Plus

Hoe de 8e Montessorischool Zeeburg er weer bovenop kwam

De 8e Montessorischool Zeeburg was zwak. Maar precies een jaar na het negatieve oordeel van de Onderwijsinspectie is er weer goed nieuws. Wat is er veranderd?

Lorianne van Gelder
Het plein van de 8e Montessori Zeeburg, op de Borneokade Beeld Marc Driessen
Het plein van de 8e Montessori Zeeburg, op de BorneokadeBeeld Marc Driessen

Eigenlijk wisten ze het wel. De leerkrachten, de ouders, de leerlingen zelfs. De 8e Montessorischool stond er niet zo goed voor. Dus toen de Onderwijsinspectie het oordeel zwak gaf, waren ze niet echt verrast.

Ouders zagen het als bevestiging van wat ze al langer voelden, leerkrachten beseften dat er iets moest veranderen en kinderen vonden de school van ruim 400 leerlingen rommelig.

Toch kwam het oordeel, zo zwart op wit, wel als een schok. Want het betekende dat er echt werk aan de winkel was. Een interim-directeur werd aangenomen, eentje die gespecialiseerd is in het beter maken van zwakke scholen. Astrid Duyff (55) heet ze. Een jaar later kan ze vertellen dat de inspectie weer langs is geweest. Het oordeel is nu positief.

Lerarentekort
Maar voor het zover was, moest de boel op de rails worden gezet. Duyff trof vorig jaar een school die gezellig was, waar een familiecultuur heerste. Waar iedereen aardig voor elkaar was, maar waar ook veel werd geroddeld, waar methodes niet zo strikt werden gevolgd en waar kinderen die meer hulp of juist meer uitdaging nodig hadden, niet aan hun trekken kwamen.

Er waren leuke projecten, maar leerkrachten waren ook vaak ziek en door het lerarentekort was het altijd lastig vervanging te vinden.

Een negatief stempel heeft bovendien ingrijpende effecten op de reputatie van een school. Ouders in de buurt stuurden hun vierjarige er liever niet meer naartoe. Sommige kinderen werden van school gehaald. Uiteindelijk vertrokken er ongeveer 25 - inclusief de kinderen die toch al verhuisden, maar toch een hele klas.

Waar begin je als je een school moet verbeteren?

Intensieve aanpak
Duyff praat altijd met alle medewerkers. Dan hoort ze wat er beter kan en moet. Ze organiseert werkmiddagen, op de woensdagmiddag, extra scholing, simpele dingen als wisbordjes (waar kinderen meteen een les op kunnen oefenen) en dat leraren bij elkaar in de klas kijken. Verder hielpen coaches van schoolbestuur Stichting Samen tussen Amstel en IJ de leerkrachten met het bijschaven van hun lessen.

Het programma lijkt op de intensieve aanpak op 44 zwakke scholen in de stad negen jaar geleden in het kader van de Kwaliteitsaanpak Basisonderwijs Amsterdam, een gestructureerde verbeteraanpak die toenmalige wethouder Onderwijs Lodewijk Asscher invoerde.

Duyff voegt er nog iets aan toe: draagvlak. "Het is het allerbelangrijkst dat iedereen het wil. Anders werkt het niet."

Meer energie
Geen enkele school hoeft zwak te zijn, benadrukt Duyff. Toch worstelen leerkrachten soms met basale dingen: goed en gestructureerd lesgeven, blijven verbeteren en plannen op leerlingen afstemmen. "Het is aan de schoolleiding om dat goed te regelen."

De kosten om een school weer op de rails te krijgen: 150.000 tot 200.000 euro. Dat gaat naar extra materiaal, externe inhuur, aanvullende scholing. Maar alle ingrepen hebben effect. Inmiddels is de sfeer veranderd. "We kijken bij elkaar in de klas, geven feedback, we hebben meer energie en plezier," zegt Karin Holvast (35), leerkracht van groep 7/8.

"Het inspectieoordeel was slikken, maar we hadden het blijkbaar nodig." Ook scoren de kinderen weer goed. Op niveau, niet meer ondergemiddeld.

Groene zone
"De school zit in een flow," zegt de 11-jarige James trots op het schoolplein. De leerlingen hadden wel degelijk door dat er iets aan de hand was. "We leren nu veel beter spellen, met een andere methode," zegt Dorus (10). En de 12-jarige Leonoor klom in een jaar van een advies voor vmbo-kader naar vmbo-t/havo.

De school zit weer in de groene zone. Al bleef het aantal nieuwe kleuters dit jaar nog achter. Klaar zijn ze ook nog niet, maar dat is aan Duyffs opvolger Holga de Vries, nu nog directeur van de WSV in de Watergraafsmeer. Duyff: "Een jaar verbeteren is niet genoeg, nu gaat het om doorzetten. Ik heb alle vertrouwen dat het lukt."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden