Plus

Hoe gaat het nu verder met stadszender AT5?

Het is onzeker of AT5 blijft bestaan in de huidige vorm nadat het plan van nieuwkomer C-Amsterdam beter is beoordeeld. Vijf vragen over hoe het nu verder zal gaan.

null Beeld Sjoerd van Leeuwen
Beeld Sjoerd van Leeuwen

1. Betekent dit het einde van AT5?
Nog niet, maar het ziet er niet best uit. Zowel de Amsterdamse Kunstraad als een onafhankelijke adviescommissie boog zich over de aanvragen van AT5 en C-Amsterdam om tot 2024 de lokale nieuwsvoorziening te mogen verzorgen. Uit het gisteren verschenen rapport van de ­adviescommissie onder leiding van Marry de Gaay Fortman blijkt dat C-Amsterdam het beste voorstel heeft ingediend.

Geadviseerd wordt om de twee indieners te laten samenwerken, en als dit niet lukt de concessie aan C-Amsterdam te verlenen. Dat laatste vond wethouder Touria Meliani (Kunst en Cultuur) geen goed idee. Zij wil dat de twee op basis van gelijkwaardigheid het gesprek aangaan. Met die interventie lijkt ze AT5 te redden van de ondergang.

2. Wat maakt C-Amsterdam volgens het rapport zo geschikt?
C-Amsterdam scoort beter dan AT5 op onder meer de criteria representativiteit, aansluiting op de informatiebehoefte en pluriformiteit in de stad. Vooral diversiteit en vertegenwoordiging zijn speerpunten van C-Amsterdam.

Volgens initiatiefneemster Mildred Roethof is er bij het huidige AT5 te weinig aandacht voor de culturele diversiteit in de stad. Zij wil een bredere doelgroep aanspreken door allianties aan te gaan met onder meer De Balie, het Bijlmer Parktheater, Studio West en de Filmacademie, en door verhalen uit alle stadsdelen op te halen.

De onderzoekscommissie en de Kunstraad prijzen dit en noemen de plannen 'sprankelend, ambitieus, inclusief en innovatief'. Tegelijkertijd zijn er zorgen over de bedrijfsvoering: de verhouding tussen kosten en de baten wordt niet duidelijk voorgesteld. Die zorgen gelden evenzeer voor de aanvraag van AT5, waarin geen oplossingen staan voor het elk jaar groter wordend negatief resultaat.

3. Hoe kan een niet-bestaande zender als C-Amsterdam beter uit de bus komen dan een instituut als AT5?
Dat heeft volgens AT5-directeur David Vink te maken met een ongelijke startpositie. "In een plan dat vanaf een blanco vel papier wordt geschreven, is het altijd makkelijker om je ambities uit te dragen dan in een plan dat je vanuit een bestaande bedrijfsvoering maakt," zei hij gisteren na het verschijnen van het rapport.

AT5 voelt zich volgens hem tekortgedaan. "Onze site trekt iedere maand 1,5 miljoen unieke bezoekers. Daar is nauwelijks oog voor."

Maar de voorkeur voor C-Amsterdam valt ook niet los te zien van hoe AT5 de afgelopen jaren heeft gefunctioneerd. Al in 2016 oordeelde de Kunstraad dat AT5 te veel aandacht besteedt aan kleine nieuwtjes, zoals verkeersongelukken en wegversperringen, en te weinig aan grote thema's als politiek, maatschappelijke kwesties, kunst en cultuur.

Maandelijks kijken zo'n 330.000 mensen naar de televisieprogramma's van AT5, die lang niet zo spraakmakend zijn als in de hoogtijdagen van de zender, begin jaren negentig.

Bovendien rommelde het intern. Jarenlange bezuinigingen hebben de organisatie praktisch uitgekleed en door de samenwerking met NH Media is het voor AT5 lastig om een eigen identiteit te behouden. Voormalig directeur Paul van Gessel lag overhoop met de Mediaraad, een orgaan dat toeziet op de kwaliteit van het programma-aanbod, en met de ondernemingsraad.

Ook was er al jaren kritiek op de dubbele petten die hij droeg: naast dat hij directeur was van NH Media en AT5, die een samenwerkingsverband hebben, stond hij ook aan het hoofd van Publieke Omroep Amsterdam, de stichting waaronder AT5 valt. Van Gessel moest afgelopen december het veld ruimen. Ook in het adviesrapport staat forse kritiek op deze constructie. Volgens Vink worden er stappen gemaakt om dit punt te verbeteren, maar dat lukt niet van de ene op de andere dag.

4. En wat gaat er nu gebeuren?
Onder leiding van twee begeleiders moeten AT5 en C-Amsterdam de komende drie maanden om de tafel om de krachten te bundelen. Die gesprekken liepen vorig jaar spaak, toen bleek dat Van Gessel niet bereid was tot samenwerking.

Volgens de adviescommissie gingen van de kant van Van Gessel 'de luiken dicht', waarbij in het duister wordt getast naar de 'belangen en overwegingen' die hierbij hebben meegespeeld. De afgelopen weken zijn de gesprekken hervat, en zowel Roethof als Vink heeft er vertrouwen in dat deze zullen leiden tot een vruchtbare samenwerking.

5. Moeten AT5-medewerkers vrezen voor hun baan?
Het personeel van AT5 leeft al geruime tijd in onzekerheid, en daar komt op korte termijn geen einde aan. Wel valt uit zowel het rapport als de reactie van wethouder Meliani op te maken dat zal worden getracht bij een eventuele samenwerking het kind niet met het badwater weg te gooien. Zo moet deels de werkgelegenheid van de betrokken journalisten worden ­behouden, net als het 'journalistieke geheugen' en het 'sterke merk AT5'.

Ook Roethof heeft meermaals aangegeven dat C-Amsterdam bereid is om personeel van AT5 over te nemen. In september zal de gemeenteraad een besluit nemen, negen maanden later dan aanvankelijk de bedoeling was. Om een ooit succesvol item van AT5 aan te halen: we wachten af...

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden