Hiv-zelftest: 'Na een minuut heb je de uitslag'

Wie thuis een hiv-test wil doen, kan vanaf komende week een kit halen in negen apotheken in Amsterdam. Ook de Schinkel Apotheek in Zuid, gespecialiseerd in hiv, werkt mee aan de proef van de fabrikant van Insti. Apotheker Taco van Witsen legt uit waarom.

Een hiv-thuistest bij een apotheek. Beeld anp
Een hiv-thuistest bij een apotheek.Beeld anp

Een grote hobbel, bij elke thuistest, maar zeker ook bij de hiv-zelftest, is: Hoe zorg je ervoor dat mensen met een positieve uitslag bij een behandelaar terecht komen?
"Begeleiding en voorlichting. Dat is ook wat vanuit de GGD wordt gestimuleerd: 'Prima dat die zelftest er komt, maar daar hoort goede voorlichting bij'. Als mensen positief zijn getest, dan kunnen ze met die uitslag bij ons terecht voor een gesprek. Wij verwijzen dan naar de huisarts en die kan dan weer doorverwijzen naar de behandelcentra zoals die in MC Slotervaart, het AMC, VUmc of het OLVG. In Amsterdam zijn de lijnen kort, op andere plekken in Nederland is minder bekend waar je naartoe moet als je hiv geïnfecteerd bent. Dat kan de apotheker je dan vertellen."

Wat is de boodschap die jullie meegeven aan de mensen die zo'n zelftest mee naar huis krijgen?
"We vragen bijvoorbeeld: Wanneer is het risico op infectie geweest? Dat is belangrijk, want de test ziet de antistoffen in het bloed pas na drie maanden. Dus als iemand vorige week een wilde nacht heeft gehad en zich afvraagt 'O jee, heb ik nu hiv?', dan heeft deze test helemaal geen zin. Dit soort gesprekken voeren we overigens niet aan de balie, maar in de spreekkamer van de apotheek. Dan praat je wat rustiger. We leggen ook uit wat de test inhoudt en hoe de test werkt, al zit er ook een duidelijke instructie bij met pictogrammen. Je moet een druppel bloed in een potje doen, en dat kan bij sommigen nog wel eens lastig zijn. Bij de een stroomt het bloed er na een prikje uit, de ander moet duwen en persen om een druppel te bemachtigen. Wij kunnen uitleggen hoe je dat het best doet. Na een minuut heb je de uitslag."

En dan zit je alleen thuis op de bank. Met een positieve uitslag en een shock. Zonder zorgverlener van de GGD of huisarts in de aanslag.

"Ik denk zelf: Deze thuistest is voor de mensen die er nu een via internet kopen. Mannen én vrouwen die om wat voor reden op internet zoeken en online zomaar een hiv-test bestellen - geen idee wat voor test ze krijgen. Mensen die dan dus helemaal geen begeleiding of voorlichting krijgen. Deze test (van 29,95 euro, red.) heeft een hoge betrouwbaarheid en mensen willen nu eenmaal graag een zelftest doen in een vertrouwde omgeving, dat heeft de GGD ook herkent en erkent. Dan is het goed dat het kan. Ook omdat we willen dat de groep onbekende hiv-positieven, zo'n geschatte 2900 mensen, zich bewust zijn van het feit dat ze seropositief zijn. Dat ze daar iets aan kunnen doen - niet alleen voor zichzelf, maar ook voor hun partner. Was je vroeger hiv-positief dan ging je dood, maar dat niet meer zo. Het is steeds meer een chronische ziekte."

Wat zijn de ervaringen in het buitenland?
"In Engeland en België zijn ze al wat verder. Prins Harry heeft op televisie deze test gedaan om de bewustwording te vergroten: 'Jongens, we kunnen er iets aan doen, dus laat jezelf testen'."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden