Hobbybootjes Van Noordtgracht moeten wijken voor toeristen

De hobbybootjes in de Van Noordtgracht in de Spaarndammerbuurt moeten wijken voor vijf grote toeristenboten. Buurtbewoners wisten van niets.

De Van Noordtgracht in WestBeeld StreetView

Een maand geleden kregen de eigenaren van de bootjes een briefje van rederij Friendship. Het bedrijf had een steigervergunning gekregen voor vijf boten van bij elkaar 59 meter.

Dus moesten de bootjes binnen twee weken weg zijn. Bijgevoegd was een voucher voor een rondvaart, om eens nader kennis te maken. "Stadsdeel West heeft ons hiervan nooit op de hoogte gesteld," zegt buurtbewoner Marlou van den Berge.

Ze heeft zelf geen bootje, maar is bang voor overlast in de woonwijk. "Straks staat het steigertje vol met luidruchtige toeristen die terugkomen van een champagnebootfeest."

Volgens Esli Bijker, mede-eigenaar van rederij Friendship, hoeven omwonenden zich geen zorgen te maken over overlast. "Er komen vijf elektrische fluisterboten te liggen, dus veel geluid zullen die niet maken."

Dronken toeristen
En dronken toeristen? "De passagiers stappen ergens anders op en af," zegt Bijker. Van den Berge is wantrouwend. "De gemeente heeft helemaal niet genoeg capaciteit om dat te controleren. Als die boten er eenmaal liggen, is er geen haan die er meer naar kraait."

Ook vreest de buurtbewoner overlast van werknemers van de rederij, die bijvoorbeeld flessen drank komen bijvullen. Bijker erkent dat de briefjes op die bootjes niet handig waren.

"De verwijdering van de boten hadden we aan Waternet moeten overlaten. We wilden juist in gesprek gaan met de omwonenden." Bijker wist niet dat de buurt niet was geïnformeerd.

Bezwaar
De bewoners hebben intussen bij het stadsdeel bezwaar aangetekend tegen vergunningen voor camera's en laadpalen voor de boten. "De steigervergunning was al in oktober stilletjes verstrekt, dus die termijn was al lang verstreken," zegt Van den Berge.

Het stadsdeel had het achteraf anders willen aanpakken, zo laat een woordvoerder weten. "Normaal gesproken gaan we naast de onlineaankondiging de buurt in om te praten. Dat is nu helaas niet gebeurd."

De vergunningaanvraag voldeed volgens de woordvoerder van het stadsdeel wel aan alle regels. "Maar we hebben de gevolgen voor de booteigenaren en omwonenden onderschat."

De bestuurders van stadsdeel West moeten nu alsnog aan de bak. De voorbereidingen voor de steiger liggen stil tot 1 juli en maandag is er een informatieavond voor de buurt.

Compromis
Wat Van den Berge daarvan verwacht? "Dat we alsnog goed geïnformeerd worden." Maar ook dan denkt Van den Berge niet dat er een compromis mogelijk is. Als de vergunningen niet worden ingetrokken, overwegen de buurtbewoners een kort geding.

"In de erfpachtovereenkomst tussen bewoners en de gemeente staat dat boten niet langer dan zes meter mogen zijn," zegt Van den Berge. Dat zou ook voor boten van derden gelden.

"De rechter zou het stadsdeel kunnen dwingen het besluit terug te draaien." De woordvoerder van het stadsdeel is positiever over de mogelijkheid van een compromis. "We gaan maandag op zoek naar een oplossing waar alle partijen zich in kunnen vinden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden