspecialist bij Het Parool. In haar column schrijft ze over onderwijs en opvoeding. Reageren? lorianne@parool.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden