Plus

Hoe de oud-eigenaar van eetcafé Ibssa (Oost) ontsnapte aan de Londense vuurzee

Abraham Abebe (44), tot vorig jaar eigenaar van het populaire Ethiopisch eetcafé Ibssa in Amsterdam-Oost, kon met zijn vrouw en zoontje nét wegkomen uit de vuurzee die de Grenfell Tower in Londen opslokte. Ze zijn dolblij te leven - en alles kwijt.

Abraham en Turufat Abebe en hun zoontje Abem. Beeld Eigen foto
Abraham en Turufat Abebe en hun zoontje Abem.Beeld Eigen foto

Abraham Abebe, zijn vrouw Turufat en hun zoontje Abem van vijf lagen in de nacht van 13 op 14 juni diep te slapen in hun flat op de zevende etage van de Grenfell Tower in West-Londen toen midden in de nacht de telefoon ging. Abebe hoorde die wel, maar liet het gaan. Wie belt nou op zo'n tijdstip? De beller probeerde het nog eens. Na vijf minuten belde Abebe toch maar terug.

Het was de vader van het beste vriendje van zijn zoon, die ook in het appartementencomplex woonden. Brand! Abebe keek door het spionnetje in de voordeur. Overal rook in het trappenhuis. Op vierhoog was een koelkast ontploft. De brandweer dacht de betrekkelijk kleine brand te hebben geblust, maar die had zich via de gevel snel verspreid.

Abraham pakte Abem en wat kleren om op de mond en neus van zijn zoontje te drukken zodat hij zo min mogelijk rook zou inademen. Turufat griste nog net haar portemonnee mee die bij de deur lag. Ze vluchtten naar beneden, maar op de vierde verdieping werd de rook pikzwart. "Ga terug! Ga Terug!" riep Turufat," vertelt Abebe. Een tweede vluchtpoging via een andere route strandde ook.

Slecht beschermd
Ze gingen terug naar hun huis, deden de deur dicht en belden het noodnummer. "Uiteindelijk kwam de brandweer en hebben we rond tien voor twee naar buiten kunnen komen. Goddank. Vervolgens is de brand helemaal uit de hand gelopen, zoals iedereen in de media heeft kunnen zien."

Binnen de kortste keren sloegen de vlammen uit bijna de hele toren, 24 etages hoog. Ondanks - of dankzij - een recente renovatie was de flat heel slecht beschermd tegen brandgevaar. De tijdens die verbouwing aangebrachte goedkope kunststof gevelbekleding geleidde de vlammen langs de hele flat. De Londense burgemeester Sadiq Khan noemde de brand 'een vermijdbaar ongeluk' dat door 'een reeks vergissingen en onachtzaamheden' is veroorzaakt.

Zeker 79 bewoners kwamen om, een veelvoud raakte gewond.

(tekst loopt door onder foto)

De Grenfell Tower staat volledig in brand. Beeld anp
De Grenfell Tower staat volledig in brand.Beeld anp

"Het was als een horrorfilm. De vluchttrappen bleken ongeschikt te zijn voor het gebouw. In zo'n complex moet een brand zeker een half uur op één verdieping blijven, maar hier sloeg die in een mum van tijd over," zegt Abebe. "Buren en vrienden lagen dood In het trappenhuis, gestikt in de giftige rook. Heel triest. De brandweer kon al snel niets meer doen en had niet eens hoge blussers."

Het zoontje van de buurman die het gezin Abebe waarschuwde, heeft het niet gered. "Afschuwelijk." In het hotel waar de Abebes zijn opgevangen en nog steeds verblijven, wordt iedereen heen en weer geslingerd tussen de emoties. "We voelen ons dolblij dat we leven, maar het is zo triest dat zoveel anderen zijn omgekomen. Steeds kom je weer mensen tegen die het blijken te hebben overleefd. Dat zijn momenten van geluk, maar daarna komt weer de rouw."

Behalve Turufats portemonnee en wat (nacht)kleding, heeft het gezin niets meer. "Ik had weinig meer dan mijn schoenen en ondergoed aan. De rest van wat we hadden is weg."

De familie was niet verzekerd en pogingen compensatie te krijgen van de eigenaar van de flat en de aannemer, verlopen moeizaam en zullen lang slepen. "Ze zullen toch wel schadevergoeding moeten betalen? Hoe dat zal gaan, weten we nog lang niet."

Waar in Engeland benefietevenementen op gang komen en sterren schenkingen doen, zijn in Amsterdam en op sociale media inzamelingsacties begonnen om de onder vaste klanten populaire Abraham en zijn gezin een beetje op weg te helpen.

Broer Ephraim en zijn vrouw Maureen, die nog in Amsterdam wonen, zijn een inzamelingsactie begonnen, samen met de broer van Turufat. Aan het raam van het Ethiopisch restaurant Taytu dat Ibssa is opgevolgd in het pand in de Blasiusstraat, hangt een oproep te doneren. Vrienden, klanten van Ibssa, de oude concurrent eetcafé Ibis van om de hoek: de donaties druppelen binnen.

Ondertussen worstelt de familie Abebe in het hotel met de instanties. "De gemeente en de verantwoordelijke instanties zijn niet of heel moeizaam te spreken. Iedereen hier is boos en ongerust over de toekomst."

De Grenfell Tower kostte het leven van 79 mensen. Beeld anp
De Grenfell Tower kostte het leven van 79 mensen.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden