Historisch vredesakkoord Colombia en FARC

Na vier jaar onderhandelen zijn de Colombiaanse regering en guerrillabeweging FARC tot een vredesakkoord gekomen. Dat hebben de onderhandelaars woensdagavond gemeld in de Cubaanse hoofdstad Havana. Met het akkoord komt er een einde aan het oudste conflict in Latijns-Amerika.

FARC-leden houden pauze in hun kamp in de Colombiaanse jungle. Beeld AP
FARC-leden houden pauze in hun kamp in de Colombiaanse jungle.Beeld AP

,,We zijn tot een finaal, integraal en definitief vredesakkoord gekomen", zo luidde een gemeenschappelijk persbericht van president Juan Manuel Santos en de FARC. ,,Het einde van het gewapende conflict zal eerst en vooral het einde van het enorme lijden betekenen dat het conflict heeft veroorzaakt. Daarnaast is het een nieuw hoofdstuk in onze geschiedenis. We willen dat er geen enkel slachtoffer meer valt in Colombia."

Het akkoord zal in september ondertekend worden, waarna de Colombiaanse bevolking in oktober over het akkoord moet stemmen tijdens een referendum. De Colombiaanse president Juan Manuel Santos kondigde aan het referendum op 2 oktober te zullen houden. In het akkoord zijn onder meer landbouwhervormingen, acties tegen drugshandel en politieke participatie van gedemobiliseerde guerillastrijders opgenomen.

Historische stap
Het conflict tussen de veiligheidskrachten van de regering, linkse rebellen en rechtse paramilitairen begon in de jaren zestig van de vorige eeuw, en kostte het leven aan 220.000 mensen.

In juni sloten de Colombiaanse regering en de FARC al een historisch akkoord waarin de rebellen het geweld afzwoeren. Het vredesakkoord is een nieuwe historische stap voor het land. Het akkoord van woensdag volgde op een marathonsessie van zes dagen onderhandelen.

De Colombiaanse president kreeg na de bekendmaking een telefoontje van zijn Amerikaanse collega Barack Obama die hem feliciteerde met de 'historische dag'. Volgens het Witte Huis beschouwt de president dit als een 'belangrijk moment' in een nog lang proces om het vredesakkoord te implementeren.

Beide presidenten verklaarden dat hun overheden nauw zullen blijven samenwerken in de komende maanden om de georganiseerde misdaad en drugshandel te bestrijden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden