Hiv-artsen: condoomgebruik niet altijd noodzakelijk

Stellen bij wie een partner besmet is met hiv kunnen onder bepaalde voorwaarden onbeschermde seks hebben. Als de besmette partner trouw hiv-remmers slikt is de kans op besmetting namelijk zeer klein. Dit inzicht, dat door deskundigen over de hele wereld gedeeld wordt, is sinds donderdag ook het officiële standpunt van hiv-artsen in Nederland.

redactie
Als het virus bij een hiv-patiënt minimaal 6 maanden niet detecteerbaar is in het bloed en beide partners geen soa hebben is de kans op besmetting bij onbeschermde seks zeer klein Beeld anp
Als het virus bij een hiv-patiënt minimaal 6 maanden niet detecteerbaar is in het bloed en beide partners geen soa hebben is de kans op besmetting bij onbeschermde seks zeer kleinBeeld anp

De Nederlandse Vereniging van HIV Behandelaren (NVHB) heeft donderdag samen met Soa Aids Nederland, het Aids Fonds en de Hiv Vereniging Nederland een advies uitgebracht over condoomgebruik bij koppels met een hiv-besmette partner. Daarin staat onder meer dat consequent innemen van hiv-remmers de aanwezigheid van virusdeeltjes in het bloed verlaagt.

Als het virus bij een hiv-patiënt minimaal 6 maanden niet detecteerbaar is in het bloed en beide partners geen soa hebben is de kans op besmetting bij onbeschermde seks zeer klein. Een monogame relatie is een strikte voorwaarde. Wel moeten deze koppels zich realiseren dat hoe vaker ze seks hebben, hoe groter de kans dat het virus toch wordt overgebracht, aldus de hiv-artsen.

Volgens bestuurslid van de NVHB Suzanne Geerlings gebeurt het al wel langer dat hiv-patiënten onder begeleiding van hun arts het besluit nemen onbeschermde seks te hebben. Bijvoorbeeld stellen met een kinderwens. 'Zij kiezen er bijvoorbeeld voor om rond de eisprong zonder condoom te vrijen, en de rest van de tijd wel beschermde seks te hebben', aldus Geerlings.

Het standpunt ligt gevoelig, vanwege het risico op verkeerde interpretatie. Volgens Geerlings is het erg belangrijk dat een koppel de juiste informatie heeft en is het niet veilig als een hiv-patiënt op eigen houtje besluit om zonder condoom te vrijen.

Ton Coenen, directeur van Soa Aids Nederland en het Aids Fonds is blij met het gezamenlijke advies. "Dat vaste partners met ongelijke hiv-status onder bepaalde omstandigheden seks kunnen hebben zonder condoom, is belangrijke informatie die gedeeld moet worden. Stigmatisering van mensen met hiv kan zo worden tegengegaan."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden