'Hiv-remmer onmiddellijk invoeren in Nederland'

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) moet de hiv-preventiepil direct beschikbaar stellen, nu het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) groen licht heeft gegeven voor het middel.

ANP
Potje met daarin de hiv-preventiepil. Beeld anp
Potje met daarin de hiv-preventiepil.Beeld anp

Daarvoor pleiten de belangenorganisaties Aids Fonds - Soa Aids Nederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren.

In landen als de Verenigde Staten en Frankrijk is de hiv-remmer al langer beschikbaar. In Amsterdam loopt sinds eind vorig jaar een proef waarbij de hiv-remmer preventief wordt verstrekt.

Tijd verliezen
De EMA meldde vrijdag dat de pil, ook wel bekend als PrEP, een effectief en veilig preventiemiddel is. Daarmee is volgens de organisaties de laatste hobbel voor invoering in Nederland weggenomen.

"Het is cruciaal dat de minister nu niet langer aarzelt en geen tijd verliest in de strijd tegen hiv. Jaarlijks vinden duizend nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Door PrEP snel toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket kan de minister een groot deel van deze infecties voorkomen," stellen de belangenbehartigers.

Niet voorkomen
Volgens de belangenclubs is de hiv-pil een noodzakelijke aanvulling op bestaande hiv-preventiemiddelen, zoals condooms, testen en snel behandelen. "Na dertig jaar condoompromotie weten we dat niet iedereen zijn leven lang condooms (goed) gebruikt; voor sommigen voldoen de huidige preventiemethoden niet. Met name voor mensen met een verhoogd risico op hiv biedt PrEP aanvullende en effectieve bescherming."

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Net als de anticonceptiepil, dient PrEP dagelijks te worden geslikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden