Hitteplan: waar je op moet letten bij code oranje/rood

Jongens springen in de Kattensloot op een hete dag in juli.Beeld anp

Gezondheidsinstituut RIVM heeft het Nationaal Hitteplan voor heel Neder­land afgekondigd. De komende dagen lopen de temperaturen mogelijk op tot 40 graden.

“Voor mensen met een kwetsbare gezondheid kunnen de hoge temperaturen tot problemen leiden. Ook mensen in goede gezondheid kunnen klachten krijgen zoals zonnesteek,” aldus het RIVM.

Het hitteplan is een waarschuwing voor hitte en de risico’s daarvan. Het is ook een oproep extra op elkaar te letten. Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen is hitte gevaarlijk. “Zij en hun verzorgers moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby’s en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig,” stelt het instituut.

Het RIVM adviseert om goed te letten op symptomen van oververhitting, zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Uitdroging kan leiden tot kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid.

Het gezondheidsinstituut adviseert om voldoende te drinken, dunne kleding te dragen en goed te smeren tegen de zon. In de middag, tijdens de heetste uren van de dag, wordt aangeraden lichamelijke inspanningen te beperken.

Paraplu mee in de auto

Voor Rijkswaterstaat houdt het hitteprotocol in dat automobilisten die met pech langs de snelweg staan, direct naar een tankstation of parkeerplaats worden gebracht. Ook adviseert Rijkswaterstaat weggebruikers genoeg drinkwater mee te nemen, omdat door hitte de concentratie kan afnemen. Een andere tip is het meebrengen van een paraplu, die als parasol kan dienen als iemand bij pech buiten de auto moet wachten. Weggebruikers wordt tevens gevraagd om hun sigarettenpeuken niet uit het autoraam te gooien, om bermbranden te voorkomen.

Code rood op spoor en stations

Bij spoorwegbeheerder ProRail geldt de hele week ‘code rood’. Door de extreme temperaturen is er een verhoogde kans op storingen. Bij temperaturen van boven de 25 graden kan een spoorstaaf wel 70 graden heet worden. Hierdoor zet het staal uit, waardoor er kronkels in het spoor kunnen ontstaan en treinen kunnen stilvallen. ProRail zet deze week extra verkeersleiders en storingsploegen in om storingen snel op te lossen. De NS hebben op zo’n negentig stations watertap­punten geopend waar reizigers gratis een flesje kunnen vullen.

Open dag Ajax uitgesteld, buitenactiviteiten aangepast

Door de hitte gaat een aantal buitenevenementen deze week niet door. Ajax gaat de open dag die voor donderdag op het programma stond, verplaatsen. Een alternatieve datum is nog niet bekend. Op de Jouster Boerebrulloft is het ringsteken (te paard met een lans) afgelast op advies van de paardensportbond. De autocross in Winsum gaat dit weekend niet door. De organisatie acht het niet verantwoord om vrijwilligers in dit weer te belasten met opbouwwerkzaamheden. De organisatie van de Twentse Rolstoel­4Daagse heeft de afstanden ingekort. Ook starten de deelnemers eerder. Wie na één uur ’s middags nog niet binnen is, krijgt hulp om zo snel mogelijk bij de finish te komen.

Pollen tarten hooikoortspatiënten

Door de hoge temperaturen kunnen de kruidachtige bijvoetplanten zich extra snel ontwikkelen waardoor er veel pollen in de lucht komen, net nu het graspollenseizoen ten einde loopt. In combinatie met de hitte kunnen de bijvoetpollen zorgen voor klachten bij mensen met aandoeningen van de luchtwegen. De pollen blijven bovendien in de lucht ronddwarrelen, omdat er zeker tot vrijdag geen regen wordt voorspeld.

Blauwalg en dode vis verzieken zwemwater

Waterbeheerders waarschuwen voor blauwalg en dode vissen die het zwemwater bederven. Door de aanhoudende droogte staat het water in meren en plassen laag, waardoor het eerder opwarmt. Warm water is een ideale broedplaats voor blauwalg, een bacterie die zorgt voor misselijkheid, buikpijn en diarree. Waterschappen en provincies waarschuwen ook voor dode vissen en watervogels die door de warmte besmet zijn geraakt met een dodelijke bacterie. In kadavers zitten allerlei voor mensen gevaarlijke ziekteverwekkers.

NVWA controleert dierenwelzijn vaker

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaan vrachtwagens die vee vervoeren, extra controleren. Dieren mogen niet worden vervoerd bij temperaturen boven de 35 graden. Wanneer de dieren bij slachthuizen aankomen, worden ze ook extra gecontroleerd. Houders van dieren zijn verplicht hun dieren te beschermen tegen extreme hitte. Er moet beschutting zijn tegen zon en de dieren moeten voldoende drinkwater hebben.

Volg alles over de warmte in ons hitteblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden