Update

'Historisch besluit', Senaat stemt in met verhogen pensioenleeftijd

De pensioenleeftijd gaat omhoog, ruim een halve eeuw na invoering van de Algemene Ouderdoms Wet (AOW) in 1957. Een meerderheid van de Eerste Kamer heeft vannacht ingestemd met de plannen om volgend jaar te beginnen met het verhogen van de AOW-leeftijd, zoals VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie in hun Lenteakkoord hebben afgesproken.

Redactie
Minister Kamp (Sociale Zaken) Beeld anp
Minister Kamp (Sociale Zaken)Beeld anp

Van tevoren werd al gerekend op instemming met een wetsvoorstel van minister Henk Kamp (Sociale Zaken), waarmee uitvoering wordt gegeven aan de AOW-plannen, omdat de vijf partijen van het Lenteakkoord een meerderheid hebben in de Senaat. Ook de SGP stemde in met de plannen.

'Doorbraak'
Kamp sprak na afloop van de stemmingen op de laatste vergaderdag voor het zomerreces van 'een doorbraak' en 'een historisch besluit'. Volgens hem is een hogere AOW-leeftijd van belang om de oudedagsvoorziening met de vergrijzing voor volgende generaties betaalbaar te houden.

Door het aannemen van het wetsvoorstel gaat de AOW-leeftijd van 65 jaar in 2013, 2014 en 2015 steeds met een maand omhoog. In de jaren 2016, 2017 en 2018 stijgt de pensioenleeftijd met twee maanden en in 2019 met drie maanden. In dat jaar is de AOW-leeftijd dus 66 jaar. In 2023 wordt dat 67 jaar.

Overgangsmaatregel
Op verzoek van GroenLinks-Senator Tof Thissen zegde de minister nog toe te onderzoeken of een betere overgangsmaatregel nodig is voor ouderen, voor wie het moeilijk is om de verschuiving van de uitkering met een maand financieel op te vangen. Ouderenbond ANBO zei zich ook zorgen te maken om ouderen met een smalle beurs door aanname van het wetsvoorstel van Kamp.

De PVV, SP en 50Plus vinden een hogere AOW-leeftijd nu niet nodig. Ook de PvdA stemde tegen. Volgens de sociaaldemocraten moet wel de pensioenleeftijd omhoog met de vergrijzing, maar moeten ouderen meer tijd krijgen om zich voor te bereiden.

Teleurgesteld
PvdA-Senator Han Noten verweet Kamp zomaar te breken met het pensioenakkoord waarover lang was onderhandeld met werkgevers en vakbonden en waarin de AOW-leeftijd in 2020 een eerste stap van 65 naar 66 jaar maakte. De vakcentrales FNV, CNV en MHP reageerden na de stemmingen ook teleurgesteld dat hun akkoord door het parlement 'terzijde is geschoven'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden