Reconstructie

Hoe de recherche vier jonkies op weg naar een huurmoord pakte

De spectaculaire arrestatie van vier piepjonge mannen in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten is onderdeel van een groot onderzoek naar hun vermoede plan een rivaal te liquideren.

Paul Vugts
Medewerkers van de Forensische Opsporing doen onderzoek in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten. Beeld anp
Medewerkers van de Forensische Opsporing doen onderzoek in de Knokkestraat in Nieuw-Sloten.Beeld anp

Twee van de jonge mannen die volgens de recherche op 1 februari in Amsterdam-West een rivaal wilden liquideren (alle vier 20 of 21 jaar, van Amsterdams-Marokkaanse origine), waren twee dagen vrij na celstrafjes voor een inbraak. Hun mededaders waren ook al in beeld gekomen bij de politie, maar voor kwesties als belediging, winkeldiefstal, brandstichting en openlijk geweld: zaken van een heel ander kaliber dan een onderwereldmoord.

In het milieu worden kleine jongens zorgwekkend snel groot. Het kwartet was kennelijk ineens te rekruteren voor een huurmoord - hét probleem anno nu.

Het onderzoek dat op spektakel zal uitdraaien, begint met de diefstal van een zeer sportieve BMW (type 335D, voor de liefhebber, topsnelheid 250 kilometer per uur). Die wordt gestolen in Amsterdam en met valse kentekens tientallen kilometers buiten de stad 'koudgezet', zo is gebleken uit een ander onderzoek. Criminelen gebruiken dergelijke auto's om uit handen van de politie te kunnen blijven - ook uit handen van arrestatieteams - maar het kan daarbij net zo goed om een liquidatie gaan als om, zeg, een plofkraak of een gewelddadige overval.

Kalasjnikov
De recherche besluit in, aan en bij de auto allerhande techniek aan te brengen, zodat ze die in de gaten kan houden. Tijdens die operatie treffen de specialisten van het observatieteam daarin zware, automatische vuurwapens zoals een kalasjnikov. Dat vergt enige improvisatie: de politie kan dergelijke oorlogswapens bezwaarlijk in het milieu laten circuleren. Ze worden onklaar gemaakt.

In de nacht van 31 januari op 1 februari komt de auto in beweging. Een grote operatie komt op gang. Een politiehelikopter gaat heel hoog boven de auto hangen, om die ongemerkt in het vizier te kunnen houden. Een observatieteam en een arrestatieteam rijden achter de auto aan, waarin gaandeweg twee verdachten blijken te zitten, én achter een onopvallende Citroën waarin twee anderen met de BMW oprijden.

Als de auto's van de Ringweg A10 Amsterdam-West in rijden, besluit de recherche in te grijpen - om te voorkomen dat de mannen inderdaad hun liquidatie plegen of dat de teams ze in de wijken alsnog verliezen.
In de Knokkestraat rijdt het arrestatieteam de BMW klem, waarbij die botst en een grote pergola omver rijdt. Eén van de inzittenden stapt uit met een machinegeweer in de hand, dat hij op de politie richt. Het arrestatieteam schiet hem met meerdere kogels neer. Hij ligt nog in het ziekenhuis.

Gebeten door politiehond
De ander vlucht te voet, maar wordt op het Liedekerkeplantsoen gepakt (en gebeten) door een politiehond. De andere auto wordt in de buurt stilgezet, waarna de verdachten worden gearresteerd. De politie neemt machinegeweren en een pistoolmitrailleur in beslag, waaronder de kalasjnikov.

Nader onderzoek naar het doelwit dat de vier waarschijnlijk hadden willen doodschieten, heeft criminelen in beeld gebracht die zijn gewaarschuwd en over wie de autoriteiten verder niets willen zeggen om het onderzoek niet te storen en hen niet verder in gevaar te brengen. Officier van justitie Jeroen van Berkel 'sluit meer aanhoudingen niet uit', maar wil nog niet zeggen of de mogelijke opdrachtgever(s) van de vier verdachten in beeld zijn.

Tweede mogelijke liquidatie
De vrijdag na de arrestaties in de Knokkestraat houden arrestatieteams elders in Amsterdam in een ander onderzoek drie mannen aan met zware vuurwapens en handgranaten. Die mannen zijn in beeld gekomen in een onderzoek van de recherche en ook zij worden aangehouden omdat het onderzoeksteam vermoedt dat ze een liquidatie willen plegen.

Deze kwestie speelt zich af in weer een heel ander milieu dan de eerste. Omdat alle verdachten 'in beperkingen zitten' en geen enkel contact met de buitenwereld mogen hebben, doen de opsporingsinstanties er verder het zwijgen toe.

Wat ze wel naar buiten brengen, zijn de wapenvondsten. Behalve de zware wapens die de verdachten bij zich hadden, vinden politieteams tijdens huiszoekingen nog pistolen, machinegeweren, shotguns en handgranaten, maar ook kogelwerende vesten.

Beide zaken zeggen veel over de zware wapens waarover de (veelal jonge) criminelen kennelijk toch vrij eenvoudig kunnen beschikken, én die ze bereid zijn te gebruiken - ook al hebben ze vaak geen idee hoe ze dat oorlogstuig moeten gebruiken.

null Beeld Jorris Verboon/Het Parool
Beeld Jorris Verboon/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden