Plus

History's Future volgt de koortsige hartslag van Europa

De film volgt een man, die zichzelf MP (missing person) noemt en die zijn geheugen kwijt is, door het hedendaagse Europa.

Hoofdpersoon Mark O'Halloran (links) en Denis Lavant als filosoferende zwerver.Beeld Fiona Tan

Het begint met het eind. Letterlijk: als openingstitel van haar speelfilmdebuut History's future brengt beeldend kunstenaar Fiona Tan in manshoge letters 'The end' in beeld. Samen met de filmtitel vormt het een speelse verwijzing naar het 'end of history' dat de Amerikaanse politiek denker Francis Fukuyama aan het eind van de Koude Oorlog voelde: het eindpunt van de ideologische ontwikkeling van de mensheid en de wereldwijde aanname van de westerse liberale democratie als bestuursvorm.

Het liep anders: juist in het Westen schudt de democratie inmiddels op haar grondvesten. Tan neemt in haar film de koortsige hartslag van hedendaags Europa op. Aan de hand van een naamloze man met geheugenverlies (Mark O'Halloran) reist ze kriskras over het continent, langs Nederland, Frankrijk, Spanje, Duitsland en Ierland. De enige naam die deze man zichzelf kan geven is MP, een afkorting voor missing person. Het is de aanduiding die het formulier van zijn ziekenhuisopname voor hem gebruikt, waarop ook zijn geheugenverlies en andere psychologische problemen worden opgenoemd. We zien flitsen van de vechtpartij die het letsel waarschijnlijk veroorzaakte. Het briefje is de enige solide basis voor een identiteit die MP nog heeft.

Geen grip
Hij stuit op allerhande personen: een echtgenote, een oude geliefde en een nieuwe scharrel; filosoferende zwervers, drankzuchtige werklozen en sympathiserende taxichauffeurs. Hij vindt zichzelf telkens opnieuw uit: als verwarde huisman, als vrijgevochten kunstenaar, als cynische zakenman. Hij sluit zichzelf op in een opslagbox vol boeken, kunstwerken en theorieën, in een poging grip op de wereld te krijgen. Zo probeert ook de film ergens grip op te krijgen, wat telkens net buiten bereik blijft. Want wie MP onderweg ook tegenkomt: hijzelf blijft zoek.

History's Future

Regie Fiona Tan
Met Mark O’Halloran, Rifka Lodeizen
Te zien in Eye

Het fragmentarische fictieverhaal van MP vormt de rode draad, waarmee Tan documentairebeelden van over de hele wereld verweeft. Beelden van protesten, oproer en onheil. Ze lardeert het met verwijzingen naar de literatuur, van Shakespeare tot Pinocchio. Het resultaat is een wervelend filmessay, waarvan de interpretatie sterk in handen van de kijker ligt.

Tan deinst ook niet terug voor enige zelfspot: "Ik rotzooi niet met metaforen," bijt een door de Franse acteur Denis Lavant gespeelde zwever MP toe, in een hoogst metaforische scène. Vroeg in de film toont een arts aan dat MP rechts prima functioneert, maar links niet. De film geeft ruimte voor een politieke interpretatie, maar Tan dringt zo'n uitleg niet op. History's Future wil liever complexe vragen stellen dan simplistische antwoorden bieden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden