Aangeboden door Mitsubishi Elevator Europe

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van Het Parool zijn hier niet bij betrokken.

Hoe evacuatieliften levens redden in hoge gebouwen

Kantoren, woningen en hotels. Ze gaan steeds vaker de hoogte in. Hoe hoger de gebouwen, hoe meer mensen en verdiepingen. Hierdoor is evacuatie tijdens een brand of noodsituatie een grotere uitdaging. Je wilt namelijk dat alle mensen snel en veilig het gebouw kunnen verlaten. Alleen een trappenhuis als vluchtroute? Dat kan, maar dat is vaak tijdrovend. Gelukkig biedt een evaluatielift uitkomst als betrouwbaar vluchtmiddel.

null Beeld

In dit artikel vertellen we welke gevaarlijke situaties er in hoge gebouwen kunnen ontstaan. Hoe evacuatieliften deze gevaren oplossen en wat deze liften zo uniek maakt. En weet jij in welk gebouw de eerste evacuatielift van Nederland zich bevindt?

Gevaarlijke situaties bij hoogbouw

Stel: er breekt brand uit in een kantoorgebouw van 80 meter met 17 verdiepingen. Vaak kun je dan met de trap naar beneden. Maar dat is helemaal niet veilig, want mensen kunnen last krijgen van tijdelijke beperkingen. Bijvoorbeeld door hitte of rook. Ook zijn mensen soms niet in staat om snel tientallen trappen af te dalen. Dit komt bijvoorbeeld door een zwangerschap, operatie, overgewicht, slechte conditie of ziekte (COPD). En wat te denken van rolstoelgebruikers? Zij hebben hulp nodig om de trap af te komen. In al deze gevallen kan het trappenhuis verstopt raken, wat leidt tot onveilige situaties en het verlies van kostbare tijd.

Een goed voorbeeld is de ramp met de WTC torens in New York op 11 september 2001. Vermoedelijk hadden 1000 overlevenden last van tijdelijke beperkingen. Daarnaast zijn naar schatting 3000 mensen de torens ontvlucht via de liften in de eerste 16 minuten van de ramp. Of wat te denken van de brand in de Grenfelltoren in London op 14 juni 2017? Veel mensen werden verrast door de uitslaande brand en konden niet op tijd vluchten. Deze situaties tonen aan dat evacuatieliften van levensbelang kunnen zijn in geval van nood.

null Beeld

Zo helpt een evacuatielift je uit de brand

Het brandalarm gaat af. Iedereen moet het gebouw uit. Wat nu? Normaal gesproken vermijd je dan de lift, maar met de evacuatielift hoeft dat niet. Een evacuatie gaat dan als volgt:

1. Als eerste worden alle personenliften naar de begane grond gestuurd. De deuren blijven nog even open zodat mensen rustig kunnen uitstappen. Daarna gaat de boel op slot. Je kunt deze liften dan niet meer gebruiken.

2. Zodra het alarm afgaat treden de evacuatieliften in werking en worden onderdeel van het evacuatieplan. Dat betekent dat de lift alleen stopt op vooraf aangegeven verdiepingen. Vanaf deze evacuatieverdiepingen worden de mensen verzameld en geëvacueerd.

3. Een BHV-er bedient de evacuatielift met een schakelaar, die bevindt zich aan de buitenkant van de lift. BHV-ers gaan dus niet mee in de lift tijdens het evacueren. Zo is er een extra plekje vrij voor iemand anders.

4. Op iedere evacuatieverdieping is een BHV-er aanwezig. Hij verzamelt de mensen, leidt ze naar de evacuatieverdieping en stuurt ze met de lift naar beneden. Ook checkt de BHV-er welke mensen met de trap kunnen, zodat de ontruiming snel en soepel verloopt.

5. Heeft iedereen het pand verlaten? Dan kan de brandweer de evacuatielift gebruiken voor het blussen van de brand of hulpverlening.

Een evacuatielift biedt mensen in hoge gebouwen een extra vluchtroute. Samen met getrainde BHV-ers zorgt de evacuatielift voor een snelle, veilige en systematische ontruiming tijdens noodsituaties.

De eerste evacuatielift in Nederland

Van der Valk Hotel Utrecht had de primeur met de eerste evacuatielift van Nederland. In het hotel zijn zowel de brandweerlift als de evacuatielift naast elkaar in één schacht gebouwd. Zo kan de brandweer bij aankomst de evacuatie makkelijk overnemen. Verder komen beide liften uit op een 60 minuten brandwerend voorportaal. Dit geeft de hotelgasten en werknemers de tijd om zonder kleerscheuren het gebouw te verlaten. Uiteindelijk zorgt de evacuatielift ervoor dat ruim 15% extra van de gasten en medewerkers geëvacueerd kunnen worden in een korte tijd.

null Beeld

Evacuatielift heeft de toekomst

Wereldwijd wordt de evacuatielift in steeds meer hoge gebouwen gebruikt. De eerste lift in Nederland is een feit en we verwachten dat steeds meer gebouwen in Europa er gebruik van gaan maken. Op dit moment zijn wij de enige aanbieder van evacuatieliften in Europa. Bekijk de eisen waar onze evacuatieliften aan voldoen.

De journalisten van Het Parool zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden