Historische binnenstad van Weesp wordt vuurwerkvrije zone

In de binnenstad van Weesp mag de komende jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken. Het gaat om een proef met een vuurwerkvrije zone op verzoek van de raadsfracties van GroenLinks en PvdA.

Door Patrick Meershoek
In Amsterdam geldt nog geen algemeen vuurwerkverbod, wel gaan er steeds meer stemmen op voor één grote vuurwerkshow Beeld ANP
In Amsterdam geldt nog geen algemeen vuurwerkverbod, wel gaan er steeds meer stemmen op voor één grote vuurwerkshowBeeld ANP

Het college van Weesp heeft het afgelopen jaar onderzoek gedaan naar de voors en tegens van een vuurwerkverbod. Daaruit kwam naar voren dat eigenlijk alleen het historisch centrum bescherming behoeft, en dan met name vanwege het brandgevaar.

Een rondgang langs de zorg- en verpleegcentra leerde dat daar niet of nauwelijks hinder wordt ondervonden van het vuurwerk. Dat komt overeen met de cijfers van de afgelopen jaarwisseling. De brandweer moest zeven keer uitrukken, waarvan zes keer voor een brandende prullenbak.

Grote vuurwerkshows
Met het verbod schaart Weesp zich tussen enkele tientallen gemeenten die tot nog toe tot een vuurwerkverbod hebben besloten. Hilversum was in 2014 de eerste gemeente. De rechter floot de gemeente nog terug, maar eind vorig jaar oordeelde de Raad van State dat het verbod mocht.

In veel andere gemeenten, zoals Amsterdam, wordt geprobeerd met grote vuurwerkshows het gebruik van consumentenvuurwerk terug te dringen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden