Hoe Batman plots op de site van Vaticaanstad terechtkwam

Het leek erop dat het twitteraccount van de communicatieafdeling van het Vaticaan gisteren gehackt was. Een tweet met daarin de tekst: 'Holy switcheroo! Batman is met de jaren steeds bitterder en wraakzuchtiger geworden!' verscheen op Twitter. Ook de website pakte groot uit met het verhaal, het stond zelfs even als belangrijkste bericht online.

Batman in de film 'The Dark Knight Rises' Beeld AP
Batman in de film 'The Dark Knight Rises'Beeld AP

Velen dachten dat er digitaal ingebroken was en dat de tweet en het verhaal een grap waren van hackers, maar twee Vaticaanse ambtenaren zeiden dat dat niet het geval was. De reden voor plaatsing van het bericht was volgens de twee een 'interne systeemfout', te wijten aan een medewerker die geen Engels sprak en het bericht plaatste. 'Sommige mensen zullen wel verbaasd geweest zijn door de kop', aldus een woordvoerder van het Vaticaan.

Het bericht was gekopieerd van het Amerikaanse Catholic News Service, de nieuwsdienst van de katholieke bisschoppen van de Verenigde Staten. De pagina van het Vaticaan neemt regelmatig stukken over van die nieuwsdienst. Volgens een woordvoerder maakt Twitter automatisch een bericht aan van een bericht dat op de website verschijnt. Vandaar de tweet vanaf het account van de communicatieafdeling. 'Ik dacht zelf dat we gehackt waren, om eerlijk te zijn', zei de woordvoerder. Maar uit onderzoek bleek het dus veel simpeler te liggen dan een hack. Een foutje. Later werd het bericht wat minder spectaculair aangeboden op de website.

In het verhaal werd de geschiedenis van de Batman-films en -strips uit de doeken gedaan en de vergelijking gemaakt tussen de films van afgelopen jaren en die uit de jaren 60. Een verwijzing naar het katholieke geloof of de kerk kwam in het verhaal niet voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden