Hoe de Oranje Leeuwinnen de EK-finale haalden

Met een 3-0 zege op Engeland plaatste het Nederlandse vrouwenvoetbalelftal zich donderdagavond voor de finale van het EK. Hoe is het succes te verklaren?

Daniëlle van de Donk en keeper Sari van Veenendaal vieren de overwinning Beeld Photo News
Daniëlle van de Donk en keeper Sari van Veenendaal vieren de overwinningBeeld Photo News

Er is heel veel kwaliteit
"Het niveau is er gewoon," zegt Leoni Blokhuis, zaakwaarnemer van acht speelsters van Oranje. "Een groot deel van de basiself voetbalt in de buitenlandse competitie en kan daar full prof zijn. Die zijn heel intensief bezig met trainingen en het leven als voetballer. De kwaliteit van de hele ploeg neemt daardoor toe."

"Ze hadden geen pech, met die bal op de paal van Engeland, maar het was gisteren gewoon echt heel goed," zegt voetbalkenner Frits Barend. "Het is ook zo leuk dat we echt Nederlands voetballen. We willen balbezit hebben, durven aan te vallen. Er is een sterk verdedigingsblok en een heel goede keeper, dat zag je gisteren ook weer. En Van de Donk, Groenen, Van de Sanden, Miedema en Martens zijn allemaal spelers die het verschil kunnen maken."

De ploeg is hecht en er is focus
"Het is een grote familie," zegt Marjolijn van der Veldt van vrouwenvoetbalnieuws.nl. "Kijk bijvoorbeeld hoe de drie keepers met elkaar omgaan. Van Veenendaal is de onbetwiste nummer één, maar na het fluitsignaal stormen de drie keepers op elkaar af. De sfeer is gewoon zo goed in het team."

Volgens Blokhuis is de ploeg ook gefocust. "Ze zijn niet bezig met alles wat er in de media gebeurt. Ze zitten met volle concentratie in het toernooi, merk ik als ik met mijn spelers praat."

Van der Veldt: "Hun yell is: 'Wij zijn één team, wij zijn goud, dit is óns EK' en dat zie je ook. We hoopten de halve finale te halen. Dat lukt en vervolgens rollen we Engeland ogenschijnlijk simpel op. Ik heb er alle vertrouwen in dat ze door gaan zetten." Zondag is in Enschede de finale tegen Denemarken.

Er is een goede coach
Barend: "Alles valt nu op zijn plaats. En Nederland heeft geen tweedehands mannencoach maar een eersteklas vrouwencoach."

"Je ziet nauwelijks sporen van opstand. Zoals Van Gaal een teambuilder was bij de mannen, is Sarina Wiegman dat bij de vrouwen," zegt voetbalkenner en columnist Henk Spaan. "Bovendien neemt ze goede tactische beslissingen."

2.865.000

In totaal 2.865.000 mensen keken gisteravond op tv naar de halve finale

Volgens Van der Veldt wordt er nu geoogst na de investeringen van afgelopen jaren. "Al vanaf de voorbereiding voor het WK in Canada in 2015, toen deze groep al deels bij elkaar was, zijn heel veel stappen gezet rond het vormgeven van het nationale vrouwenteam. Het is allemaal veel professioneler nu. En wat ik gisteren zag, is dat de vrouwen echt voor iedere meter willen vechten. "

Het EK is in eigen land
"Ik denk dat ze het wel voelen dat het land hun onvoorwaardelijke steun geeft en dat de stadions zijn uitverkocht. Dat geeft extra energie," zegt Blokhuis. "Wel worden ze nu voor het eerst dit toernooi als favoriet gezien. Dat kan ook een gevaar zijn."

Volgens Spaan kunnen de voetballers die druk wel aan. "Ze spelen allemaal in buitenlandse competities. Niet voor zoveel mensen, maar in die competities is de druk ook hoog. En ze zijn goed. De reden van het succes is dat ze gewoon veel beter voetballen dan de rest."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden