PlusReconstructie

Hoe de zorgen over het Haga Lyceum toenamen

Het zijn de bestuurder van het Cornelius Haga Lyceum en zijn broer die banden hebben met een terroristische organisatie, zo blijkt nu. Hoe de zorgen over het onderwijs op de school snel toenamen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het is 15 januari 2019, op de Stopera komt het bericht binnen waar al tijden voor werd gevreesd: de oprichter en bestuurder van het islamitische Cornelius Haga Lyceum, Söner Atasoy, en zijn broer Son Tekin, die hem op de school ondersteunt, blijken banden te hebben met een terroristische organisatie. Het bericht komt van de AIVD.

Er zijn signalen dat de twee de helft van de lessen op de school in Amsterdam-Nieuw-West zouden willen wijden aan de salafistische geloofsleer, een fundamentalistische stroming binnen de islam. En uit inlichtingen blijkt dat de broers zelf ook hebben vastgesteld dat waar ze mee bezig zijn, niet past binnen de antiradicaliseringsstrategie van de overheid.

Op dat moment kan de gemeente Amsterdam publiekelijk niet veel met het bericht. Het is geheime informatie. Het stadhuis gaat in gesprek met terrorismebestrijder NCTV, de ministeries van Veiligheid en Justitie en van Onderwijs.

Daarnaast speelt vooral de vraag: kan de gemeente een school op basis van deze informatie sluiten?

Godsdienstles
Via het ministerie van Onderwijs is ook de Onderwijsinspectie ingelicht. Die waren in het najaar langs geweest bij het Cornelius Haga aan de Naritaweg, en hadden de school als voldoende beoordeeld. Deze nieuwe informatie plaatst alles in een ander perspectief.

De inspectie besluit het rapport, dat al is ingezien door de school, voorlopig niet te publiceren. De school bevalt dat niets, en houdt begin februari een demonstratie bij de inspectie in Utrecht. Leerlingen houden een spandoek omhoog met de tekst: 'Wij zijn geslaagd, wij eisen ons rapport'.

Söner Atasoy stelt een compromis voor: publiceer dat rapport en doe daarna verder onderzoek. Maar daar voelt de inspectie niet voor: zo soepel was de samenwerking tot nu toe niet verlopen. De godsdienstles, bijvoorbeeld, die de inpecteurs hadden willen bijwonen, werd op het laatste moment afgelast.

Als onderwijsinspecteurs op woensdag 6 maart onaangekondigd langskomen, wordt hun het werken onmogelijk gemaakt. Dan besluit de NCTV de 'ernstige zorgen' naar buiten te brengen. In de brief wordt niet duidelijk gemaakt om wie het precies gaat, de NCTV houdt het bij 'richtinggevende personen binnen de school' en 'sleutelfiguren'.

Bronnen bevestigen aan Het Parool dat het onder meer om Söner Atasoy zelf gaat en zijn oudere broer. De AIVD brengt hen in verband met het Kaukasus Emiraat, een terroristische organisatie die onder meer verantwoordelijk was voor de aanslagen in de Moskouse metro, in 2010.

In die tijd stonden de Nederlands-Albanese broers Atasoy, volgens de AIVD, met deze groepering in contact. Wat al bekend was, is dat ze banden hadden met salafistische organisaties en een oproep hadden ondertekend tegen het gebiedsverbod voor de radicale Fawaz Jneid.

Informatienummer
Schoolbestuursvoorzitter Söner Atasoy wordt ontboden op het stadhuis en gesommeerd op te stappen. De gemeenteraad krijgt een brief, evenals ouders en leerlingen van de school. Ook wordt voor hen een informatienummer opengesteld.

Het is, redeneert de gemeente, haar verantwoordelijkheid ouders zo goed mogelijk te informeren over de school, zeker omdat op 15 maart de inschrijving voor middelbare scholen sluit. Een dag nadat het nieuws naar buiten is gebracht, hebben zestien verontruste ouders gebeld die een kind op de school hebben of ervoor wilden inschrijven.

De boodschap van Femke Halsema via stadszender AT5: schrijf je kind niet in op het Cornelius Haga!

Oprichter en bestuurder van het islamitische Cornelius Haga Lyceum Söner Atasoy: "Laat de NCTV maar komen met namen en rugnummers. Waar is het smoking gun? Tot zij met bewijzen komen, doet het er niet toe wie die richtinggevende figuren binnen de school zijn. Met de schoolinspectie hebben we een nieuwe afspraak gemaakt voor 14 of 15 maart. En wat die afgelaste godsdienstles betreft: de lerares islam had geen contractverlenging gehad. Die lessen werden dit schooljaar onregelmatig ingevuld. Als zo'n uitgevallen les voor de NCTV bewijs is, maak ik me zorgen over de Nederlandse veiligheid. Dan zijn het incompetente randdebielen."

De school die er toch kwam

2010: het slecht presterende Islamitisch College Amsterdam sluit. Son Tekin Atasoy was er bestuurder, zijn broer Söner was er ook bij betrokken.
oktober 2010: Stichting Islamitisch Onderwijs Amsterdam en Omstreken (SIO) wordt opgericht. Als die een aanvraag doet bij het ministerie voor het oprichten van een nieuwe islamitische school, is Söner Atasoy voorzitter.
2012: De gemeente Amsterdam heeft geen vertrouwen in de plannen en de aanvragers en stelt aanvullende voorwaarden voor de oprichting. Het is het begin van jaren juridisch touwtrekken.
juni 2014: Abdou Khoulani, secretaris van SIO, raakt in opspraak als hij 'leve ISIS!' twittert. Hij moet aftreden.
zomer 2017: de rechter besluit dat staatssecretaris Sander Dekker de financiering van de school niet mag tegenhouden. De school kan er komen.
juli 2017: Islamitische basisschoolbesturen roepen ouders op om hun kind niet in te schrijven op het Cornelius Haga Lyceum.
september 2017: de school gaat open. Eerst zijn er nog geen 30 leerlingen, dat loopt in december 2017 op tot 45. Op de introductiedag bezetten twee mannen van het rechts-radicale Identitair Verzet het dak met het spandoek 'Wie islam zaait, zal sharia oogsten'.
december 2018: de school is dermate gegroeid dat uitbreiding nodig is. Er zijn inmiddels 174 leerlingen.
januari 2019: de NCTV rapporteert 'ernstige zorgen' over de leiding en het 'antidemocratisch onderwijs'.
maart 2019: de gemeente Amsterdam sommeert het bestuur op te stappen en bevriest de subsidie. Onderwijsminister Arie Slob overweegt de bekostiging stop te zetten. Burgemeester Femke Halsema en premier Mark Rutte raden mensen af hun kind naar de school te sturen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden