Column

'Hoe erg is een ongezonde pil waardoor ik me altijd gezond voel?'

Waarschijnlijk doordat ik lang in een koortswereld had gewandeld, drongen zich vreemde problemen aan mij op. Voorbeeld: ben je, als een aspro of paracetamol hebt gebruikt, nu echt beter of ben je eigenlijk nog ziek? Want als de paracetamol is uitgewerkt, zou ik weer koorts krijgen. Waarna ik weer paracetamol zou nemen.

Theodor HolmanBeeld Het Parool

Stel dat ik elke dag paracetamol zou moeten nemen om de koorts te onderdrukken, hoe ziek ben ik dan? Ben ik dan nog wel ziek? Ik neem toch elke dag ook andere pillen?

Stel, er is een pil waardoor ik me niet alleen niet ziek voel, maar ook echt beter. Beter in de zin van: beter dan ik me normaal voel. Zou ik zo'n pil elke dag mogen slikken? En als die pil nu eens cocaïne heet?

Je zou kunnen zeggen: elke dag cocaïne is gevaarlijk, want je raakt er verslaafd aan. Maar ik moet al tot mijn dood elke dag verslavende pillen slikken. Wat maakt het dan uit, als ik het kan betalen en mijn werk blijf doen, wanneer ik ook verslaafd raak aan cocaïne? Is je beter voelen door cocaïne anders dan je beter voelen door paracetamol?

Hoe erg is een ongezonde pil waardoor ik me altijd gezond voel? Ik weet dat cocaïnegebruik moreel verwerpelijk is - er sterven kinderen aan - maar als cocaïne nou niet zo verslavend zou zijn, maar zoiets als paracetamol?

In de krant stond zaterdag een artikel over het geneesmiddel Ritalin, dat uitkomst biedt bij kinderen met adhd, maar bij anderen de concentratie positief beïnvloedt. Dat is de reden dat sommige studenten het slikken bij een tentamen. Zijn hun tentamen­resultaten dan vals of niet?

Mij is verteld dat vroeger sommige chirurgen voor een zware operatie Ritalin in­namen. Zij deden dat in het belang van de patiënt.

Toch adviseerden de specialisten in de krant de studenten geen Ritalin te slikken, omdat je niet weet wat op lange termijn de effecten van Ritalin op de hersens zijn. Maar als die effecten blijken mee te vallen, zou je dan niet af en toe, bij een tentamen (of operatie) een tabletje Ritalin kunnen slikken?

Als onze hersenen voortdurend chemicaliën produceren waardoor we ons slecht of goed voelen, wat is er dan ­tegen verslavende drugs waardoor we ons beter voelen en gelukkiger worden?

Ik wil Viagra voor de geest.

Wilt u reageren op deze column? Dat kan! Scroll een beetje naar beneden om een reactie te plaatsen of stuur een mail.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden