Hiv-remmer PrEP in Amsterdam preventief verstrekt

De 'pretpil' komt naar Amsterdam. Vanaf vandaag kunnen geïnteresseerden zich bij de GGD melden voor een proef waarbij de hiv-remmer PrEP preventief wordt verstrekt.

Malika Sevil
null Beeld Arjen Born
Beeld Arjen Born

De komende drie jaar kunnen 370 homomannen en transgenders met een hoog risico op een hiv-infectie in Amsterdam PrEP krijgen.

De pil met hiv-remmers biedt bescherming tegen hiv, maar mag in Nederland tot dusver alleen worden ingezet als medicijn voor mensen die geïnfecteerd zijn - niet als 'voorbehoedsmiddel'. De GGD wil echter al lange tijd een proef, na hoopgevende resultaten in buitenlandse studies die stellen dat PrEP (Pre-Expositie Profylaxe) een hiv-killer is.

'Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat PrEP heel effectief is: het aantal nieuwe hiv-infecties neemt met 86 procent af,' zegt projectleider Elske Hoornenborg van AMPrEP (Amsterdam PrEP).

Primeur
Na een lange weg langs toetsingscommissies heeft de GGD toestemming om het middel in een experiment preventief in te zetten. Die proef begint vandaag. Het is de eerste keer dat PrEP in Nederland wordt onderzocht, en wereldwijd de eerste keer dat deelnemers in een proefproject de keuze krijgen tussen dagelijks PrEP, óf volgens een vaststaand schema voor en nadat ze seks hebben gehad zonder condoom.

Hoornenborg: 'We richten ons op diverse onderzoeksvragen. Willen homomannen het middel wel gebruiken? Als ze de tabletten slikken, hoe bevalt dat dan? We willen uiteraard weten: wat voor invloed heeft PrEP op het condoomgebruik? Uit internationale studies weten we dat het condoomgebruik gelijk blijft. Opvallend, want dat is niet wat je verwacht. Of dat in Amsterdam ook zo is, willen we natuurlijk graag weten. Verder: slikken ze hun pillen trouw elke dag?'

Deelnemers krijgen vier keer per jaar een soa/hiv-test en een lange vragenlijst, waarin onder andere geïnformeerd wordt naar hun seksuele activiteiten.

AMPrEP is een van de projecten van het H-Team, een samenwerkingsverband van Amsterdamse instanties dat zich ten doel heeft gesteld hiv in Amsterdam te elimineren. De laatste jaren blijft het aantal nieuwe infecties stabiel rond de 1100, waarvan 350 in Amsterdam.
In 2013 werd 71 procent van alle nieuwe hiv-infecties vastgesteld bij homomannen. Onder andere PrEP moet de daling in nieuwe hiv-gevallen inzetten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden