'Historisch en haalbaar klimaatverdrag klaar'

In aanwezigheid van de Franse president François Hollande heeft zaterdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius het ontwerp voor een internationaal klimaatakkoord voorgelegd. Fabius is voorzitter van de klimaattop en hij noemde de tekst 'ambitieus en gebalanceerd'. Volgens Fabius is het verdrag dat de opwarming van de aarde moet beperken tot hooguit 2 graden realistisch en daarom uitvoerbaar.

De Franse president François Hollande en de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius presenteren het klimaatakkoord.Beeld afp

Hollande beklemtoonde dat dit verdrag het eerste klimaatverdrag is dat over de hele wereld zal gelden. Hij zei tegen de delegaties dat 12 december niet alleen historisch kan zijn, maar een grote dag voor heel de mensheid. 'U hebt de gelegenheid de wereld te veranderen, stem met dit akkoord in, ons lot is met elkaar verbonden door de klimaatwijziging.'

De onderhandelaars hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag hun werk afgerond. De delegaties van de deelnemende landen moeten er nu mee instemmen. Als dat mogelijk zaterdag nog gebeurt, is er volgens Fabius sprake van 'een historisch keerpunt'. De geëmotioneerde en vermoeide Fabius riep zijn gehoor op voor het akkoord te kiezen want 'onze verantwoordelijkheid in de geschiedenis is enorm'.

Fabius zei dat in de ontwerptekst wordt uitgegaan van een beperking van de opwarming tot fors beneden de 2 graden, misschien zelfs anderhalve graad, maar 2 graden is het maximum.

Omstreden punt
De klimaattop is op 30 november in de Franse hoofdstad begonnen. De top zou eigenlijk vrijdag zijn afgerond, maar het overleg is met een dag verlengd omdat er nog onenigheid was. Volgens Fabius geeft de slottekst de standpunten en verantwoordelijkheden van de deelnemers weer. Het is bindend en de naleving moet om de vijf jaar worden nagegaan, zei Fabius.

Het verdrag moet ervoor zorgen dat iedereen de uitstoot van broeikasgassen vermindert. Om dat doelmatig te doen zijn er veel investeringen nodig. Een omstreden punt is die in arme landen te financieren. Rijke landen zouden hier 100 miljard dollar (91 miljard euro) voor moeten ophoesten. Volgens Fabius staat dat bedrag in de ontwerptekst als een basis vanaf 2020.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden