PlusTips

Hoe ga je veilig om met je Smart Home?

Bewaking, verlichting, muziek, temperatuur: er is weinig wat je niet aan een slim apparaat in huis kunt overlaten. Maar hoe zit het met privacy en pottenkijkers? Vijf tips om veilig om te gaan met je smart home.

Beeld Marit Goossens

Slimme camera’s die worden gehackt, onveilige netwerken, Googlemedewerkers die gesprekken afluisteren die mensen met hun digitale assistent voeren: het zijn doemscenario’s voor het slimme huis, waarin met internet verbonden apparaten het leven makkelijker zouden moeten maken.

Maar is het wel zo slecht gesteld met de privacy in het smart home? En zijn we zelf misschien niet de zwakste schakel in het geheel?

Slim kopen

Kies voor een gerenommeerd merk

Bij de aanschaf van een apparaat kijk je waarschijnlijk naar prijs, kwaliteit en gebruiksgemak. Voeg daar gerust veiligheid aan toe. Met name als apparaten privacygevoelige ­informatie verwerken en opslaan, zoals camera’s en slimme speakers, is het opletten geblazen.

Kijk in elk geval goed naar de producent die het artikel levert. Een merkloos product van een Chinese fabrikant is vaak kwetsbaarder dan een bekend product van een ­

A-merk. Een gerenommeerd merk heeft immers een reputatie hoog te houden en valt vaak onder strengere regel­geving. Met aanbieders van zogeheten white label-­producten, gefabriceerd door het ene bedrijf maar op de markt gebracht door een ander, heb je doorgaans na aanschaf geen contact meer. A-merken bieden daarentegen service en ondersteuning. Ook voorzien ze producten snel van updates als er problemen zijn.

Slimme opslag

Worden je gegevens veilig ­bewaard?

Voordat je een camera, smart-tv of slimme speaker aanschaft, is het van belang na te gaan hoe en waar gegevens worden opgeslagen. Is dat lokaal en kun jij er dus alleen zelf bij? Of worden de gegevens in de cloud, op de servers van het betreffende bedrijf opgeslagen? Hoe zijn ze dan beveiligd? En worden ze gedeeld met derden?

Let erop dat je gegevens altijd versleuteld worden opgeslagen en ze niet met bijvoorbeeld een simpele url door anderen te bekijken zijn. Je vindt die informatie in de voorwaarden van het product, in de bijbehorende app en/of op de website van de producent. Het is even zoeken, maar staat altijd in de gebruiksovereenkomst.

Zoek ook naar welke garanties de fabrikant geeft over de toegang en beveiliging van gegevens. Als een partij data doorstuurt naar derden of voor eigen doeleinden gebruikt, vraag je dan af of de voordelen van het product zwaarder wegen dan het mogelijk delen van jouw data met anderen. Gemak zou altijd ondergeschikt moeten zijn aan het opgeven van je privacy.

Slim updaten

Zorg dat je app bij de tijd blijft

Als je smart home-product eenmaal is geïnstalleerd en braaf zijn taken uitvoert, is het vervolgens van belang dat je af en toe controleert of er updates beschikbaar zijn. Updates voor met het internet verbonden apparaten kun je vaak direct in de app downloaden en installeren. Updates kunnen belangrijke problemen oplossen en ervoor zorgen dat het apparaat beter beveiligd is tegen hacks. Cyber­criminelen vinden namelijk steeds nieuwe digitale achterdeurtjes en de laatste update kan net het juiste slot bieden. Grote merken brengen met grote regelmaat updates uit om hun producten van nieuwe functies te voorzien en de beveiliging van gegevens up-to-date te houden.

Slimme wachtwoorden

Verander meteen het standaardwachtwoord

Al neem je voornoemde tips ter harte, dan nog loop je kans dat iemand toegang tot je camera krijgt of aan de slag gaat met je slimme lampen. Sterker nog: de zwakste schakel in het verhaal zijn we vaak zelf, omdat we nonchalant omgaan met de beveiliging die we zelf in de hand hebben.

Producten en diensten in het slimme huis kunnen vrijwel altijd met een wachtwoord worden beveiligd, zodat niet iedereen zomaar toegang heeft. Het is dus van groot belang dat je het standaardwachtwoord van een product verandert in een zelfgekozen combinatie van letters, cijfers en speciale tekens. Of een hele wachtzin, want een willekeurige combinatie van een aantal woorden is minstens zo veilig.

Hetzelfde geldt voor het wachtwoord van je wifinetwerk. Iemand met toegang tot jouw netwerk, waaraan al je producten hangen, kan meer zien en horen dan je misschien denkt. Verzin dus ook voor je wifinetwerk een ijzersterk wachtwoord.

Slimme kluis

Voor al die ingewikkelde wachtwoorden

Omdat veel producten en diensten vandaag de dag een wachtwoord verlangen, is het verleidelijk om steeds hetzelfde wachtwoord te kiezen. Die onthoud je simpelweg eenvoudiger. Toch is dit geen goed idee, want er hoeft maar één apparaat of dienst gehackt te worden en iemand kan met dat ene wachtwoord direct toegang krijgen tot meerdere apparaten of diensten. Het advies is dan ook om voor alles aparte, lastige wachtwoorden met diverse tekens, cijfers en letters te gebruiken.

Al die wachtwoorden onthouden zal je natuurlijk niet zomaar lukken. Gelukkig bestaan ook daarvoor oplossingen, zoals LastPass, 1Password en DashLane. Deze diensten bewaren al je lastige wachtwoorden in een goed beveiligde digitale kluis, waartoe alleen jij toegang hebt.

Wie luistert er mee?

Met een beetje slim apparaat kun je tegenwoordig ook praten. Daarvoor moeten de microfoons van bijvoorbeeld een slimme speaker wel continu kunnen (mee)luisteren. Google raakte vorige maand in opspraak toen bleek dat medewerkers mee­luisterden met gebruikers van Google Assistent. Maar alle grote techbedrijven, ook Amazon en Apple, luisteren mee met wat je zegt als je gebruikmaakt van hun spraakassistenten. Net als honderden apps – vooral spelletjes – die je toegang geeft tot je microfoon.

Dat ‘meeluisteren’ gebeurt veelal door computers, die spraakcommando’s analyseren om de spraakassistent verder te kunnen verbeteren. Soms moeten er toch mensen aan te pas komen, zodat het complexe algoritme je de volgende keer nog beter begrijpt.

Willen we wel dat deze grote tech­bedrijven alles kunnen horen en opslaan wat we zeggen? Wat gebeurt er met onze informatie?

Lastige materie, maar Google en Apple hebben inmiddels gezegd dat ze voorlopig geen mensen meer laten meeluisteren naar vragen of commando’s van gebruikers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden