Hoe een islamitische sekte letterlijk ondergronds ging in Rusland

Het nieuws raakte vandaag wereldwijd bekend, maar in werkelijkheid haalde de Russische politie de sekte van de 83-jarige Faizrakhman Sattarov al op 1 augustus onder de grond vandaan. In benauwde catacomben leefde de islamitische geloofsgroep een geheim bestaan, volledig afgesloten van de buitenwereld.

Redactie
Een lid van de sekte bij de poort van het huis in Kazan. Beeld AP
Een lid van de sekte bij de poort van het huis in Kazan.Beeld AP

Volgens de Russische website Islam News riep Faizrakhman Sattarov zichzelf midden jaren zestig uit tot profeet van Allah. Dit deed hij nadat hij in de vonken afkomstig van een metrowagon, interpreteerde als een goddelijke boodschap. Dat meldt de BBC.

Bedoeling van Sattarov zou zijn geweest om een ondergronds kalifaat te stichten, waar hij en zijn volgers leefden naar eigen wetten en gebruiken. Volgens de BBC erkennen hij en zijn volgers de Russische wet niet, en zijn ze eveneens gekant tegen de leer van de reguliere islam.

Interview
In een interview in 2008 met het dagblad Komsomolskaya Pravda legde Sattarov uit waarom hij zijn vertrouwen verloor in zowel de islamitische geestelijken als de Russische autoriteiten in de hoogtijdagen van het communisme. Volgens Sattarov werd hij door de KGB, de geheime dienst van het regime, als moslimgeestelijke uitgezonden naar islamitische staten om er reclame te maken voor de godsdienstvrijheid die Sovjetburgers onder het atheïstische communistische regime genoten.

Het was in die jaren gebruikelijk dat 'uitverkoren' joodse, christelijke of islamitische geestelijken er door de staat op uit werden gestuurd om deze boodschap in het buitenland te verkondigen. In werkelijkheid werd elke vorm van religie onderdrukt in de Sovjet-Unie.

In het interview zegt Sattarov hoe hij die reizen aanvoelde als het verkopen van zijn ziel aan 'satan'. 'Zo werd ik satans dienaar, een verrader', aldus de witbebaarde man. 'Toen ik dat inzag, toonde ik berouw, en begon ik zelf met het verkondigen van gods woord.'

Leden van de ondergrondse sekte. Beeld AP
Leden van de ondergrondse sekte.Beeld AP

Kalifaat
Volgens verschillende lokale media begonnen Sattarov en zijn volgers zich pas begin van deze eeuw daadwerkelijk uit het dagelijks leven terug te trekken, en begon de bouw van het ondergrondse 'kalifaat'. Sattarov zou het huis en de ondergrondse catacomben zelf hebben uitgeroepen tot onafhankelijke islamitische staat, meldt de staatszender Vesti.

De sekte bleef relatief beperkt in omvang. Vorige week werden in totaal 38 volwassenen en 27 kinderen onder de grond vandaan gehaald. Sattarov eiste echter een volledige toewijding van zijn weinige volgers, die het terrein dan ook nooit mochten verlaten. Slechts een handjevol was 'uitverkoren' om buiten de muren geld te verdienen voor hun onderhoud als handelaars op de lokale markt.

Geschriften
Sattarov eiste ook dat de kinderen door zijn 'muammin' (afgeleid uit het Arabisch voor 'gelovigen') zelf werden opgeleid. Sattarov zelf schreef de 'religieuze' geschriften die hij baseerde op de koran, en die hij regelmatig herschreef. Ook was het de kinderen niet toegestaan medische zorg te ontvangen. Een vrouwelijk sektelid uitte dan ook de zorgen van de ouders nadat de Russische autoriteiten hun kinderen naar verschillende ziekenhuizen hadden gebracht voor een medische controle. Volgens de vrouw vreesden de muammin de dokters die hun kinderen 'van alles aan konden doen'.

De sekte werd met argusogen bekeken door islamitische geestelijken in Tatarstan. Meermaals benadrukten de verschillende stromingen in de regio dat Sattarov's 'geloof' niets te maken had met de ware islam, aangezien die geen profeet na Mohammed erkent.

Sattarov zelf was al bezig met het aanstellen van een 'vice-profeet', aangezien hij volgens verschillende lokale media zelf ernstig ziek en aan zijn bed gekluisterd zou zijn. Sommige media spreken zelfs van een 'delirium' waarin de bejaarde man sinds zijn arrestatie zou verkeren.

De autoriteiten van Kazan ontdekten niet alleen de ondergrondse catacomben, maar ook dat het huis dat erop was gebouwd, illegaal was. Het pand zal daarom worden afgebroken. 'Ze zullen komen met bulldozers en geweren, maar ze zullen dit huis moeten slopen over onze dode lichamen heen', zei sektelid Gumer Ganiyev tegen Vesti-tv. Volgens Vesti is het deze Gamiyev die door de verzwakte Sattorov werd aangesteld als zijn opvolger.

Misbruik
Of de sekte zal overleven, is erg onzeker. De meeste ouders zullen worden aangeklaagd voor kindermisbruik. Sattarov zelf zal zich moeten verantwoorden voor de Russische justitie. De kinderen zijn opgevangen in ziekenhuizen. Een rechter zal moeten bepalen of de kinderen bij hun ouders mogen blijven of in weeshuizen worden ondergebracht. Er werd nog geen datum vrijgegeven voor de sloop van het 'kalifaat'.

Het bestaan van Satarov's sekte staat niet op zich. Tatarstan en omliggende provincies rondom de Volga-rivier worden al jaren overstroomd door jihadisten en extreme geestelijken uit Tsjetsjenië en andere provincies in de Russische Kaukasus. Een meerderheid van de Tataren zijn van oorsprong soennieten, en bekeerden zich al meer dan duizend jaar geleden tot de islam.

De laatste jaren wordt de invloed van islamistische radicalen uit de Kaukasus, die oproepen tot het vormen van een kalifaat onder de wet van de sharia, in de regio steeds sterker.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden