Hit Rock Bottom: met vuisten en messteken oproepen tot wereldvrede

De theatervoorstelling Hit Rock Bottom, die op de Amsterdamse Parade in première ging, heeft er alle schijn van een platvloers vechtspelletje na te bootsen. Maar niets blijkt minder waar. De vier hoofdrolspelers mogen elkaar gedurende de voorstelling dan met zichtbaar veel plezier aftuigen, hun publiek roepen ze op tot ander gedrag. In Bob Dylan-achtige protestsongs pleiten de vechtersbaasjes zelfs voor wereldvrede.

Een scène uit de voorstelling Hit Rock Bottom. Beeld Jeannine Julen
Een scène uit de voorstelling Hit Rock Bottom.Beeld Jeannine Julen

Hit Rock Bottom - Younggangsters vertelt het verhaal van vier Amerikaanse jongens die in bar slechte omstandigheden leven. Maar zelf lijken de jongens, gespeeld door Rutger Remkes, Benjamin Moen, Marius Mensink en Joost Bolt, hier weinig problemen mee te hebben. Als de stemming al wat omslaat, steken ze zelf de handen uit de mouwen. De mannen van Hit Rock Bottom zijn namelijk van mening dat geweld de ultieme oplossing is voor al wat mis gaat. Hier en daar een messteek, een rake vuistklap of zelfs het hardhandig ontfutselen van elkaars vitale organen, wordt dan ook absoluut niet geschuwd.

Ondanks de Amerikaanse 'trailerpark'-setting en het Engelse taalgebruik, heeft de voorstelling verdacht veel weg van de immens populaire tv-serie New Kids. Net als deze Brabantse jongelui zijn de aan lager wal geraakte hoofdrolspelers immers niet vies van ernstig gevloek, nodeloze mishandeling en naakt paraderen. Maar een hele voorstelling vol zinloos geweld is voor een natgeregende en in kleurrijke poncho's gehulde Paradepubliek onvoldoende spannend. En dat weten ook de jongens van Hit Rock Bottom, want na elkaar meermalen te hebben afgeslacht, besluiten ze het over een andere boeg te gooien.

Elke hoofdrolspeler is al minstens drie keer dood geweest, verminkt of verbaal aangerand als de vier een muzikaal afscheid inluiden. Verrassend, blijkt uit de ooh's en aah's uit het publiek, want in liefdevolle protestsongs roepen de eerder zo gewelddadige toneelspelers op tot wereldvrede. De toehoorders deinzen dan vreugdevol mee op de olijke liedjes van het viertal. De jongens werpen het publiek nog enkele peace-tekens, luchtkusjes en vingerhartjes toe voor ze het podium verlaten. En dan komt de diepere laag van de voorstelling naar boven drijven, want in het kwaad van alle dag is iedereen wel op zoek naar vrede.

De theatervoorstelling Hit Rock Bottom is nog tot en met vrijdag 17 augustus te zien op de Parade in Amsterdam. Bekijk de festivalwebsite voor meer informatie.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden