Historische roeiprestaties

MÜNCHEN - Er vielen nu eenmaal tickets voor Peking 2008 te verdienen, dus raakten de prestaties van de roeiers in de niet-olympische categorieën tijdens het WK in München wat ondergesneeuwd.Drie Nederlandse boten voeren in de schaduw naar succes: de lichte skiffen van Marit van Eupen (goud) en Jaap Schouten (brons) en de lichte mannenacht (goud).

Ze werd wat narrig van anderen die haar op het unieke attendeerden: Van Eupen (37) is de enige in de Nederlandse roeihistorie die drie wereldtitels (op rij nog wel) bezit. Zaterdag voltooide de lichte skiffeuse de trilogie. Zelf vindt ze het niet bijzonder: ''Het doet me he-le-maal niks. Het is meer iets waar anderen mee bezig zijn, voor mij leeft het totaal niet. Ik roei niet voor de publiciteit. Daar krijg ik geen kick van. Wel bijvoorbeeld van mijn trainingen deze week; bijna alleen op het water, een beetje herfstachtig weer en ineens viel alles technisch op zijn plek. Dát vind ik mooi.''

Veel aandacht was er ineens ook voor de B-finales. Die stellen bij de WK roeien normaal niet veel voor. Maar in München viel wel degelijk wat te winnen: olympische startbewijzen. De Oranje-equipe bracht via deze zijweg uiteindelijk nog twee boten naar Peking: de skiff van Sjoerd Hamburger en de lichte vier-zonder-stuurman (Paul Drewes, Roeland Lievens, Ivo Snijders, Gerard van der Linden).

De Holland Vier (Geert Cirkel, Matthijs Vellenga, Jan-Willem Gabriëls, Gijs Vermeulen) was daar eerder dit WK al in geslaagd, waardoor inmiddels drie Nederlandse roeiploegen verzekerd zijn van de Spelen van 2008. Er was evenwel op meer gerekend, zeker gezien de zes olympische nominaties waarmee Nederland aan het WK begon.

Treurnis was er bijvoorbeeld bij de mannenacht. Die had de B-finale moeten winnen om naar Peking te mogen en slaagde daarin niet. De ploeg werd slechts vierde. Hen wacht volgend jaar juni een loodzware herkansing in Luzern, waar alleen de winnaar met een olympisch ticket aan de haal gaat. De acht krijgt in Zwitserland gezelschap van de vrouwenacht waarvoor daar nog twee Pekingtickets te verdienen vallen.

© Het Parool, 03-09-2007

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden