Plus Uitleg

Hoe gaat Amsterdam de werknemers van EMA helpen?

De verhuizing van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) naar Amsterdam brengt heel wat met zich mee. Dat geldt voor Amsterdam, maar ook voor de EMA-werknemers in Londen.

In 2019 betrekken 900 werknemers van het Europees Medicijnagentschap een gloednieuw kantoor aan de Scarlattilaan op de Zuidas Beeld -

1. Hoe hebben de werknemers in Londen gereageerd?

"We zijn blij dat er eindelijk een beslissing is," zei Guido Rasi, de Italiaanse directeur van het EMA, dinsdag tijdens een persconferentie in de Engelse hoofdstad. Het instituut heeft sinds het brexitreferendum van juni 2016 in onzekerheid verkeerd over een nieuwe thuisstad.

"Amsterdam is een welkome uitkomst," aldus Rasi. "Maar er komen nu concrete vragen van onze werknemers over hun hypotheken, nieuwe huisvesting en scholen voor hun kinderen."

Dat is begrijpelijk. Er is haast met het vertrek van EMA. Uiterlijk op 30 maart 2019 - de dag dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt - moet de verhuizing rond zijn. Dat is over zestien maanden.

2. Komen alle 900 werknemers mee?

Nee, waarschijnlijk niet. Volgens een intern onderzoek wil 81 procent mee naar Amsterdam. 19 procent zoekt ander werk. Dat betekent dat een kleine 200 werknemers het bureau zullen verlaten.

De vrees is dat vooral de hoogst gekwalificeerde werknemers vertrekken. Dat kan het productieproces verstoren, waardoor de beoordeling van nieuwe geneesmiddelen voor mensen en dieren in gevaar komt.

Eind januari verwacht het EMA in beeld te hebben hoeveel werknemers meekomen naar Amsterdam. Rasi zelf komt in elk geval wel mee; de Italiaan blijft aan tot november 2020.

3. Hoe gaat Amsterdam de EMA-werknemers helpen?

Daarvoor bestaat het gemeentelijke bureau Amsterdam Inbusiness. Die organisatie helpt werknemers onder meer bij het zoeken naar huisvesting in (de omgeving van) Amsterdam.

De werknemers zullen niet snel terugschrikken voor de prijzen. De Amsterdamse huizenmarkt is verhit, maar die in Londen is oververhit. Medewerkers van Amsterdam Inbusiness gaan naar Londen voor uitleg en informatie.

4. Wordt ze dan ook verteld wie Erik Flentge is?

De naam van het SP-raadslid zal misschien niet letterlijk worden genoemd, maar bij een goede voorlichting over Amsterdam hoort wel het kritische geluid van zijn inwoners over extra woningzoekenden.

Flentge maakt zich zorgen over het prijsopdrijvende effect van hun komst. Wouter Bos, die de Amsterdamse lobby succesvol leidde, zei eerder: "De EMA-werknemers zullen geen sociale huurders of starters van de woningmarkt verdringen, want ze zoeken in een hoog segment."

Flentge bekijkt ook de 30.000 extra hotelovernachtingen met argusogen, want het centrum van Amsterdam is al zo druk. Maar naar verwachting hoeven we niet bang te zijn dat veel EMA-bezoekers interesse zullen hebben in veel bekritiseerde activiteiten als het rijden op een bierfiets.

Lees ook: Italianen en Denen over EMA: 'Wat een aanfluiting!'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden